Motosiklet sporuyla 4,5 yaşında tanışan ve kısa zamanda onemli başarılara imza atan 14 yaşındaki sporcu, yarışlara, tasarımını kendisinin yaptığı karavanıyla, anne ve babasının eşliğinde gidiyor. "Cekirdek aile"den oluşan takımın antrenorluğunu, mekanikerliğini ve şoforluğunu baba Mumtaz Pak, fotoğrafcılığını, psikolojik danışmanlığını ve aşcılığını ise anne Gulten Pak yapıyor. Asrın Rodi Pak, yaptığı acıklamada, bu sporla annesi sayesinde tanıştığını belirterek, "4,5 yaşındayken annem motor eğitimi alıyordu. Onu gorup heveslendim ve ilk olarak scooter ile başladım. Birkac ay sonra tek başıma binmeye başladım. Turkiye ve Avrupa şampiyonluklarım var. Spora ne kadar genc yaşta başlanırsa, başarı o kadar artıyor" dedi. - Gunde 5 kilometre koşu, 25 kilometre bisiklet İlk zamanlarda motora binerken korktuğunu, zamanla alıştığını kaydeden Pak, "Artık her şey refleks şeklinde devam ediyor. Cok calışıyorum. Hafta ici 07.00'de kalkıp okula gidiyorum. Akşam 18.00'de gelip 5 kilometre koşuyor, 25 kilometre bisiklete biniyorum. Ardından fitness calışıp 23.00 gibi yatıyorum. Hafta sonları ise gunde 8 saat motor ustundeyim" diye konuştu. Evde ders calışmaya vakti olmadığını dile getiren Pak, "Dersi derste oğreniyorum. Not ortalamam yuksek. Sınav stresi yaşayan genclere bu sporu oneririm. Bu adrenalini bir kere tadınca sizi başka hicbir şey heyecanlandıramıyor" ifadelerini kullandı. Yarışlarda hep yaşının bir ust grubunda yarıştığını ve hepsinde de şampiyonluğu bulunduğunu anlatan Pak, şoyle devam etti: "Gecen yıl motokros 250 cc'de Turkiye ve Avrupa şampiyonu oldum, genel klasmanda ise 250 cc ile 450 cc'leri gecerek birinci geldim. 2012'de 85 cc'de Doğu Avrupa birinciliği ve ucunculuğum var. Yurt dışında cok tanınıyor ve seviliyorum. Avrupa'da herkes beni daha iyiye taşımak icin caba gosteriyor ama Turkiye'de bunu goremiyorum." - "Yarıştan once aklımda pisti 10 kez turlarım" Yarışlarda stresli olmanın buyuk dezavantaj olduğunu dile getiren Pak, "Soğukkanlılığımı korumaya calışıyorum. Cok iyi konsantre olmam gerekiyor. Yarıştan once gozlerimi kapatıp aklımda pisti 10 kez turlarım" dedi. Son yarışın ilk turunda tulumuna bocek girdiğini anlatan Pak, "Bo beni bircok yerimden soktu ama ikinci turda toparladım. Bazen boyle aksilikler olabiliyor. Bir kere başımın uzerinden motor gecti. Bir kez de koprucuk kemiğimi kırdım. Bir kez duşunce korku kalmıyor. Duştuğum zaman ne olabileceğini biliyorum" ifadelerini kullandı. Motokros ve supermotoda dunya şampiyonluğunu hedeflediğini soyleyen genc sporcu, bu sporun fiziği cok guclendirdiğini ve disiplin getirdiğini belirterek, "Yaptığım sporu herkese oneririm. Hayat boyunca bir spor dalını, amatorun bir ust seviyesinde yapmak cok onemli" diye konuştu. - Mumtaz Pak: "Televizyonumuzu satıp yarışa gittiğimiz oldu" Motor sporunu destek gormeden, tamamen kendi cabalarıyla yaptıklarını kaydeden baba Mumtaz Pak, Rodi'nin spora başlarken bu noktalara kadar geleceğini tahmin etmediklerini, maddi ve manevi acıdan oldukca zorlu donemler gecirdiklerini soyledi. "Babalığın yanı sıra takımda neye ihtiyac varsa, o oluyorum" diyen Pak, şoyle devam etti: "Yurt dışında sporcuların 10 kişilik ekipleri var. Biz ise en kısası bin 700 kilometreden başlayan mesafelere kendi karavanımızla gidip geliyoruz. Başlangıc olarak 20-25 bin liralık yatırım gerekiyor. Kıyafetinden motoruna, ulaşımdan konaklamaya tum masraflarımızı kendimiz karşılıyoruz. Televizyonumuzu satıp yarışa gittiğimiz oldu. Yarışların ardından yabancı sporcuların kullanmadığı lastikleri topluyor ve antrenmanları onlarla yapıyoruz." - "Rodi artık bizden cıktı" Mumtaz Pak, bu işi severek yaptıklarını ancak zorlanıp tıkandıkları cok zaman olduğunu belirterek, " Turkiye'de maalesef ilgi ve destek yok. Rodi artık bizden cıktı. Yurt dışında Turk bayrağını gondere cektiriyor, İstiklal Marşı'nı okutuyor. Turkiye'ye hep ilkleri yaşatıyor. Ne zaman ki biz Rodi'nin anne ve babası olarak onu tribunden izleriz, o zaman bu iş olmuş demektir" diye konuştu. Mumtaz Pak, Avrupa'da cok buyuk ilgi goren Rodi icen bir firmanın da ozel kask urettiğini anlatarak, "Gecen yıl supermotoda 14 olan yaş sınırını sırf Rodi katılabilsin diye 13'e cektiler. O yarışta birinci olan Rodi'yi 'harika cocuk' diye cağırıyorlar. Umarım bir gun ulkemizde de bu kadar tanınırız. Rodi, bu sporu yapmak istediği surece biz onun yanındayız. Gidebildiğimiz yere kadar gideceğiz" dedi. - Anne Gulten Pak: "Motosiklet trafikte tehlikeli" Anne Gulten Pak, motor sporunun oğluna cok olumlu katkıları olduğunu belirterek, "Genelde insanlar bu spordan korkuyor, oysa ki cok guzel bir spor. Motor, trafikte tehlikeli. Gencleri pistlere cekebilirsek, bu on yargıyı yıkarız. Genclerin trafikte hız yapmak yerine, bunu spor olarak yapmaları gerek. Motoru adrenalin aracı olarak, bilincsiz bir şekilde kullanıyorlar. Motora asla alkollu ve uykusuz binmemelisiniz. Kurallara uymak cok onemli " ifadelerini kullandı. "Bu spor cocuklara hızlı duşunme, karar verme ve kararını anında uygulayabilme ozelliği kazandırıyor" diyen Pak, şunları soyledi: "Biz yarış anında sadece rampadan atlayan bir cocuk goruyoruz. Oysa Rodi o anda o kadar cok şeyle uğraşıyor ki gazı, freni, pedalı, zeminin durumu, havanın durumu, rakibinin yeri, hepsini aynı anda gorup, hızlı karar vermek zorunda. Bu da onun hayatta daha guclu olmasını sağlıyor. Hayat disiplini veriyor. Sabah 5'te yoldan gelip, iki saat uykuyla sınava gidip cok yuksek bir not alabiliyor. Bu spor, cocuklarda dikkat dağınıklığı, hiperaktivite gibi sorunların onune geciyor. Hatta Romanya'da otistik bir yarışcı vardı. Cok hoşumuza gitti." Ajansspor __________________