Gectiğimiz gunlerde ulkemizde daha uygun seviyede maliyetle kozmetik urunlerini uretebilmek icin buyuk bir adım atıldı. Kozmetik dışında estetik cerrahide ve doku muhendisliğinde de yaygın olarak kullanılan hyaluronik asit, Ankara Universitesi Tıp Fakultesi Fizyopatoloji Bolumu Oğretim Uyesi Prof. Dr. Nuray Yazıhan ve calışma arkadaşları tarafından laboratuvar ortamında uretildi.
Hyaluronik asit, kopek balığı derisi, horoz ibiği ve sığır goz bebekleri gibi ceşitli hayvansal dokulardan uretilebiliyor. Bu asit turu cilt kremlerinde kullanıldığında sudaki ağırlığının neredeyse bin katı kadar nemi ciltte saklı tutabiliyor.
[h=2]Yurt dışından alınıyor ve pahalıya satılıyor:[/h]
Nuray Yazıhan ve calışma arkadaşları, laboratuvar ortamında hyaluronik asit uretme denemelerine gecmiş calışmaların uzerinde calışarak başladı. Yazıhan ve ekibi, Osmangazi Universitesi ’nden Prof. Dr. Ahmet Cubuk ve ekibinin başlattığı ‘bakteriden hyaluronik asit uretimi ’ uzerinde calıştı ve gıda ve kozmetik alanlarında kullanılabilir saf hyaluronik asit uretti.
Hyaluronik asidin milli imkanlarla uretimine gecmeye hazırlanan Yazıhan, bu asit turunu yurt dışından aldığımızı ve oldukca pahalı bir madde olduğunu soyledi. Yazıhan ’ın sozleri şu şekilde devam etti:
"(Hyaluronik asit) Gıda takviyesi olarak kullanılıyor, kozmetik alanda kullanımı soz konusu artı tıbbi cihazlarda ve tıbbi urunlerde cok fazla kullanım alanı var. Kullanım alanına gore elde etme yontemleri ve uretim yontemleri cok farklılaşıyor, bu fiyata da yansıyor."
[h=2]Laboratuvar ortamında uretilen hyaluronik asit insana daha uyumlu:[/h]
Nuray Yazıhan, laboratuvar ortamında uretmeyi başardıkları hyaluronik asitin hayvansal dokulardan uretilen asite gore insan doğasına cok daha uyumlu olduğunu belirtti. Yazıhan, hayvansal kaynaklı urunler kullanıldığında alerjik reaksiyon gorme ihtimalinin yuksek olduğunu soyledi.
Yazıhan, bununla birlikte hayvanda bakteriyel ya da başka bir tur enfeksiyon olduğunda bu enfeksiyon da dokuyla birlikte taşınabildiğini aktardı. Bu sebeple de genelde hyaluronik asitin bakteriyel olanları ve saflaştırılanlarının tercih edildiğini de ekledi. Kullandıkları bakterilerde herhangi bir genetik değişim yapmadıklarının altını cizdi.
Laboratuvar ortamında hyaluronik asit uretme başarısı, 2020 yılının ilk 6 aylık doneminde hayatımızı da etkileyecek. Yazıhan, bu donemde hyaluronik asitli gıda takviyesi uretimine gececeklerini belirtti ve urunun GDO ’suz gıda takviyesi formunda satışa sunulacağını soyledi.
[h=2]Eklemsel sorunlar yaşayanlara yonelik olacak:[/h]
Yazıhan, gıda takviyesinin eklem sorunları yaşayanlara yonelik olacağını aktardı ve şu şekilde devam etti:
"Hyaluronik asit dediğiniz zaman akla guzellik geliyor, kadınların vazgecilmezi bu, cildiniz acısından cok kritik onemli bir dolgu materyali bu madde ama bunun yanı sıra Turkiye icin duşunursek, coğu insanda eklem sorunları var ve kemik sağlığı acısından da cok onemli."
"O acıdan gıda takviyesi olduğu zaman bizim toplumda coğu insanın, ozellikle bayanların belli bir donem sonrasında takviye olarak aldıkları zaman kemik sağlığına etki eden bir formulasyon olarak karşınıza cıkacak. Eklemlere ozel bir şekilde yapılan gıda takviyesi formulasyonu şeklinde yapacağız."
[h=2]Kozmetik alanı icin finansal destek bulunamadı:[/h]
Bugune kadar yalnızca yurt dışından temin edilen hyaluronik asiti ulkemizde uretmeyi başaran Yazıhan ve ekibi, kozmetik alanında bu asit uretiminin gerektirdiği finansal desteği bulamadı. Dolayısıyla kozmetik alanı yerine hyaluronik asitin oncelikle gıda takviyesi olarak uretileceğini soyledi ve devam etti:
"Kozmetik dolgu maddesi yaptığınız zaman kullanacağınız hyaluronik asitin molekul ağırlığıyla beraber uretim şartları da değişecek, tabii bu cok ciddi yatırımlar istiyor. Biz yapılan projelerde aslında kozmetik amacıyla kullanılacak olanları da laboratuvar şartlarında uretmiş bulunuyoruz; ama uretim şartlarımız, imkanlarımız olmadığı icin bunları ticarileştirme şansımız maalesef yok."
"Tabii biz bir Teknopark şirketiyiz, doğal olarak imkanlarımız cok fazla değil. Burada gorduğunuz laboratuvar şartlarında uretim yapıyoruz. Bizim uretim yerimizin sadece gıda takviyesi uretim ruhsatı var. Tabii ki kozmetik ruhsatı olabilecek bir uretim yeri kurabilirsek ileride niye olmasın tabii ki bunu yapmayı da cok isteriz."
Yazıhan, hyaluronik asitin kozmetik alandaki değerinin cok daha yuksek olduğunu da belirtti. Turkiye ’de cok fazla kozmetik ureticisinin olmasından dolayı bu maddenin pazar payının inanılmaz duzeyde olduğunu vurguladı. Boylece maddenin ekonomik anlamda katkı sağlayabileceğini de ekledi.
Kozmetikte ve Tıpta Kullanılan Onemli Bir Madde Milli İmkanlarla Uretildi
Bilim ve Teknoloji0 Mesaj
●32 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Bilim ve Teknoloji
- Kozmetikte ve Tıpta Kullanılan Onemli Bir Madde Milli İmkanlarla Uretildi