İslamda Sadaka; Allah’ın rızasını kazanmak duşuncesiyle karşılıksız olarak yapılan yardım ve iyiliktir. Bunun sevap ve mukafatı cok buyuktur. Gucu yeten mu’minlerin fakir ve zayıf kardeşlerine yardım ellerini uzatmaları, onların ihtiyaclarını gidermeleri İslÂmi ve insanî bir durumdur. Sadaka ile fakirlerin yuzu gulecek, zengin ve yoksullar arasında buyuk ucurumların acılması onlenecektir.
Sadaka vermek zekÂt gibi farz olmadığı gibi Sadaka-ı Fıtır gibi vacip de değildir. Ancak ovulen, Allah’ın hoşuna giden bir durumdur.Sevgili Peygamberimiz sadakanın omru uzattığını bildirmiş, “Yarım hurma tanesi ile dahi olsa korununuz” buyurarak, sadaka vermeyi teşvik etmiştir.
Bir başka hadiste de “Her turlu iyilik sadakadır.” buyurulmuştur. Buna gore Musluman kardeşlerimize gostereceğimiz guler yuz bile sadakadır. Hatta kendi ihtiyaclarımızı, coluk cocuğumuzun ve diğer yakınlarımızın ihtiyaclarını karşılamak, iyiliği emredip kotuluğu yasaklamak, zayıflara yardım etmek, selÂm vermek, guler yuzlu, tatlı dili olmak da birer sadakadır.
Sadaka gosteriş icin verildiği, yahut başa kakıldığı zaman değerini yitirir ve vereni de gunahkÂr eder. En iyi sadaka gizlice yapılandır. Bir de surekli olarak yapılan sadaka vardır ki buna sadaka-ı cÂriye denilir. Hayırlı bir evlat yetiştiren kimse, kıymetli bir eser yazan muellif; cami, okul, kopru, ceşme gibi uzun sure duran binalar yaptıran kimse sadaka-i cariyede bulunmuş olur.
Musluman bir kimse Allah’ın kendisine ihsan ettiği nimetlerden başkalarının da faydalanmasını ister ve bundan memnunluk duyar. Cimrilik son derece kotu bir huydur. Atalarımız “Az sadaka cok belayı defeder” demişlerdir.
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- İslamiyette Sadakanın Onemi