Erzurum Sosyal Guvenlik Kurumu İl Mudurluğu'nde gorevli 1'i kadın 3 calışan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile eski İcişleri Bakanı Efkan Ala'nın TC kimlik numarası ile birleşik kutuk, nufus aile kayıt orneklerini sorguladıkları gerekcesiyle 'kamu gorevinin verdiği yetkiyi kotuye kullanmak suretiyle kişisel verilerin ele gecirilmesi' sucundan toplam 10 yıl hapis cezasına mahkum edildi.
Erzurum Sosyal Guvenlik Kurumu İl Mudurluğu'nun ihbarı uzerine 3 calışan hakkında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eski İcişleri Bakanı Efkan Ala'nın TC kimlik numaraları ile sorgulama yaptıkları gerekcesiyle soruşturma başlatıldı. Valiliğin soruşturma izniyle Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yapılan incelemede, emeklilik işlemleri servisinde gorevli N.G'nin 8 Nisan 2016, saat 10.37'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın TC kimlik numarası ile nufus aile kayıt orneği sorgulaması yaptığı belirlendi. Kurumun kısa vadeli sigortalar servisinde gorevli E.T'nin ise 11 Nisan 2017, saat 10.11'de Efkan Ala'nın TC kimlik numarası ile aynı gun saat 16.12'de de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın TC kimlik numarası ile birleşik kutuk sorgulaması yaptığı tespit edildi. Genel sigortalılar servisinde calışan T.Ş'nin de 3 Mayıs 2017, saat 11.55'te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın TC kimlik numarası ile kişi kayıt orneği sorgulaması yaptığı ortaya cıktı.
[h=3]DAVA ACILDI[/h] Yurutulen soruşturma kapsamında hazırlanan iddianamede, şuphelilerin bahsi gecen sorgulamaları kurum sisteminden yapma gorev ve yetkilerinin bulunduğu ancak bu sorgulamaları yapmaları yonunde herhangi bir talep olmadığı, bu suretle şuphelilerin sahip olduğu gorevin verdiği yetkiyi kotuye kullanarak mağdurların kişisel bilgilerini ele gecirdiklerine vurgu yapıldı. 3 sanık hakkında Erzurum 5'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava acıldı.
[h=3]"PRİMLERİ MUKAYESE ETTİM"[/h] Sorgulamada Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kademe ve derecesine baktığını soyleyen E.T, tamamen mevzuat bilgisini geliştirmek amacıyla sorgulama yaptığını iddia etti. E.T. savcılık ve mahkeme aşamasında yaptığı savunmasında, "Hakkımda FETO'den acılmış bir soruşturma yoktur. Kotu bir amacım olmaksızın T.C. kimlik bilgileriyle sisteme girerek sorguladım. Benim prim matrahım ile Efkan Ala ve Recep Tayyip Erdoğan'ın prim matrahlarını mukayese etmek icin sorgulama yapmıştım. Ben bu kimlik bilgilerini ve şahsi bilgilerini hicbir yerde hicbir şekilde, kotu amac icin kullanmadım" dedi.
[h=3]SUCLAMALARI KABUL ETMEDİ[/h] Suclamayı kabul etmeyen kadın calışan N.G. ise bilgisayarını acık bırakıp kısa sureli başından ayrıldığı anlar olduğunu belirtti. Bu sırada kendi bilgisayarındaki sistemin acıkken sorgulama yapılmış olabileceğini savunan N.G, beraatini istedi.
[h=3]"BİR ANLIK REFLEKSLE BU SORGULAMAYI YAPTIM"[/h] Recep Tayyip Erdoğan'ın kişi kayıt orneği sorgulaması yaptığı tarihte cumhurbaşkanının AK Parti'ye katıldığını belirten T.Ş. de kendini şoyle savundu: "Aynı gun televizyonlarda gazetelerde ve facebook sayfalarında Recep Tayyip Erdoğan'ın elinde uyelik formu olan goruntuleri yayınlandı. Ben de bu uyelik formu uzerinde yazan bilgilerin doğru olup olmadığını gormek maksadı ile bir sorguladım. Cıkan ekranda Recep Tayyip Erdoğan ismini gorur gormez de hemen kapattım. Ekran bir anlık acıldı. Herhangi bir cıktı almadım. Bilgileri kimse ile paylaşmadım. Kotu niyetim olmaksızın, bir anlık refleksle bu sorgulamayı yaptım."
[h=3]HAPİS CEZASI VERİLDİ[/h] Erzurum 5'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde yapılan yargılama sonucunda Erdoğan ve Ala'ya yonelik eylemi nedeniyle E.T., 'kamu gorevinin verdiği yetkiyi kotuye kullanmak suretiyle kişisel verilerin ele gecirilmesi' sucundan 5 yıl hapis cezasına carptırıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında sorgulama yapan N.G. ve T.Ş. ise aynı suctan 2'şer yıl 6'şar ay hapis cezasına mahkum edildi. Mahkeme tarafından hazırlanan gerekceli kararda, "Atılı sucun, aynen iddianamede anlatılıp nitelenen şekilde tum yasal unsurlarıyla birlikte ayrı ayrı subuta erdiği, hususlarında tam bir hukuki ve vicdani kanaate varılmış olmakla, her uc sanık yonunden de olmak uzere ayrı ayrı mahkumiyete ilişkin karar verilmiştir" denildi.
Kaynak: DHA[h=4]Haber Videosu[/h]: Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eski İcişleri Bakanı Ala'nın kutuğunu sorgulayan 3 kişiye 10 yıl hapis