Gencin birisi KÂbe'de hep, "Ey dogrularin yardimcisi olan Allahim, ey haramdan sakinanlarin yardimcisi olan Allahim, sana hamdu sena ederim" diye dua eder.

Bu durum herkesin dikkatini ceker. Birisi, (Neden hep ayni duayi yapiyorsun, baska bir sey

bilmiyor musun?) der. O da anlatir:

7-8 sene once yine KÂbe'de iken ici altin dolu bir torba buldum. Tam 1000 altin vardi. Icimden bir ses (Bu altinlarla, sunlari sunlari yaparsin) diyordu. Hayir dedim kendi kendime, bu benim degil, baskasinin mali, kullanmam haram olur dedim. Bu sirada birisi, "soyle bir torba bulan var mi?" diye bagiriyordu. Cagirdim onu, nasil bir torbaydi, icinde ne vardi diye sordum. Torbayi tarif etti ve icinde 1000 altin vardi dedi. Al oyleyse torbani diyerek verdim. Adam

torbayi acip icinden bana 30 altin verdi. Pazara gittim. Temiz yuzlu genc bir esiri overek satiyorlardi.Gencin temizligi dikkatimi cekti. Yanlarina gittim, bu kole icin ne istiyorsunuz edim. 30 altin dediler. Adamdan aldigim 30 altini verip genci satin aldim.Bir iki yil gecti.

Genc cok caliskan, cok edepli idi. Onu aldigima cok memnun olmustum. Bir gun onunla giderken karsidan iki uc kisi geliyordu. Genc bana dedi ki,

-Efendim, ben Fas emirinin ogluyum. Bu gelenler babamin adamlari. Beni buldular. Senden beni satin almak isterler. Sen iyi bir insansin, onlara 30 bin altindan asagiya satma) dedi.O kisiler yanima geldi, bu esiri bize satarmisin dediler. Satarim dedim. 60 altin verelim dediler. Olmaz dedim.

Iyi ama sen bunu 30 altina almadin mi? Biz sana iki mislini veriyoruz dediler. Oyleyse gidin pazardan alin dedim. Artira artira 20 bin altina kadar ciktilar. 30 binden asagi olmaz dedim.

Caresiz kabul ettiler. Altinlari verip, genci alip gittiler. Ben o 30 bin altinla isyerleri actim, ticaret yaptim, daha cok zengin oldum. Bir gun bana arkadaslar, "cok zengin bir ailenin iyi bir kizi var.Babasi yeni vefat etti. Onunla seni evlendirelim" dediler. Ben de "olur" dedim. Nikah kiyildi. Deve yukleri ceyizini getirdiler. Ceyiz arasinda bir torba dikkatimi cekti. Kiza, "bu nedir" dedim. "Icinde 970 altin var, babam KÂbe'de bunu kaybetmis, bulan gence 30 unu vermis. alanini da bana hediye etti, ceyizine koyarsin dedi". Demek ki buldugum altinlar benim rizkim imis, vermese idim haram yoldan gelecekti, simdi helal yoldan yine bana geldi. Bana yardim edip haramlardan koruyan, nice nimetler ihsan eden yuce Rabbime hamd ederim.

Aci da olsa, dogrulari soyleyiniz. ( hadis i serif )

Takdirden otesi yok... Nasipten otesi

yok...