1968 yılında Gordon E. Moore tarafından kurulan Intel firması, bugune kadar bilgisayar teknolojileri icin bircok urun piyasaya surdu. İşlemcilerdeki transistor sayısının her iki yılda bir iki katına cıkacağını ongoren bir fikir ortaya atan Moore'un şirketi, gelecekte yeni teknolojiler kullanarak yeni uretim sureclerine ulaşmayı hedefliyor.
Hollanda merkezli bir şirket olan ASML'nin IEDM konferansında acıkladığı yol haritasına gore Intel, onumuzdeki 10 yıllık surecte 1,4 nm uretim surecini benimsemeyi hedefliyor. Şirketin CEO'su Martin van den Brink tarafından yapılan acıklamada yer verilen ifadelerde Intel'in geleceği konusunda farklı noktalara da değinildi.
[h=2]'Hedef: 10 nm'den 1,4 nm'ye ulaşmak'[/h]
ASML'nin acıkladığı yol haritasına gore Intel, her iki yılda bir uretim teknolojisini yenileyecek. Moore Yasası'nın farklı bir versiyonu olarak gorulebilecek bu duzen, bir aksilik olmazsa Intel'i işlemci pazarının tartışmasız lideri hÂline getirebilir.
Yol haritasına bakılınca firmanın 2021 yılında 10 nm ++ ve 10 nm +++ ile karşımıza cıkacağı goruluyor. Aynı yıl 7 nm uretim sureci icin de başlangıc yapılacak. Gecişler icin capraz bir duzen ongoren Intel, tıpkı 10 nm'de olduğu gibi 7 nm icin de uc farklı aşama (7 nm, 7 nm + ve 7 nm ++) kat edecek.
Bu aşamalardan sonra 2023 yılında 5 nm, 2025 yılında 3 nm, 2027 yılında 2 nm uretim sureclerini benimseyecek olan Intel, 2029 yılında da 1,4 nm mimarisine dayanan işlemcileri uretecek. TSMC'nin 2020'de 3 nm mimarisine dayanan urunler icin seri uretim planı yaptığını duşunursek Intel, piyasadan geri kalmamak icin hamleler yapacak. Intel'in daha once yaşadığı sorunları tekrarlayıp tekrarlamayacağını ya da bu yol haritasında bir aksaklık olup olmayacağını onumuzdeki surecte hep birlikte goreceğiz.