Cevrimici ortamlarda ve uygulamalarda gizlilik, gunumuzdeki en buyuk sorunlardan bir tanesi ve uygulama geliştiriciler de bunlara ceşitli onlemler alıyor. Gizlilik icin geliştirmeler yapan uygulamalardan bir tanesi de WhatsApp.
WhatsApp, biyometrik guvenlik ozelliğini ise iPhone uygulamasında hÂlihazırda tanıtmıştı. Boylece Touch ID ve Face ID guvenlik onlemlerine bir yenisini eklemişti. Parmak izinin kullanıldığı Touch ID ozelliği, iPhone 5S’ten iPhone 8 / 8 Plus’a olan cihazlarda kullanılabiliyordu. Apple, daha sonra Touch ID’yi yuz tanıma sistemiyle değiştirdi.
Yani WhatsApp’ın biyometrik şifre acma ozelliğini getireceği biliniyordu ve bugun yapılan acıklamayla da Android cihazlar icin parmak iziyle kilit acma ozelliği geniş kitlelere duyurulmuş oldu. Bu ozellik, WhatsApp icin oldukca onemli bir gelişme ki uygulamanın en cok dikkat ceken ozelliklerinden bir tanesi uctan uca korumayla sunduğu gizlilikti. Parmak izi koruması ise guvenliği daha da artıracak yani telefonda kilit olmasa bile uygulamaya başka birisi erişim sağlayamayacak.
[h=2]Nasıl kullanılır?[/h]
Bu ozelliği kullanmaya başlamak icin uygulamadan 'ayarlar' kısmını acın, ardından 'hesap' ve 'gizlilik' sekmelerine girin. Burada 'parmak izi kilidi' ozelliğini acın, ardından WhatsApp’ın ne zaman kendisini otomatik olarak kilitleyeceğini secin. Burada secenekler arasında 'hemen', '1 dakika sonra' ve '30 dakika sonra' secenekleri bulunacak.
Ayrıca buradan bildirimlerde mesajların gozukmesi seceneğini de secebilirsiniz. Yani herhangi birisi bildirimlere gelen mesajı gorebilir ancak WhatsApp uygulamasını acamaz.
Şu an Android’de eksik olan tek ozellik WhatsApp’ın yuz tanıma teknolojisiyle acılabilmesi. Android cihazlar gecmişte yuz tanıma ozelliğini cihazları acma icin sunmuş olsa da Google, yeni Pixel 4 cihazlarında guvenlik konusunu farklı bir aşamaya taşıyor. Google, kullanıcılarına, şifre yoneticileri ve banka servisleri gibi faydalı ucuncu parti uygulamalarda kendilerini yetkilendirmeye izin veriyor.