Namaz, Cenabı Allah’tan vasıtasız gelen bir emirdir.50 vakit sevabına 5 vakit namaz.
Bir anket yapılmış “Bugun son gunun olsa nasıl gecirirdin?” sorusuna yuzde 70 cevap: “Namaz kılıp dua ederek” olmuştur.
Hangi gunun son gun olduğunu biliyor muyuz? İsyan icinde iken kim Rabbine yurumek ister?
Rabbim soracak: “Ben hep seninleydim, ya sen kiminleydin? Cevabımız ne olsun istersiniz?
En cok ve en buyuk hatamız sanki Allah(c.c) namazı emretmemiş veya bize emretmemiş gibi yaşamamızdır. Mazeretimiz:
– İşim cok, vaktim yok.
– Coğumuz imtihana tabi tutulduğumuz şey ibadeti terk ettiriyor.
– Gunahlar buyuk perde oluşturmuş, yenilip icilen helal değil,yapılan iş meşru değil, namaz kılınamıyor.
– Filimler, diziler, ideolojik saplantılar, namaza vakit bırakmıyor.
– Yerde gokte ne varsa her şey Allah’ı zikrederken sen ne işle meşgulsun? Bunun icin mi yaratıldın Ey insan!
Allah sana: “Ailene namazı emret kendinde sabırla devam et” diyor.(zaha: 132) Allah ailenin hesabını da senden soracak. Mazeretin ne olabilir?
Dinimizin emirleri yapılamaz değildir. İnsanın yapamayacağı bir emir gosterilemez. Allah herkese gucunun yettiği kadar yuk yuklemiştir.(Bakara: 286) İnsan fakirse kurban, hac, zekat sorumluluğu yoktur. Yapamayacak durumda ise, ozur sahibi ise, zaten sorumlu olmaz. Namazı ayakta kılamayan oturarak kılar, oturamayan, yatarak kılar.Hatta goz hareketi ile kılar. Dinde zorluk yoktur.
Kolaylık dine olan İslami baskı ve dayatma dini olarak gosterenlere itibar etmemek gerekir.İslam’da zorluk yoktur.Zorlama yoktur.
Allah: “Dinde zorlama yoktur”(Bakara: 256) buyuruyor.
Peygamber(as)’da: “Kolaylaştırınız, gucleştirmeyiniz, mujdeleyiniz, nefret ettirmeyiniz” (R.Salihın: 640)
-“Dini işlerde aşırı inceleyip, sıkı dokuyanlar helak oldular.”(Riyaz us-Salihın: 144)
-“Sizden biriniz imam olduğunda hafif kıldırsın.Cunku iclerinde zayıf, yaşlı ve ihtiyar olan vardır.”(Age:226) buyurur.
İmama kızıp cami, namaz terk edilmez. Şeytan ceşitli bahanelerle namazı terk ettirir.Namazı terk edenin İslam’dan nasibi yoktur.
Adam yıllarca namaz kılmamış,olumun alametleri uzerinde belirmiş.Ona neden namaz kılmıyorsun? Dedim. Bana:
-“Bende camiye gidecek halmi kaldı, cok eskiden cumaya giderdim, gozum karardı,başım dondu bir daha gitmedim” dedi. Şeytan tuzağına duşurdu mu terk ettiriyor işte.
Her Musluman namazı kılmak ve etrafının kılmasını sağlamakla yukumludur.
Peygamber(as) her sabah Hz.Fatıma’nın kapısını calar:
-“Kızım, namaza kalkmayacak mısınız? Allah sizden sadece gunahı gidermek ve sizi temizlemek icin namaz kılmanızı istiyor”(Tirmizi,Tefsir:33)
Kur-an’da namazı terk edenlerin sıkıntılı hayatının olacağı haber veriliyor.(Taha:124)
Muddessir:40-43 ayetlerinde cennet ehli cehennem ehline soruyor: Sizi buraya surukleyen nedir? Onlar: “Namaz kılanlardan değildik”diyor.
Araştırmacı Yazar
Mustafa OSELMİŞ
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Dinin Direği Olan Namazı Ne Kadar Onemsiyoruz?