Mustesna bir ibadet gecesi: Berat Gecesi
Hadislerde “Nısf-u Şaban” olarak ifadesini bulan mubarek bir gunun icindeyiz. Nısf-u Şaban, uc ayların ikincisi olan Şaban ayının ortası. Berat Gecesi ile başlayan gun. Kurtulmak isteyen icin, beratını almak isteyen icin mahşerden once verilmiş rahmet dolu, mağfiret dolu, yuksek fırsatlar dolu gecelerden birisini daha bu gece–-inşÃ‚allah—idrak edeceğiz
Resûl-i Ekrem Efendimiz (asm) Şaban ayının on ucuncu gecesi geldiğinde mubarek başını secdeye koydu. Ummeti icin af ve mağfiret istedi. Kendisine ummetinin ucte birinin bağışlandığı mujdelendi. Resul-i Ekrem (asm), on dorduncu gece tekrar secdedeydi. Yine ummetinin bağışlanmasını istiyordu; ummetinin ucte ikisinin mağfiret edildiği mujdelendi. Ve on beşinci gece yeniden o mubarek baş Allah’ın huzurunda secdeye kapandı. Allah Resûlu (asm) ummetinin tamamının bağışlanmasını istiyordu. Bu gece, Allah’tan yuz cevirenler dışında, ummetinin tamamı bağışlandı. 1
Resul-i Ekrem Efendimiz (asm) Şaban’ın on beşinci gecesinde:
“Ya Aişe, bu gece nasıl bir gece, bilir misin?” buyurdu. Hz. Aişe (ra):
“Allah ve Resulu daha iyi bilir.” dedi.
Peygamber Efendimiz (asm):
“Bu gece Nısf-u Şaban’dır. (Şaban ayının yarısıdır.) Dunya işleri ve kulların işleri bu gece Yuce Hakk’a arz edilir. Bu gece Cehennemden azat edilenlerin sayısı; Kelb Kabilesinin koyunları sayısından daha fazladır. Bu gece bana ibadet yapmam icin izin verir misin?”
Hazret-i Âişe (ra):
“Olur ya Resûlallah!” dedi.
Peygamber Efendimiz (asm) kalkıp namaza durdu. Ayakta durması uzun surmedi. Fatiha Sûresini okudu; sonra kucuk bir sûre okudu. Ardından secde yaptı. Gecenin yarısına kadar secdede kaldı. Daha sonra ikinci rekÂta kalktı. Ayakta iken, birinci rekÂtta okuduğu kadar bir şey okudu. Sonra yine secdeye vardı. Bu defa da tan yeri ağarıncaya kadar secdede kaldı. Secdede o kadar kaldı ki, Hazret-i Aişe, Resulullah’ın (asm) ruhunun kabzolunduğunu sandı. Secdeden kalkması uzayınca, Hazret-i Aişe (ra) telÂşlandı, kendisine yaklaştı. Mubarek ayaklarına dokundu. Hareket ettiğini gorup canlılık hissedince rahatladı.
Kulak verdi. Peygamber Efendimiz (asm) secdesinde şoyle yalvarıyordu: “Allah’ım! Azabından affına sığınırım. Gazabından rızana sığınırım. Senden Sana sığınırım. Şanın yucedir. Sen kendi zatını ovduğun gibi, Seni ovemem!”
Sonra Hazret-i Aişe (ra) sordu:
“Ya Resulallah, bu gece secdende bir şeyler okuduğunu duydum. Bunları daha once okuduğunu hic duymamıştım.”
Peygamber Efendimiz (asm):
“Sen onları oğrenebildin mi?” buyurdu. Hazret-i Aişe (ra):
“Evet ya Resulallah!” deyince, Peygamber Efendimiz (asm) bundan hoşlandı da:
“Ya Aişe! Onları hem sen oğren, hem de başkalarına oğret.” buyurdu.
Resûlullah Efendimiz (asm) buyurdu ki: “Şaban ayının on beşinci gecesinin ilk vaktinde Cebrail (as) bana geldi; dedi ki:
‘Ya Muhammed, başını semaya kaldır, bak!’ Sordum:
‘Bu gece nasıl bir gecedir?’ Hazret-i Cebrail (as) şoyle anlattı:
‘Bu gece, Allah, rahmet kapılarını acar. Kendisine şirk koşmayanların hemen hepsini bağışlar.’
“Gecenin dortte biri gectikten sonra, Cebrail (as) yine geldi ve şoyle dedi:
‘Ya Muhammed başını kaldır, semaya bak!’
“Bir de baktım ki, ne goreyim, cennet kapıları acılmış. Cebrail’e (as) sordum: ‘Bu kapılar ne zamana kadar acık kalacak?’ Cebrail (as) şoyle dedi:
“Allah’ın, Benî Kelb kabilesinin koyunlarının tuyleri sayısından daha fazla kimseyi cehennemden azat edinceye kadar.” 2
Peygamber Efendimiz (asm) devamla: “ŞÃ‚ban’ın 15. gecesi geldiğinde geceyi uyanık ibadetle, gunduzu de oruclu olarak gecirin. O gece guneş battıktan sonra Allah rahmetiyle dunya semasına tecellî eder ve şoyle seslenir: ‘İstiğfar eden yok mu, affedeyim ve bağışlayayım. Rızık isteyen yok mu, rızıklandırayım! Başına bir musîbet gelen yok mu, sağlık ve afiyet vereyim!’ Bu, tan yerinin ağarmasına kadar boylece devam eder.” 3
Bir mektubunda ehl-i îmÂn ve ehl-i hizmetin her bir gecesinin, Leyle-i Mi’rac, Leyle-i Berat ve Leyle-i Kadir kadar kıymettar olmasını CenÂb-ı Hak’tan niyaz eden Bediuzzaman Hazretleri 4, Berat Gecesinin mahiyetini ve bu gecede neler yapacağımızı şoyle ifade eder: “Bu gelen gece olan Leyle-i Berat, butun senede bir kudsî cekirdek hukmunde ve mukadderat-ı beşeriyenin programı nev’inden olması cihetiyle Leyle-i Kadr’in kudsiyetindedir. Herbir hasenenin Leyle-i Kadir’de otuz bin olduğu gibi, bu Leyle-i Berat’ta her bir amel-i sÂlihin ve her bir harf-i Kur’Ân’ın sevabı yirmi bine cıkar. Sair vakitte on ise, şuhur-u selÂsede yuze ve bine cıkar. Ve bu kudsî leyali-i meşhurede on binler, yirmi bin veya otuz binlere cıkar. Bu geceler, elli senelik bir ibadet hukmune gecebilir. Onun icin elden geldiği kadar Kur’Ân’la ve istiğfar ve salÂvatla meşgul olmak buyuk bir kÂrdır.” 5
CenÂb-ı Hak, bu gecede elli senelik ibadete denk kılacak ameller yapmayı butun ummete muyesser kılsın. Berat Geceniz mubarek olsun. Âmin.
SULEYMAN KOSMENE
Dipnotlar:
1- M. H. Yazır, H. Dini K. Dili, S. 4294.
2- İbni MÂce, ikaamet: 191; Tirmizi, savm: 38; Ahmed: 6/176, 238.
3- İbni MÂce, İkame, 191.
4- Kastamonu LÂhikası, S. 58.
5- ŞuÂlar: 505.
__________________
MUstesna bİr İbadet gecesİ
Dini Bilgiler0 Mesaj
●32 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- MUstesna bİr İbadet gecesİ