Batı Cecen dağlarında gercekleştirilen bu roportaj Cecenlerin savaş haberlerini tum dunyaya duyuran web sitesini ziyaret edenlerin, Şamil BASAYEV’e sordukları sorulara alınan cevapların derlenmesi sonucu oluşturulmuştur.
SORU 1 :
Şamil BASAYEV'i biraz tanıyabilir miyiz ? Kac yaşındadır ? Evli midir evli ise ve cocukları var mıdır?
Şamil BASAYEV :
Ben 37 yaşındayım ve Abhazyalı ( Gurcistan Sovyet Cumhuriyetine karşı cok başarılı bir ozgurluk mucadelesi vermiş Muslumanların yaşadıkları bir bolge) bir mumine ile evliyim. 1 oğlum ve 3 kızım var. Ayrıca son catışmalar başlamadan once 2. Defa evlendim ama o eşimden cocuğum yok.
Bir kardeşim var, ismi Shirwani. O’ da iyi bilinen komutanlardan. Birlikte omuz omuza carpışıyoruz.
Oğrenimimi Moskova'da tamamladım. Daha sonra rusya'da ticaret yapmaya başladım. Ayrıca ticaret yapmaya başlamadan once de Rus ordusunda askeri eğitim aldım.
Bir muddet sonra bağımsızlık hareketleri başladı ve Ruslara karşı savaşma onurunu Abhazya bolgesinde savaşan kardeşlerimin arasına katıldığımda yakaladım. Ayrıca Karabağ’da Azeriler icin savaştım. 1991 yılındaki devrimden ( Sovyetler Birliği’nin dağılmasına yol acan devrim ) sonra Cecenistan’a geri dondum. Ve Afganistan’da eğitilmiş 3-5 unitelik bir grup kurdum.
Fakat Cecenistan’daki durumda ani bir gelişme oldu. Ve Cumhurbaşkanı Cahar DUDAYEV Cecenistan’ın ozgurluğunu ilan etti. Dolayısıyla tum konsantrasyonumuzu Cecenistan uzerinde yoğunlaştırdık. Hemen ardından unitelerimle başkent Grozni’de konuşlanan Rus birliklerine saldırdık.
(1994-1996 savaşında ) Catışmalar şiddetlenince Vedeno bolgesindeki catışmaları yonettim. Ayrıca bir Rus kenti olan Budenesk’te cok başarılı bir operasyon gercekleştirdik. Savaşın sonlarına doğru Ruslar Grozni’yi kuşattıkları sırada yaklaşık 11 000 mucahidin komutanlığını yaptım. O sıralarda gercekleştirdiğimiz operasyonlar neticesinde Ruslar mucahidlerin isteklerini kabul etmek zorunda kaldılar ve Cecenistan’dan cekildiler.
SORU 2 : Duşmanın haince yaptığı yıkıcı saldırılar karşısında dağlardaki mucahidlerin durumu nedir ?
Şamil BASAYEV :
Dağlarda şu andaki durumumuz Grozni'dekine gore daha iyi. Allah’a inancımızı arttırması ve bizi koruması icin dua ediyoruz."Allah inananları korur " ayeti de bizim icin bir guvence kaynağı. Ayrıca Peygamber Efendimiz " O (Allah) onlara (inananlara) yeter. O her şeyi bilen, gorendir" buyuruyor.
SORU 3 :
Bazı yayın organlarında mucahidlerin Başkent Grozni’den cekilmeleri Rus kuvvetleri ve Putin icin bir zafer olarak telakki ediliyor. Ayrıca bu geri cekilmenin şehirde ikamet eden sivilleri Rusların intikam saldırılarına karşı karşı savunmasız bırakıldığı vurgulanıyor. Bu konuda sizin goruşunuz nedir ?
Şamil BASAYEV :
Başarıyla gercekleştirdiğimiz başkentten geri cekilme harekatı, tam tersine mucahidlerin bir zaferiydi. Biz 100 000 duşman askerinin oluşturduğu 3 kademeli kuşatmayı delerek kentten cıktık. Cok fazla zaman harcanarak oluşturulan ve sayısız arac ve ağır silahla donatılan bu kuşatmanın bizim tarafımızdan bir gun gibi kısa zamanda yarılmasını nasıl hala bir zafer olarak değerlendiriyorlar anlamıyorum. Bizim geri cekilme harekatımız, daha once hicbir mucahidin şehir dışına cıkamayacağını ve hepsinin olduruleceğini iddia eden Rus komutanların suratlarına acı bir tokattı.
Rus birliklerinin komutanı bir sineğin bile şehri terk etmesinin imkansız olduğunu soyleyerek ovunuyordu. Peki bizler onlarca kişiyle bu kuşatmayı nasıl yardık ve Batı Grozni’nin koylerinde Ruslara nasıl ağır kayıplar verdirdik? Bu rezil savunın bile kendileri icin bir zafer olduğunu iddia ediyorlar. Soyleyin Allah aşkına bu nasıl bir zafer?
Rusya başkanı Putin Cecenistan’daki savaş ile ilgili doğrulanması mumkun olmayan haberler yayınlayarak gercekleri kasıtlı olarak saptırmaktadır – ki bu bir ajanın klasik ozelliğidir - . Eğer Cecenistan’da gercekten bir zafer kazanmış olsalardı, bu zaferin duyurulması icin bağımsız gazetecilerin bolgeye girebilmeleri icin izin verirlerdi. Fakat Putin bağımsız medyanın bolgeye girmesiyle Rus birliklerinin o vahim durumunun ortaya cıkacağını biliyor. Dolayısıyla bolgeden giden haberler uzerine bir ambargo uyguluyor ve gazetecilerin doğruyu nakletmemeleri icin baskı yapıyor.
Mucahidlerin Grozni’den cekilmesinin kentte kalan sivillere zarar getirdiği konusundaki iddialara gelince ; bu cok utanc verici bir iddiadır ve doğru ile bağdaşır bir tarafı yoktur. Herkes bilsin ki Grozni’den cekilmemizin ana gayesi kentte yaşayan sivil halkın hayatını korumak ve kent etrafında oluşturulmuş kuşatmayı kaldırtmaktı. Sivilleri hedef alan Ruslar masum insanları sorumlu tutmaktadırlar. Asıl sivillere zulum eden ve onları işkence ederek oldurenler Rusyanın ta kendisidir.
Ruslar masum insanları katlettiler daha sonra da mucahitleri bu işten sorumlu tuttular. Rusların bu kini Ruslarla Cecenler arasındaki savaştan kaynaklanmamaktadır. Duydukları kinin tek nedeni Cecenlerin Musluman olmalarıdır. Cunku Rusya’da Carlığa , Bolşevikliğe ve Komunizme karşı nefret kıvılcımlarını alevlendiren tek unsur Cecenlerin İslam’ıdır
Rusların sivillerden intikam alma hareketleri mucahidlerin Grozni’den cıkmaları ile başlamamıştır. Bu olayın yaklaşık 400 yıllık bir tarihi vardır. Ne kadar zamandır Rusların Cecenlerden intikam almaya calıştıklarını ve bu amacla yaptıkları inanılmaz zulumleri oğrenmek icin şoyle bir tarihe goz atmak yeterlidir sanırım.
SORU 4 :
Sizin yaralandığınız hakkında bir takım haberler etrafta dolaşmaktadır. Şu anda sağlığınız ne durumda?
Şamil BASAYEV :
Ayağımın on tarafı başkentten geri cekilmemiz esnasında "butterfly" adı verilen bir mayının patlaması sonucu bir yaralandı. Daha sonra da bu yara iltihap kaptı ve ayağımın bir bolumu kesildi. Ama Allah’a şukurler olsun ustesinden geldim.
SORU 5 :
Savaşın ilerleyen safhalarında beklentileriniz nelerdir?
Şamil BASAYEV :
Bu savaş icerisinde olabilecek her turlu şeye hazırız. Karşılaşacağımız her zorluğu aşabilecek gucteyiz. Buna inancımız tam. Fakat bizim beklemediğimiz ve anlayamadığımız şey inancsız Batı’nın desteğiyle dunyanın gozu onunde Ruslar tarafından gercekleştirilen imha calışmaları karşısında, İslam aleminin icinde bulunduğu hayret verici sessizlik.
Bizim karşı karşıya olduğumuz durum, Kosava’da işkence goren kardeşlerimizin durumundan 20 kat daha vahim. O catışmalar sırasında butun dunya Sırpların başlattığı hareketi kınadı ve Muslumanlar butun desteklerini ve sempatilerini bu olaya yansıttılar.
Fakat bizim şu anda Cecenistan’da yaşadıklarımız cok daha vahim. Karşı karşıya olduğumuz duşman daha vahşi. Sivil olumlerin sayısı Kosava’dakinden kat kat daha fazla. Ayrıca Cecenistan’ın durumu statu olarak Kosova'ya da benzemiyor. En nihayetinde Cecenistan ozerkliğini almış bağımsız bir ulke konumundadır.
Aslına bakılırsa inancsız ulkelerin menfaatleri cercevesinde hareket etmeleri bir dereceye kadar anlaşılabilir ama ya İslam ulkeleri ? Muslumanlar hangi olcuyu benimseyerek ummetin amaclarını gozetiyorlar ?!! Nerede "Allah en buyuktur" diyen insanlar.
SORU 6 :
Savaşta mucahid komutanların birliklere bizzat onderlik ettiklerini duyuyoruz. Şuphesiz bu buyuk bir cesaret orneği, aynı zamanda mucahitlerin motivasyonlarını arttırıcı bir etken. Ancak bir komutanı kaybetmek onlarca askeri birden kaybetmekten daha kotu. Oyleyse neden kendinizi ve komutanları korumuyorsunuz?
Şamil BASAYEV :
Butun mucahitler savaş meydanında eşittirler. Komutanın da kaybedecek bir tek canı var askerin de. Aynı zamanda herkes cihad meydanında canını feda etmeye ve şehit olmaya hazır. Eğer bir komutanın hayatını kaybetmesi bu cihadın devam etmesine bir engel teşkil edeceğini turunde bir duşuncemiz olursa, o kişiyi savaşmaya gondermeyebiliriz. Fakat şu bir gercek ki savaş meydanında kardeşlerimizin hepsi birer komutandır ve her biri birlikleri surukleyecek kadar yeteneklidirler. Bu konu sizi fazla endişelendirmesin.
SORU 7 :
Ceşitli İslam ulkelerinden bircok Musluman savaşmak icin size ulaşmaya calışıyorlar, fakat bunda pek başarılı olamıyorlar. Size ulaşıp mucahidlere katılabilecekleri bir yol var mı?
Şamil BASAYEV :
Bazı rotalar mevcut fakat şu anda cetin kış şartları nedeniyle bize ulaşmak oldukca zor.
SORU 8 :
Şu anda savaşmakta olan yabancı mucahid sayısı nedir ?
Şamil BASAYEV :
Aslında yabancı mucahid sayısı oldukca az.
SORU 9 :
Komutan Hattap’ın yaptığı acıklamadan sonra sanki Başkan MAŞADOV’la mucahidler arasında bir anlaşmazlık varmış gibi bir hisse kapıldık. Bunları kendi icinizde halletmek yerine medyaya yansıtmak pek doğru değil sanıyorum ?
Şamil BASAYEV :
Ben sizin kapıldığınız hisse kapılmadım. Her halûklarda hicbirimiz melek değiliz, hepimiz insanız. Dolayısıyla ayrılığa duşmek de tamamen insanlara ozgu bir durum. Allah Resulu bile zaman zaman ayrılığa duştuğu zamanlar olmuştur. Acıklığa kavuşturmak istediğim nokta şu ki insanların kalbi ne kadar Allah icin atsa da, bu bazen insanlara ozgu olan ayrılıkların ustesinden gelinmesine yetmiyor. Muhakkak biz Peygamber ashabının sahip olduğu seviyeye ve takvaya sahip değiliz, ama onların bile zaman zaman ayrılığa duştuklerini biliyoruz.
Allah bir ayetinde şoyle buyuruyor "ve onlar ayrılığa duştuler, Rabbinin merhamet gosterdikleri mustesna. Dolayısıyla ben sadece Allah’ın bize merhamet etmesini ve bizi ayrılığa duşurmemesi icin dua ediyorum. Fakat ortaya atılan goruşler ne olursa olsun bizler Başkan Maşadov'un emir ve komutası altındayız. Cunku o mucahitlerin tartışmasız tek komutanıdır.
SORU 10 :
Afganistan ve diğer bolgelerde savaşmış olanlar başta olmak uzere pek cok musluman gencin, cihadda size katılmak icin cok hevesli olduklarını goruyoruz. İslam dunyasının liderlerine seslenip bu genclerin size ulaşmalarında yardım etmeleri icin bir cağrı yapmayı duşunuyor musunuz ?
Şamil BASAYEV :
Eğer Allah’ın cağrısı ve tehdidi bu insanların kalplerini titretmediyse benim, yani Rabbine karşı son derece zayıf ve aciz olan Şamil’in onlardan bir yanıt beklemesi yanlış olur. "Hafifiyle ağırıyla hepiniz yola koyulun ve Allah yolunda mallarınızla canlarınızla cihad edin. Eğer bilirseniz bu sizin iyiliğinizedir." Ama en sonunda goruyoruz ki Allah’ın merhamet ettikleri haric kimse yerinden kıpırdamadı. Ama eğer Amerika onları tehtid etmiş olsaydı kalpleri korku ile carpar ve emirleri harfi harfine yerine getirirlerdi. Şunu acıkca belirteyim ki İslam toprağını mudafaa etmek bir zorunluluktur, bir odevdir. Cihadın sıkıntısından kacan ve ona hazırlık yapmayanlar yaptıkları hicbir şeyden yarar elde edemezler. Ve oyle bir zaman gelir ki onlar da bizim ciğnendiğimiz gibi ciğneniverirler.
Allah’ım bizi ve tum Muslumanları sıkıntılardan koru.
Kardeşiniz Şamil BASAYEV :
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Cecenistan Komutanlarından ŞAMİL BASAYEV ile Yapılan Roportaj .....