Sıtma hastalığının Afrika ulkelerinde yayılımının onlenmesi konusundaki yaptığı calışmalarıyla 2003 yılında Nobel Kimya Odulunun sahibi olan Prof. Dr. Peter Agre, ODTU Bilim Komitesi uyeliğine transfer edildi. 'Nobel Ders Seminerleri' adlı programın bir parcası olarak ODTU’yu ziyaret eden Nobel Odullu Agre, Anadolu Ajansına birtakım değerlendirmelerde bulundu.
Seminer kapsamında bilimsel calışmaları hakkında bilgiler veren Agre, 15 yıldır sıtma hastalığı uzerinde calıştığını ve elde ettiği sonucları paylaştı. Johns Hopkins Sıtma Araştırma Merkezini 12 yıl boyunca yonettiğini hatırlatan Agre, ozellikle Guney Zambiya’da sıtmayı yuzde 95 oranında azalttıklarını ancak tamamen yok edemediklerini ifade etti. Agre, sıtma icin mukemmel sonuc verecek bir aşının hÂl yapılamadığını ve şu an bulunan aşıların cok kısıtlı miktarda olumlu etkiye neden olduğunu acıkladı.
[h=2]Agre: Hedef sıtmayı sıfırlamak[/h]
Fransa'nın Lyon kentinde duzenlenen Kuresel Fon Konferansı ile sıtma ile mucadele icin calışmalar yapıldığına işaret eden Agre, "Yani işimiz daha bitmedi, ikinci aşamada hedef sıtmayı sıfıra indirmek. Bu olduğunda yaşıyor olmayı beklemiyorum, diğerleri, belki cocuklarımın ya da torunlarımın jenerasyonu bu işi bitirecek. Fakat bu olacak" ifadelerini kullancı. Agre ayrıca, Nobel odulune giden yolda yuzde 99 oranında hayal kırıklığına uğradığını, bu yolda duşunduğu pek cok fikirden vazgecmek zorunda kaldığını ama pes etmediğini de acıkladı.
Turkiye hakkında konuşan Prof. Dr. Peter Agre, "Turkiye, gelişen bir ulke, en buyuk başarısı ise yuksek motivasyonlu genc insan jenerasyonu. Bence bu, ulke icin bir hazine. Turkiye, genc bilim insanlarının başarısı ile ileriye bakıyor. Ulke icin cok heyecanlı bir zaman bence. Turkiye, harika bir yer, daha cok Amerikalının Turkiye'ye gelmesini dilerdim. Sadece İstanbul'a değil, diğer bolgelerine, gercek Turkiye'ye" dedi.
[h=2]"Turk genclerinin motivasyonu cok yuksek"[/h]
Bilimin her zaman gelecek icin uretildiğini belirten Agre, "Bilim insanlarının calışabilmek icin olanaklara, seckin akademisyenlerin olduğu kurumlara ihtiyacı var. ODTU buyuk bir olanak ve burada parlak, yaratıcı, hevesli, coşkulu, meraklı genc beyinler gordum. Bence bu Turkiye'nin geleceği. Bu genclerin bir kısmı eğitimlerinin bir bolumu icin Turkiye’ye donmekten cekinmeden ABD'ye geldiği zaman muhteşem şeyler olacak" ifadelerini kullandı.
ODTU Bilim Komitesi uyesi olmasına ilişkin de acıklamalarda bulunan Agre, "ODTU Bilim Komitesi uyesi olarak universitenin cabalarını yeniden değerlendirmek isteyebilecekleri alanlar uzerine kafa yorma sorumluluğum var. İlk olarak, her universite icin kaynaklar kısıtlıdır ve her şeyi yapamazlar. ABD'de, coğu daha ozelleşmiş uzmanlık alanları olan Berkeley, Harvard gibi her acıdan mukemmel birkac universite var. Rektor Prof. Dr. Kok ve calışma arkadaşlarıyla Turkiye'de calışmak icin sabırsızlanıyorum” ifadelerini kullandı.
Nobel Odullu Profesor ODTU'de Bilim Komitesi'ne Uye Oldu
Bilim ve Teknoloji0 Mesaj
●24 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Bilim ve Teknoloji
- Nobel Odullu Profesor ODTU'de Bilim Komitesi'ne Uye Oldu