SUNNETİME YARDIM ET

Asıl ismi Ali olan, Ebu’l-Hasan-ı Eş’arî hazretlerinin, Mûtezile mezhebinden donmesi şoyle olmuştur:

Bir RamazÂn-ı şerîf ayının ilk gunlerinde ruyÂsında Peygamber Efendimiz (s.a.v)’i gordu. Efendimiz ona; “YÂ Ali! Benden nakledilen yola yardım eyle.” buyurdular. Bu ruyadan sonra RamazÂn-ı şerîf ayının ortasında, ikinci defa Peygamber Efendimiz (s.a.v)’i ruyÂda gormekle şereflendi. Ruyasında; “Sana emrettiğim şey ne oldu, ne yaptın?” buyurdu. “Benden bildirilen yola, sunnetime yardım et, bu yola uy!” buyurdular. Bu ruyadan sonra kelÂm ile uğraşmayı terketti.

Ucuncu defa RamazÂn-ı şerifin yirmi yedinci gecesi, Peygamber Efendimiz (s.a.v)’i tekrar ruyada gordu. “Sana emrettiğim şey ne oldu?” buyurdu. “KelÂm ilmini terkedip, Kur’Ân-ı Kerîm ve hadîs ilmine sarıldım.” dedi. Efendimiz (s.a.v.):“Benden rivÂyet edilen, bildirilen yola, sunnetime yardımcı olmanı emrettim.” buyurdu.

Bunun uzerine İmÂm-ı Eş’arî ozur dileyip; “Meselelerini ve delillerini oğrenmek icin otuz yıl harcadığım yolu (Mûtezileyi) nasıl terk edeyim?” dedi. Peygamber Efendimiz (s.a.v.); “Allahu TeÂl sana, ilÂhî yardımı ile yardım eyledi. Bunu yakînen bilmeseydim sana bunu emretmezdim.” buyurdu.

İmÂm-ı Eş’arî hazretleri bu ruyayı da gordukten sonra uyanıp; “Haktan ote, sapıklıktan başka bir şey yok.” diyerek, Mûtezile yolundan donup, Ehl-i sunnet itikadına girdi. Bu ruyasından sonra on beş gun evinden cıkmadı. Meseleleri derinlemesine inceleyip, gozden gecirdi. Sonra Basra Camii’ne gidip, kursuye cıktı. O sırada Mûtezile yolunun meşhur ve kuvvetli Âlimlerinden sayılan ve boyle bilinen İmÂm-ı Eş’arî, kursuden cemÂate şoyle hitabetti:

— Ey insanlar! Coktan beri size gorunmez oldum. Dikkatle duşundum. İnsafla inceledim. Yanımdaki delilleri gozden gecirdim. Tercih hususunda zorlandım. Sonunda Allahu TeÂlÂ’dan beni hidÂyete, doğru yola kavuşturmasını istedim, du ettim. Allahu TeÂl beni hidÂyete, doğru yola kavuşturdu. Mûtezile yoluna ait îtikÂdlarımın hepsinden vazgecip, kurtuldum.” diyerek, Ehl-i Sunnet ÎtikÂdı’na girdiğini herkese ilÂn etti.

Allah cc bize dinimizin degerini anlamayi nasip eylesin.