Kızılotesi kameralar, uzunca bir suredir hayatımızın icerisindeler. Kimi zaman savunma kimi zaman da havalimanı gibi yuksek guvenlik onlemlerinin alındığı yerlerde kullanılan kızılotesi kameralar, sıcaklık yardımıyla gerekli tespitlerin yapılmasında yardımcı oluyor. Kızılotesi kameraların sıcaklıktan faydalanması, kimi zaman ceşitli hastalık durumlarının tespitinde de yardımcı oluyor.
Bilim insanları şimdi ise yeni bir kamuflaj malzemesi urettiler. Uretilen bu kamuflaj, kızılotesi kameraların tespit yeteneğini devre dışı bırakıyor. Yani bu kuantum kamuflajı kullandığınız takdirde, kızılotesi kameralara yakalanmıyorsunuz. Bilim insanları, bu malzemenin gizlilik teknolojileri icin fazlasıyla onemli olabileceğini duşunuyorlar. Aslına bakacak olursak kızılotesi kameralar gecmişte de kandırılıyordu ancak bu kamuflajı benzersiz kılan, kuantum yapısı.
Massachusetts Teknoloji Enstitusu, Harvard Universitesi, Wisconsin-Madison Universitesi, Purdue Universitesi ve Brookhaven Laboratuvarı bunyesinde calışmalarını surduren bilim insanları tarafından geliştirilen bu kuantum malzeme, malzemelerin fiziksel ozelliklerinden faydalanıyor ve maddenin sıcaklığını, termal ışık radyasyonundan ayırıyor. Boylelikle kızılotesi kameralar, soz konusu maddeyi tespit edemiyor.
Bilim insanları, bu kuantum kamuflajı uretebilmek icin samaryum nikel oksit kullandılar. Aslına bakacak olursak bu maddenin uzun bir tarihinin olduğunu soyleyemeyiz. Samaryum nikel oksit, bundan birkac on yıl once keşfedildi ve keşfedildiğinden beri de buyuk gizemleri olan bir madde. Bilim insanlarının ozellikle de son on yıldır yaptığı araştırmalar, bu maddenin oksijenden ayrılması ve duşuk oksijen olan bolgelerde iyi bir yalıtkan olduğunu tespit ettiler.
[h=2]İşte bu kamuflajın kızılotesi kameralardaki etkisi[/h] Samaryum nikel oksitin tek ozelliği, duşuk oksijenli ortamlarda yalıtkan olması değil. Bilim insanları, bu maddenin aynı zamanda yalıtkan halden iletken hale gecebileceğini tespit ettiler. Bilim insanları, doğada nadirolarak bulunan bu tur maddelerin, sıcaklık ve termal radyasyonu ayrıştırma yeteneğinin olabileceğinden şupheleniyorlar.
Konuya ilişkin acıklamalarda bulunan Prof. Mikhail Kats, bu keşfin sadece kızılotesi kameraları kandırma konusunda değil, yeni optik tiplerinin geliştirilmesi ve hatta kızılotesi kameraların kendilerini geliştirebilmesi icin bir fırsat olduğunu soyluyor. Bilim insanları şimdi, bu yeni keşfin uzerine yenilerini ekleyerek hem kızılotesi kameraları geliştirmek hem de yeni teknolojiler uretmekistiyorlar.
Kızılotesi Kameralara Yakalanmayan Kuantum Kamuflaj Geliştirildi
Bilim ve Teknoloji0 Mesaj
●28 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Bilim ve Teknoloji
- Kızılotesi Kameralara Yakalanmayan Kuantum Kamuflaj Geliştirildi