İki kere Formula 1 şampiyonu Mika Hakkinen yarışlarda lastik ureticileri arasında rekabet olması gerektiğini ve takımlara genc suruculer icin daha fazla test imkanı sağlanmasının iyi olacağını soyledi. Hakkinen F1'de 1991 ile 2001 yılları arasında yarışmıştı. Bu donemin coğunluğunda tek lastik ureticisi vardı ancak Hakkinen'in 1998 şampiyonluğu McLaren Bridgestone, Ferrari ise Goodyear kullanırken gelmişti. İki kez dunya şampiyonu, 98 yılında kazandığı ilk şampiyonluğun yıl donumu kutlamaları icin Japonya'daydı. F1 hakkında neyi sevdiği ve neyin daha iyi olabileceğine dair Hakkinen "Geriye bakıp değişiklik olsa iyi olurdu demek kolay." "Değiştiremeyeceğimizi icin ustune fazla duşmememiz gerekiyor ama Pirelli'nin bir rakibi olsaydı iyi olurdu." Pirelli 2011'den beri tek tedarikci konumunda. F1'de 2006'dan beri iki lastik tedarikcisi bulunmuyor ve 2024'e kadar tek lastik ureticili bir seri olarak kalacak. Hakkinen "Rekabet yok. Başka ureticiler olursa rekabet artar." "Suruculerle konuşunca lastiklerin belli bir zirveye ulaştığını, onu biraz daha zorlayınca aşırı ısındıklarını soylediler." "Pirelli'nin yaptığı şeyi eleştirmiyorum, sadece bir rekabet olması gerektiğini soyluyorum." "Pistte sadece bir surucu olsaydı da aynı şey olurdu. Rekabet gerekiyor. Heyecanlı olan şey bu." Hakkinen aynı zamanda caylaklara daha fazla pist ustu zamanı tanınması gerektiğini soyluyor. Fin pilot F3'ten F1'e Lotus ile gecmiş ancak fazla test yapamamıştı. 1993 yılının buyuk kısmını McLaren'in test surucusu olarak gecirmişti. Bu sayede kariyerinin geri kalanını gecireceği bir yarış koltuğuna sahip oldu. Gunumuzde ise pist ustu fırsatlar oldukca az ve gelişim genellikle simulasyon yoluyla yapılıyor. Hakkinen "Genc suruculer icin durum cok zor cunku test yapamıyorlar." "Bana gore genc suruculer test yapıp kendilerini geliştirebilirlerse cok daha iyi olur." "Hangi sporu yaparsanız yapın, pratik yapamazsanız gelişemezsiniz." "Tabii ki aracların teknik tarafları da var, test yapamazsanız motor ve şasiyi nasıl geliştirebilirsiniz?" "Tabii ki bilgisayarlara ve simulasyonlara guvenebilirsiniz ama onlar gercek dunya değiller." Gunluk Gazeteler
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Spor
- Spor Haberleri
- Hakkinen: Formula 1'in Lastik Savaşına İhtiyacı Var