Sual: Allah’ı hatırlamak icin hangi duaları okumak gerekir?
CEVAP
Musluman, itikadını duzelttikten sonra, kul ve Hak borclarını odemeye gayret etmeli, fırsat buldukca her işte Allahu teÂlÂyı hatırlamaya calışmalıdır! Bildiği dua ve tesbihleri okumak da Allahu teÂlÂyı hatırlamak olur. Kur’an-ı kerimde mealen buyuruluyor ki:
(Allah’ı cok zikredenlerin [ananların] gunahları affolur ve buyuk mukafat verilir.) [Ahzab 35]
(Kalbler ancak Allahu teÂlÂyı anmakla, itminana, rahata kavuşur.) [Rad 28]
(Allah’ın nimetlerini anın ki, kurtulasınız.) [Araf 69]
(Beni anın ki, ben de sizi anayım. Bana şukredin; nankorluk etmeyin.) [Bekara 152]
Hadis-i şeriflerde de buyuruldu ki:
(Allahu teÂlÂ, kıyamette buyurur ki: Dunyada bir gun beni hatırlayıp anan muslumanı, benden bir kerecik korkan muslumanı, Cehennemden cıkarın!) [Tirmizi]
(Gece ibadet edemeyen, malını hayra sarf edemeyen kimse, Allahu teÂlÂyı cok ansın!) [Bezzar]
(Size mecnun deninceye kadar Allahu teÂlÂyı cok anın!) [Hakim]
(Munafıklar, murai [riyakÂr] deseler de Allahu teÂlÂyı cok anın!) [Beyheki]
(Tenhada Allahu teÂlÂyı zikreden, kÂfirlerle tek başına savaşan gibidir.) [Şirazi]
(Şukreden kalb, zikreden dil, uygun bir ev ve saliha bir kadına sahip olan, dunya ve ahiretin hayrına kavuşmuş demektir.) [İbni NeccÂr]
İmam-ı Rabbani hazretleri buyuruyor ki:
Cennetin ağacları, nehirleri dunyadakilere hic benzemez. Orada olan herşey, dunyadaki ibadetlerin, iyiliklerin meyveleridir.
Peygamber efendimiz, (Cennette ağac yoktur. Tesbih, tahmid, temcid ve tehlil okuyarak, [Yani (Subhanallahi velhamdu lillahi ve l ilÂhe illallahu vallahu ekber) diyerek] oraya cok ağac dikiniz) buyurdu. (Muj. m. 302)
Hadis-i şeriflerde de buyuruldu ki:
(Allah indinde en kıymetli soz, "Subhanallahi ve bihamdihi"dir.) [Muslim]
(Gunde yuz defa "Subhanallahi ve bihamdihi" diyenin, gunahları deniz kopuğu kadar da olsa affedilir.) [Muslim]
(Gece ibadet etmek kendine guc gelen veya malını hayra sarfetmekte cimrilik eden yahut duşmanla savaşmaktan korkan, cokca "Subhanallahi ve bihamdihi" desin. Cunku bu, Allah yolunda infak edeceği, bir altın dağdan daha kıymetlidir.) [Taberani]
(Dilde hafif, terazide ağır ve bağışlayıcı olan Allah indinde en kıymetli iki cumle: "Subhanallahi ve bihamdihi, Subhanallahilazim") [Muslim]
- ReadBull.net
- Eðitim Forumlarý
- Ýslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Allahu teÂlÂyı cok anmalı