~~ŞEHİD~~
ANLAMI VE HUKMU:
Şehid;Allah yolunda olen, ya da oldurulen muslumana verilen isimdir.Şehid kelimesi,şahit kelimesinin eş anlamlısı olarak da kullanılabilir.
Buna gore şehid;
1)Cennete gireceği konusunda şahitlik yapıldığı icin,
2) Veya vefat ettiği zaman rahmet melekleri,başucunda hazır bulunduğu icin,
3) Ya da Yuce Allah’ın huzuruna bizzat kabul edileceği ve dilediği her şeyin kendisine bahşedileceği icin bu isim ile anılmıştır.
Şehitlik rutbesi ve makamı,ahirette peygamberlikten sonra gelen en yuce rutbe ve makamdır.Bunun icin,bu yuce makamı kazanan kişinin,kul hakkından başka butun gunahlarının,Yuce Allah tarafından affedileceği belirtilmiştir.
Şehidin hukmu ise; yıkanmadan ve kefenlenmeden,sadece cenaze namazı kılınarak kendi elbisesi ile defnedilmesidir.Şehitliğinin belirtisi olarak elbisesinin uzerindeki şehadet kanlarını ahirete beraberce goturmesidir.
ŞEHİTLİĞİN OZELLİKLERİ:
Olen bir muslumanın şehit sayılabilmesi icin şu ozelliklere sahip olması gerekir:
1) Yalnız Allah (c.c) rızası icin din,vatan,şeref,namus gibi mukaddes kavramları korumak ve savunmak uğrunda duşmanla carpışırken oldurulmuş olmak.
2) Vatan ve mukaddesat duşmanı anarşistler ve yol kesiciler tarafından catışma esnasında oldurulmuş olmak.
3) Savaş alanında yaralanmış bir şekilde olu bulunuş olmak.
4) Kendi canını,malını veya yakınında bulunanları savunurken başkası tarafından oldurulmuş olmak.
ŞEHİTLİĞİN ŞARTLARI:
Şehitliğin ozelliklerini taşıyan her Musluman olu,şehit sayılır.Ancak,şehit hukmunun uygulanabilmesi icin olen kişide şu şartların da bulunması gerekir:
1) Musluman olmak. Bknz.(1)
2) Akıllı olmak,deli olmamak.
3) Erginlik cağına erişmiş olmak.
4) Hayızlı,nifaslı (yani kadınlar icin ay ve lohusalık halinde) veya cunup olmamak.
5) Savaş alanından henuz canlı iken kaldırılmış olmaması da şarttır. Bknz. (2)
Bu şartalarla şehit olduğuna kara verilen olu, yalnız uzerindeki necaset (şayet varsa) temizlenir ve yıkanmadan, kendi kanlı elbisesi ile namazı kılınıp defnedilir.Sadece silah,zırh,kalkan,şapka,miğfer,kuşak,kemer,matara, eldiven gibi savaş malzemeleri ile saat,yuzuk,para ve benzeri,kefen sayılmayacak değerli eşyalar,uzerinden alınır.Ondan sonra defnedilir.
Şehidin uzerindeki elbise kefen olarak kullanılmaya elverişli değil ise; ya da kuculmuş,yırtılmış veya parcalanmış ise;o taktirde aynı elbiseye başka parcalar eklenerek kefen tamamlanır.
ŞEHİTLİĞİN KISIMLARI VE DERECELERİ:
Başlıca uc turlu şehit vardır.Bunlardan her birisinin derecesi ayrı ayrıdır:
1) Dunya ve Ahiret Şehidi:Bu,hem dunya ve hem de ahiret hukumlerine gore şahit kabul edilen kimsedir.Bu turlu şehid, yalnız Allah rızası icin vatanını ve mukaddesatını samimi bir şekilde savunurken olen veya oldurulen muslumandır.Boyle bir şehid,yıkanmadan ve kefenlenmeden sadece namazı kılınarak,kendi şehitlik elbisesi ile defnedilir. Bknz.(3)
2) Dunya Şehidi:Yalnız dunya hukumlerine gore şehit kabul edilen kimsedir.Bu turlu şehid,Allah rızası icin değil,yalnız gosteriş icin,ya da ganimet ve vurgun icin Muslumanlar ile duşmanları arasındaki savaşa katılıp oldurulen Muslumanlardır.Bu da şehit hukmundedir.Yıkanmaz ve kefenlenmez.Ancak bunun mukafatı veya cezası,Yuce Allah’a aittir.
3) Ahiret Şehidi:Şehitlik ozelliklerinden ve şartlarından bazılarına sahip olmayan,fakat ahiret hukumleri yonunden şehit gibi gorulen kimsedir.Mesela;hata ile oldurulen, ya da bir şavaşta ağır yaralandığı halde ilac kullandıktan veya belirli bir sure yaşadıktan sonra olen,suda boğulan,ateşte yanarak veya bulaşıcı hastalıklara yakalanarak olen,lohusalık halinde veya gurbette vefat eden her Musluman;bu hukumde birer şehit sayılır.Ancak, bu durumda bulunanlar,ahiret hukumleri yonunden şehit sayılmakla birlikte,dunyada gecerli hukumler ve olculer bakımından şehit sayılmazlar.Bunun icin bu tur şehitler,diğer cenazeler gibi yıkabır,kefenlenir ve ondan sonra cenaze namazı kılınıp defnedilirler.
Bknz;
(1)Soru: Musluman olmayanlar,vatanlarını korumak icin savaşıp olurlerse;şehit sayılmazlar mı?
Cevap: Şehitlik; vatan, namus, inanc gibi kutsal sayılan şeyler uğrunda can verenlere Yuce Allah tarafından sunulan bir mukafattır.Fakat bu mukafatı kakedebilmek icin oncelikle o mukafatı bahşeden Yuce Allah’ı tanımak,O’nun varlığını,birliğini kabul etmek;yani Musluman olmak gerekir. Zira Allah’ı tanımayan, O’na ortak koşan bir kişinin O’ndan mukafat beklemesi de duşunulemez.
Mesela;aya,guneşe,ateşe tapan, ya da Yuce Allah’ın birliğini ve gucunu inkar edip O’na inanmayan,hatta “Ahiret Hayatı” diye bir hayatın varlığını bile kabul etmeyen bir insanın,yalnız ahirette sunulacak Şehitlik gibi yuce bir makamı istemesi bile duşunulemez.Cunku şehitlik makamının verileceği ahiret hayatına oncelikle inanmalıdır.Hem şehitlik makamı, yalnız Yuce Allah’tan istenir.Allah’tan isteyen de, once O’na inanıp Musluman olur.Musluman olmayanın, boyle bir mukafatı istemeye de hakkı yoktur.
Şu halde;Musluman olmayan bir insan,vatanı icin savaşıp olse bile,onun şehit sayılması soz konusu değildir.
(2)Akıllı olmayan,henuz kucuk yaşta olan ve gusul abdesti alması gereken kimseler ilse savaşta yaralandığı halde olmeden once başka bir yere nakledilen,yaralandıktan sonra şuurlu olarak konuşan,yemek yiyen,alışveriş yapan,vasiyet bildiren,dunya işleri ile ilgilenen kimseler;oldukten sonra yıkanır ve ondan sonra defnedilirler.
(3)Şafii mezhebine gore vatanını savunurken cephede şehit duşen kişinin cenaze namazı kılınmaz.Cunku cenaze namazı,olenin affedilmesi icin bir duadır.Şehit ise zaten affedilmiştir.
Kaynak:İsLam İLmihaLi_Musatafa VARLI
__________________
*Şehid_ŞehidLiğin AnLamı Ve Hukmu_OzeLLikLeri_ŞartLarı_KısımLarı Ve DereceLeri*
Dini Bilgiler0 Mesaj
●28 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- *Şehid_ŞehidLiğin AnLamı Ve Hukmu_OzeLLikLeri_ŞartLarı_KısımLarı Ve DereceLeri*