Bank of America strateji uzmanı Haim Israel, 2020 ’li yıllarda ortaya cıkacak devrimsel ozelliğin kuantum hesaplama olacağını ifade etti. Tezini, şu an bircok alana damgasını vuran akıllı telefonlarla guclendiren Israel, “iPhone, 2007 yılında piyasaya cıkmıştı ve gercek etkisini 2010 ’lu yıllarda hissetmiştik. Kuantum hesaplama icin ilk iş uygulamalarını, onumuzdeki on yılın sonlarına kadar goremeyeceğiz” dedi.
Strateji uzmanı Haim Israel; kuantum hesaplamanın, iş dunyasına etkisinin akıllı telefonların etkisinden daha radikal ve devrimsel olacağını ifade etti. Gelin kuantum hesaplama konusuna daha yakından bakalım.
[h=2]Kuantum hesaplama nedir?[/h]
Kuantum hesaplama, fizik alanındaki kuantum teorisi temelinde gelişen oldukca yeni bir teknoloji. Kuantum teorisi ise en basit şekilde anlatılacak olursa atom altı seviyedeki parcacıkların davranışlarını acıklayan ve gozlemlenene kadar bu parcacıkların, aynı anda birden fazla yerde var olabildiğini belirten bir teori. Kuantum bilgisayarlar, gunumuzdeki bilgisayarlar gibi birler ve sıfırları depolamanın otesine gecmesiyle muthiş bir hesaplama gucu elde ediliyor.
Ekim ayında Alphabet Inc. ’in alt kuruluşu olan Google, kuantum bilgisayar kullanarak 53 qubit kuantum hesaplama yongasında 200 saniyede hesaplamayı tamamladıklarını iddia etmişti ki bu hesaplama, en hızlı super bilgisayarda 10 bin yıl suruyor. Amazon ise bu ayın başında, kuantum hesaplama teknolojileri geliştirmek icin uzmanlarla iş birliği yapma niyetinde olduğunu belirtmişti. Bunların yanında IBM ve Microsoft da kuantum hesaplama teknolojileri geliştiren şirketler arasında.
[h=2]Kuantum hesaplama; sağlık hizmetleri, nesnelerin interneti ve siber guvenlik alanlarını baştan yaratabilir:[/h]
Israel; kuantum hesaplamanın sağlık hizmetleri, nesnelerin interneti ve siber guvenlik gibi alanlarda devrimsel etkilere sahip olacağını soyledi. Eczacılık şirketlerinin, bu cihazların ilk ticari kullanıcıları olacağını soyleyen Israel, eczacılık endustrisinin buyuk veri problemini sadece kuantum bilgisayarların cozebileceğini de ekledi.
Kuantum hesaplamanın ayrıca siber guvenlik uzerinde de buyuk bir etkisi olacak. Gunumuzdeki siber guvenlik sistemleri, şifreleme algoritmaları uzerine temel atıyor ancak kuantum hesaplamayla bu denklemler, oldukca kısa bir sure icerisinde kırılabilecek. Okta ’nın pazarlama yoneticisi Swaroop Sham, “Gelecekte en guclu şifreleme algoritmaları dahi, kuantum hesaplamayla onemli miktarda zayıflayacak” ifadelerini kullandı.
Israel, yatırımcılar icin ise bu alanda ticari olarak uygulanabilir kuantum hesaplama geliştiren ilk bir, iki şirketin devasa miktardaki verilere erişebileceğini soyledi. Bu da bu şirketlerin yazılımlarını, muşteriler icin oldukca değerli hÂle getiriyor.
Bir Strateji Uzmanına Gore Gelecek 10 Yıla Damgasını Vuracak Teknoloji: Kuantum Hesap
Bilim ve Teknoloji0 Mesaj
●29 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Bilim ve Teknoloji
- Bir Strateji Uzmanına Gore Gelecek 10 Yıla Damgasını Vuracak Teknoloji: Kuantum Hesap