Allah’a inanan muminler olarak, Allah’ın emirlerini yerine getirmeye, haramlarından kacınmaya calışan Muslumanlar olarak, hep birlikte bir test uygulayalım kendimize. Eğlenceli bulacağımız kadar urkutucu de bulabiliriz bu testi. Urkmemiz gerekenden niye bu kadar urkmediğimizi yeni baştan duşunmek icin, aşağıda belirtilen cumlelerdeki boşluklara aklımıza ilk gelen ve bir de aklımıza son gelecek/belki hic gelmeyecek kelimeyi koyalım:
1-“………nin damlasını ağzıma koymam.”
İlk akla gelen kelime: İcki
Şimdi “icki” yerine “gıybet” koyalım.
“Gıybetin damlasını ağzıma koymam” diyebiliyor muyuz?
Bu cumleyi kurarken gonlumuz rahat mı?
İckinin damlasını ben de ağzıma koymadım, koymamaya calıştım. Bilerek ictiğimi hic hatırlamıyorum, cok şukur. Oyle icki sofralarına kurulup da sarhoş da olmadım omrumde. Eğer icki kadar koksaydı gıybet, eğer birlikte gıybet sofrasına oturup kana kana icenler/doyanlar sarhoş olsaydı, mahallemizin manzarası nasıl olurdu? Kacımız ayık kalırdı? Ne kadarımızın ağzı gıybet kokardı?
2-“Burası……….li mi?”
O kadar sık sorarız ki bu cumlenin “icki” lisini. İckili mekÂnlara girmekten cekiniriz. İcki bulaşığı bardaklardan su icmekten sakınırız. Cocuklarımızı ickili lokantalara sokmaktan utanırız. Peki, hic şoyle de sorduk mu bu soruyu?
“Burası gıybetli mi?”
Uzaklara gitmeye gerek yok. Belki de evimizde, belki de en cok bize ait olduğunu sandığımız odamızda. Seccademizi serdiğimiz yuvamızda. Cocuklarımızın saclarını okşadığımız kanepelerde. Az once namaz kıldığımız caminin bahcesinde, belki de tam kubbesinin altında… İckiyi yakıştırmadığımız dudağımıza, damağımıza, odamıza, yuvamıza, icmekten daha ağır sonucları olan gıybeti nasıl yakıştırıyoruz?
3-“Yemeklerimizde…….eti yoktur.”
İlk aklımıza gelen cevap: Domuz
Peki ya, yemeklerimizde…
Ne kadar uzak dururuz domuz etinden… Gorduğumuzde bile iğreniriz. Peki ya, hic gorunmuyor diye, hic kokmuyor diye yediklerimize ne demeli? Gıybetlerimiz domuz eti kadar iğrenc kokmuyor mu?
4-“……..İslamî usule gore kesilmiştir.”
Cevap: Etlerimiz.
Etlerimiz yerine “sozlerimiz” kelimesini koyarsak ne olur?
“Sozlerimiz İslamî usule gore kesilmiştir.” Gıybet olur mu diye yarıda kestiğimiz bir sohbeti hatırlıyor muyuz? Arkadan cekiştiriyor olabiliriz diye boynunu vurduğumuz bir sozumuz oldu mu? Nefeslerimizin, kardeşimizin olu etini yemek gibi iğrenc bir eylem icin murdar etmiş olabileceğimizden hic endişelendik mi?
——————
Senai Demirci’nin “Soz Yangını” kitabından alıntıdır.
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Gıybet Testi