Son zamanlarda erozyona uğradık. Dini konular yozlaştırılmaya calışılıyor.
Cuma namazı haftalık bir ibadettir. Hakkında sure vardır. Ne emrediyor Allah bize:
– “Ey iman edenler! Cuma gunu ezan okunup, namaza cağrıldığınız zaman derhal Allah’ı anmaya (Cuma namazına) koşun; işi, gucu, alışverişi bırakın.” (Cuma:9)
Hakkında ayet, hadis olan, icma ve kıyas yapılmış olan konularda fetva olmaz, yorum olmaz.
Cuma namazının sadece Turkiye’de tartışılması duşundurucudur.
Bu devirde, şu sebepten Cuma kılınmaz demek, Cuma namazını kılmamak, kılınmamasını telkin etmek, son derece veballi bir durumdur.
Cuma, şartları oluşunca farz olur.
Bizden onceki muslumanlar cok buyuk sıkıntılar icinde bile cumayı terk etmemişlerdir.
Son zamanlarda cumadan, camiden, cemaatten uzaklaştırma gayretlerini gormekteyiz. Cumaya boykot icin adeta sabepler aranıyor; bir tek camide kılınır, ilk tekbir alanın cuması makbuldur. Devlet başkanı kıldırması lÂzımdır. Darul – Harpteyiz, gibi iddialar ortaya atılıyor.
Kim ne derse desin, Cuma kılma sorumluluğu mukellefin uzerinden kalkmaz. İmamı beğenmemek, dar’ul harp teyiz demek, kendine gore mazeretler uydurmak, apacık Allah’ın emrini terktir, Allah’a isyandır.
Her dinde kutsal gun ve o gunde yapılan ozel ibadetler vardır. Cuma gunu, affımız, kurtuluşumuz icin Cenab-ı Allah’ın bize tanıdığı fırsattır. Bu fırsatı değerlendireceğimiz yerde hafife alırsak bu bizim icin buyuk bir kayıp olur.
Hz. Peygamber’den bu yana Muslumanlar, Cuma gununu bayram bilmiş, kesintisiz bu namazı kılmıştır. Kılmayanlara da iyi gozle bakılmamıştır. Hatta “Cumaya gider” sozu olcu olmuştur.
Cuma suresinde de Cuma’nın mutlaka kılınması emredilir. Hadislerde de Cuma namazını terk edenlerin acık halinden bahsedilir. Uğrayacağı zararlar anlatılır.
Peygamber (sav) şoyle buyurur:
– “Cuma namazını terk etmekten sakınınız. Allah kalbinizi muhurler de gafillerden olursunuz.” (R.Salihin: 2/1154)
Cuma namazını terk eden Allah’a isyan etmiş olur. Cuma namazını terk eden icin Peygamber (as): “Allah onu perişan etsin, işlerine bereket vermesin, burnu surtulsun.” demiştir. (İbni Mace: 1/343) Bir başka hadiste de: “Ozursuz uc Cuma namazı kılmayanmunafıklar listesine yazılır.” denmiştir. (Muslim, Cuma: 40)
BİR YERDE CUMA NAMAZINA İZİN VERİLMİYORSA NE YAPILIR?
Devlet memurlarının bazı aylarda Cuma namazı kılması mumkun olamayabiliyor. Bazı işyerleri calışanlara Cuma namazı izni vermeyebiliyor.
İzin verilmese de ben giderim deyip işin aksatılması doğru değildir. Alınan ucretin ve maaşın hakkının verilmesine son derece dikkat edilmelidir. Sozleşmeye uyulması esastır.
Namaz kılınmasına izin verilen, namazını kılıp oyalanmadan, tespih cekmeden, dua etmeden işine donmelidir.
Cuma namazı izni veriliyorsa, cumada gecirilen vakit telafi edilmelidir.
Cuma namazına izin verilmeyenlerin kazancı iş sahibine Cuma saati boyunca helal olmaz.
Cuma namazı izni alamayan calışan ne yapmalıdır?
– Once uygun bir şekilde izin istemelidir. İzin verilmezse bu işin sorumluluğu hatırlatılmalıdır.
– Cuma namazına gitme izni verilmezse, o gunun oğle namazı kılınır veya kaza edilir.
– Calışan Cuma namazına gidebileceği başka bir iş arayışında olmalıdır. Maddi durumu iyi değilse; o işte, yeni bir iş buluncaya kadar calışmaya devam etmelidir. Vebal Cuma namazına izin vermeyenindir.
Cuma namazına gitmek isteyenlere kolaylık sağlamak amirin ve iş sahibinin gorevidir. Cunku Cuma namazı saatinde, uzerine Cuma farz olanların calışması ve kazancı meşru değildir. Cuma namazı saatinde calışma gorevi, uzerine Cuma namazı farz olmayanlar tarafından yerine getirilmesi ayarlanabilir.
Bugun ibadetini yapmış, rahatlamış, psikolojik bazı problemleri aşmış inanın verimli olması daha akla yatkındır. Daha durust olur, hak-hukuka daha cok riayet eder. Atalarımızın dediği gibi: “Allah’ı olmayanın ahlakı olmaz.”
Uzerine Cuma namazı farz olmayan kadın, oğle namazını kılabilmek icin, Cuma namazı kılanların camiden cıkmasını beklememelidir.
Eğer kadın camiye gelmiş, Cuma namazına niyetlenmiş ise, tekrar oğle namazını kılmasına gerek yoktur. Ama namazı kıldıran hocanın, niyetine kadınları da eklemiş olması gerekir.
Cuma uzerine farz olupda, ozru dolayısıyla Cuma’ya gidemeyen erkekler, oğle namazını kılmak icin Cuma saatinin gecmesine, Cuma’dan cıkılmasına bakarlar, Cuma’dan cıkılınca kılarlar.
Yani uzerlerine Cuma farz olmayanlar, ezan okununca vakit girmiştir, namazlarını kılabilirler. Cunku onlar Cuma ile yukumlu değillerdir. Uzerine Cuma namazı kılmak farz olanlar ise Cuma namazı kılındıktan sonra oğle namazlarını kılarlar.
Araştırmacı Yazar
Mustafa OSELMİŞ
__________________
Cuma Namazı Terk Edilir mi?
Dini Bilgiler0 Mesaj
●36 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Cuma Namazı Terk Edilir mi?