Zikir, Cenab-ı Alllah’ı anmaktır. İhsanını ikramını hatırlamaktır. Allah’ı sevmenin alametidir. Allah’la konuşmaktır. Allah: “Beni anın, ben de sizi anayım.” buyurur.
Zikir, Allah’ın emridir. Kur’an’da Fezkiru (zikrediniz) buyurur. Zikir en buyuk ibadettir.
Peygamber (a.s): “Amellerin en hayırlısı Allah’ı zikretmektir.” (Buhari Davut: 6)
Kur’an’da: “Allah’ı zikretmek en buyuk şeydir.” (Ankebut: 45)
Zikir, kalbin pasını siler, kalpler ancak Allah’ı anmakla huzur bulur.
Zikir, şeytanın tuzağına duşmekten korur.
Bir kutsi hadiste Allah şoyle buyurur: “Kulum beni andıkca Ben de onunlayım!” (İ. Canan Hadis Ans.17/505)
Kur’an’da:
– “Munafıklar Allah’ı az anarlar.” (Nisa: 142)
– “Zikrimden yuz cevirenin gecimi dar olur.” (Taha: 124)
– “Zikrimden gafil olana şeytan musallat olur.” (Zuhruf: 36)
Peygamber (a.s) da:
– “Kulun azaptan kurtulması icin zikirden daha muessir bir amel yoktur.” (İ. Canan Hadis Ans: 6/1947)
– “Zikredenleri melekler sarar.” (Ramuz El Ehadis: 386/9)
Peygamberimiz şoyle anlatır:
– “Allah’ın zikredenleri araştıran melekleri vardır. Zikreden bir topluluğa rastlarlarsa, aradığınız burada der, birbirlerini cağırırlar ve o zikredenleri kuşatırlar. Allah meleklerine sorar, onlar da cevap verir:
– Kulların ne yapıyor?
– Seni zikrediyorlar.
– Onlar beni gorduler mi?
– Hayır.
– Ya gorselerdi ne yaparlardı?
– O zaman seni daha cok anarlardır.
– Onlar ne istiyorlar?
– Cennet.
– Onlar cenneti gordu mu?
– Hayır.
– O zaman cennet icin daha cok calışırlardı.
– Neyden kacınıyorlar?
– Cehennemden.
– Onu gorduler mi?
– Hayır.
– O zaman cehennemden daha cok kacınırlardı.
Bunu uzerine Allah (c.c) :
– Sizi şahit kılıyorum. Onları affettim.
– Ya Rabbi! Onların arasında falanca gunahkÂr kulun da var. Bir iş icin onlara uğramıştı.
– Onlarla olanı da affettim.”
Bir hadiste: “Zikredenlerden yuz cevirenlerden Allah da yuz cevirdi.” (R. Salihin: 1449) buyrulur.
Kur’an’da: “İnananların kalpleri Allah’ı anmakla huzura kavuşmuştur. Dikkat edin kalpler ancak Allah’ı anmakla huzura kavuşur.” (Rad: 28) buyrulur.
Kul zikirle Allah’a yaklaşır. Kulun zikredememesi buyuk bir cezadır. Cunku kulun Allah’ı anabilmesi, hidayet meselesidir.
Yeryuzunde canlı cansız ne varsa Allah’ı zikretmektedir.
Kur’an’da: “Hicbir şey yoktur ki Allah’ı zikretmesin. Fakat bunu siz anlayamazsınız.” (İsra: 44)
“Yerde gokte ne varsa herşey Allah’ı zikreder.” (İsra : 44)
“Sabah akşam Rabbini an. Gafillerden olma!” (A’raf: 205)
Peygamber (a.s): “Rabbini zikredenle etmeyenin hali olu ile diri arasındaki fark gibidir.” (R.Salihin: 1463) der.
Araştırmacı Yazar
Mustafa OSELMİŞ
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Cokca Zikretmeliyiz