Kultur ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, Turk turistlerin yabancılara gore daha pahalı ucup konakladığı eleştirilerine karşı erken rezervasyon onerisinde bulundu

Doviz kurlarındaki artış nedeniyle 2019’da fiyatların cok pahalıymış gibi algılanabileceğini belirten Ersoy, “Ama erken rezervasyondan yararlanılırsa yuzde 40-50 indirimler var” dedi.

UCAKLAR UCUZ

Ersoy, Bakanlığının onceki gunku Meclis goruşmelerinde şoyle konuştu:

'Turk turistler pahalı mı konaklıyor?' diye bir soru vardı. Ucak konusunu, fiyatlarını ve maliyetlerini de biliyorum. Turk misafirler ozellikle ic hatlarda kesinlikle pahalı ucmuyor, hatta ic hattaki havayollarının tamamına yakını subvansiyeyle ucuruyor. Son dakika yapılan rezervasyonlarda kademeli fiyat politikası var; tum dunyada boyle. Cok son dakikaya kalırsanız tabii ki ortalamanın uzerinde bir fiyatla satın alıyorsunuz ama normal vaktinde yani birkac hafta onceden, hatta erken rezervasyonda alırsanız fiyatlar inanın bana, mil bazındaki Avrupa fiyatlarının dahi cok cok altında.

PAHALI ALGISI

2016 ve 2017’de yaşanan olumsuzluklardan dolayı fiyatlar duşuktu. 2018 itibarıyla bir cıkış başladı. Ama benim tavsiyem yerli turistlerin 2019’da erken rezervasyondan yararlanması. Cunku ortalama bir kurla hesap ediyor. Kur bazında fiyatlar arttığı icin 2019’da fiyatlar cok pahalıymış gibi algılanabilir. Ama erken rezervasyondan yararlanılırsa yuzde 40, yuzde 50 tesisine gore değişen indirimler var, bu fiyat artışlarından da kısmen etkilenmemiş olacaklar.

2019 itibarıyla bakanlığın acıkladığı verilerde değişikliğe gideceğiz. Artık kişi başı gelirin yanında kişi başı gecelik geliri de acıklayacağız. Bu cok onemli cunku kişi başı gelir sizin hitap ettiğiniz turist profiline gore değişmekte. Kişi başı gecelik gelir diye baktığınızda biliyorsunuz, 2016’da fiyatlar cok aşağı gitmişti, 2017’de de hemen hemen aynı paralelde kaldı, biraz cıktı ama ozellikle 2018’de 2017’ye kıyasla kişi başı gecelik gelirlerde yuzde 5’lik bir artış var. 2019’da da kişi başı gecelik gelirlerde yuzde 8 ile yuzde 10 arası bir fiyat artışı ongormekteyiz.”

TANITIM İCİN ELLER TAŞIN ALTINA

2018 yılının ilk 3 ceyreğinde yaklaşık 32 milyon dunya vatandaşının Turkiye’de misafir edildiğini anlatan Bakan Ersoy, “Ziyaretci sayısında Ocak-Ekim 2018 doneminde gecen yıla oranla yaklaşık yuzde 23’luk artış sağlandı. Yurtdışından gelen vatandaşlarımızı da sayarsak yıl sonu itibarıyla 46 milyonun uzerinde bir turisti ulkemizde ağırlamış olacağız. Bu aşamadan sonra onceliğimiz nicelikten ziyade niteliği artırmak olmalı dolayısıyla turizm gelirlerini arttırmayı hedeflemekteyiz. Tanıtım yapmadan turizmde bir yere gelinmesi beklenemez. Bu tanıtımı ise yalnızca devletten beklememek gerek. Sektorun tum paydaşları, herkes elini taşın altına koymalı. Şimdi devletle ic ice planlama ve koordinasyon yapacağımız tanıtım ağırlıklı bir fonu da oluşturarak son eksiğimizi de tamamlayıp en buyukler arasındaki yerimizi alacağız. Sonra da daha ust seviyelere doğru adım adım guvenle ilerleyeceğiz.”

İnternethaber