Cenab-ı Allah kullarına fırsat olarak, zaman icinde farklı zamanlar yaratmıştır. Cuma gunu diğer gunlerden farklı bir gundur. Cuma gunu icinde bir de bir saat vardır ki o saatte yapılan dua red olmaz. Yapılan ibadetin sevabı cok fazladır. Yapılan tovbe geri cevrilmez, kabul edilir.
Cuma gunu fırsatını, cuma gunundeki o farklı saati kacıran, cok şey kacırmış olur.
CUMA GUNUNUN FAZİLETİ
Yahudilerin cumartesi, Hristiyanların Pazar, Muslumanların Cuma kutsal gunleridir.
Cuma gunu Muslumanlar icin en hayırlı gundur. Cuma gunu mu’minlerin bayramıdır. Hem dini yonden, hem de sosyal yonden cumanın yeri ve onemi buyuktur.
Cenab-ı Allah şoyle buyurur:
– “Ey iman edenler! Cuma gunu namaza cağrılınca Allah’ı anmaya koşun. Alışverişi bırakın. Bilseniz ki bu sizin icin daha hayırlıdır. Allah’ı cokca anın ki, ferah bulasınız.” (Cuma: 9-10)
Hz. Peygamber (sav): “Guneşin doğduğu en hayırlı gun cumadır. Adem o gun yaratılmış, o gun cennete gitmiş, o gun cennetten cıkmıştır. Kıyamet de Cuma gunu kopacaktır.” (Muslim Cuma:18)
– “Uzerine guneş doğmayan gunlerin hayırlısı Cuma gunudur.” der. (Riyaz’us Salihin:1152)
– “Cuma gununde bir saat vardır ki, bir Musluman namaz kıldığı halde o saate rastlar da Allah’tan bir şey isterse, muhakkak Allah onun isteğini yerine getirir.” (R. Salihin: 2/1160)
– “En faziletli gun, Cuma gunudur. O gun bana cok salavat getirin. Zira sizin getirdiğiniz salavatlar bana ulaşır.” (R.Salihin: 2/1162) buyurur.
Cuma gunune, Cuma namazına buyuk onem vermeliyiz. Cuma gununu cok iyi değerlendirmeliyiz. Cuma gunu duaların red olunmayacağı saati yakalamaya calışmalıyız.
CUMAYA NASIL GİDİLMELİDİR?
Cumaya hazırlıksız gidilmemelidir. Ezanın okunmasıyla apar topar camiye koşulmaz.kirli elbise, kokan corap, yıkanmamış vucutla cumaya gidilmez.
Madem Cuma hayırlı bir gun, mu’minlerin bayramı, oyleyse ozel onem verilmelidir. O gun tıraş olmak, boy abdesti almak, dişleri fırcalamak, guzel giyinmek ve koku surunmek peygamberimizin adetlerindendir.
Camiye erken gidilmeli, erken gelmenin sevabı alınmalıdır. Peygamber (as) camiye erken gidenin nafile hac sevabı alacağını bildirmiştir. Mu’minler camiye geliş sırasına gore farklı sevaplar alırlar. (Ramuz el-Ehadis: 198/12)
Soğan, sarımsak yiyerek, sigara kokan ağızla, sararmış dişlerle, kokan corapla, kirli elbiselerle gidilmez.
Peygamberimiz: “Sizden biriniz cumaya gidecek olduğunda, boy abdesti alsın.” (R.Salihin: 2/1155)
– “Cuma gunu boy abdesti almak ergenlik cağına gelmiş olan herkese vaciptir.” (Age: 2/1156) buyurmuştur.
Cumaya hesabı bizden sorulacak olan cocuklarla, torunlarla beraber gitmek, birilerine “haydi cumaya gidelim” demek ihmal edilmemesi gereken bir gorevdir.
CUMA NAMAZINDAN KİMLER SORUMLUDUR?
Cuma, bayram ve cenaze namazlarından kadın sorumlu değildir. Bu konuda icma vardır.
Cuma namazı kimlere farzdır?
1- Erkeklere,
2- Hur olanlara,
3- Mukîm olanlara,
4- Hasta olmayanlara, ozru bulunmayanlara
Cumanın farz olunmasının şartlarını, fıkıh alimlerimiz kitaplarında şoyle sıralamışlardır:
1- Akıllı olmak,
2- Erginlik cağına girmiş olmak,
3- Erkek olmak,
4- Hur olmak,
5- Sağlıklı olmak,
6- Yolcu olmamak,
7- Namaza gitmeye engel ozru bulunmamak,
Seferi olana Cuma farz değildir. Eğer seferi Cuma kılarsa Cuma sahihtir. Oğle namazını kılması gerekmez. Bu Cenab-ı Allah’ın ruhsatı, musaadesi hatta ikramıdır. Bugun yolcunun sıkıntısı yok denilip karşı cıkılamaz, ruhsat da bir emirdir.
Cumaya bulaşıcı hastalığı olanlar, ozurlu olanlar, kucuk cocuklar, aciz ihtiyarlar, gozleri gormeyenler, zorunlu hastabakıcılar, yolcular, akli dengesi olmayanlar, ozgur olmayanlar ve kadınlar gitmez.
Soğan, sarımsak yiyen, sigara icip pis bir şekilde kokarak başkalarını rahatsız edenlerin bir kenarda durmaları daha uygundur.
Bu konuda Peygamber (as) şoyle buyurur:
– “Her Muslumana cuma farzdır. Ancak kole, kadın, cocuk ve hasta mustesna.” (Ebu Davut, Salat: 215)
– “Seferiye Cuma yoktur.” (V.Zuhayli, İslam Fıkhı Ans.: 2/371)
– “Akıl baliğ olan her erkeğe Cuma farzdır.” (Age:2/366)
Kadınlar Cuma namazından sorumlu değildir. Kadının yapısı ve gorevleri bakımından Allah kadınları Cuma, bayram ve cenaze namazlarından sorumlu tutulmamışlardır.
Din İşleri Yuksek Kurulu’nun 22.01.1998 tarih ve 4 nolu kararı: “Cuma namazından hur, mukim ve ergenlik cağına girmiş erkek mukelleftir.” şeklinde olmuştur.
Bir gun birkac kadın Hz. Peygamber’e:
– “Erkekler cihat ediyor. Cumaya gidiyor. Sevabı hep onlar alıyor.” diyorlar. Onların bu uzuntusunu goren Hz. Paygamber onlara şoyle cevap veriyor:
– “Onları hazırlayıp gondermekle, siz de sevap alıyorsunuz.” diyor.
Dinimiz kadınları Cuma namazı kılmakla yukumlu tutmamıştır. 14 asrı aşkın sure icinde kadınların Cuma, bayram ve cenaze namazı kılmaları gerektiğini soyleyen hicbir din alimi cıkmamıştır. Dort mezhep de aynı konuda ittifak etmiştir.
Son zamanlarda dine, Muslumanlar arasına fitne sokmak ve dini konuları yozlaştırmak isteyen bazı kimseler, kadınları Cuma, bayram ve cenaze namazlarındaki kalabalığın icine sokmaya calışmaktadır. Bu fikrin sahiplerine Cenab-ı Allah: ”Sen neden Cuma, bayram namazı kılmadın? Neden eşini, kızını Cuma, bayram namazlarına gondermedin?“ diye soracaktır.
Araştırmacı Yazar
Mustafa OSELMİŞ
__________________
Mubarek Cuma Gunu
Dini Bilgiler0 Mesaj
●34 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Mubarek Cuma Gunu