İslami Vahdet
“Ey Resulum! Biz seni hakikaten bir şahid, bir mujdeleyici ve bir uyarıcı olarak gonderdik. Allah’ın izniyle, bir davetci ve nur sacan bir kandil olarak gonderdik. „
Bu ilk iki ayette Peygamber icin beş tane sıfattan bahis etmekte; Onlardan birincisi icin şoyle buyurur; “ Ey nebi!.. biz seni şahit olarak gonderdik.” Oldukca pur mana ve kalpleri titreten bir haber; Allah Peygamberini insanların yapmakta oldukları amellerine şahit olarak tayin etmiştir. Herşey onun mahzerinde olduğu halde ve kiramen katibin melekleri de bizim amellerimizi yazmakla gorevli olmalarına rağmen Allah, Peygamberinde bizim amellerimize ve ahvalımıza şahit olarak gonderdiğini haber vermektedir. Bu haber, Resul-i Ekrem’in biz insanlarla cok yakın bir mesafede olduğunu ve bizim tum amellerimizi bir rasathaneden gozetlediğini beyan etmektedir. Butun insanlık icin gonderilmiş olan Resul-i Ekrem kendisinden onceki ummetler icinde şahit olarak mahkeme-i kubra’da onların amellerine de tanık olacaktır. Bu ayet, Resul-i Ekrem’in beşeriyetin hayatında manevi bir işlev yaptığına işaret etmektedir. Tum insanlara Huzur-i Hakk’ta onların amellerine tanıklık yapacağını teyid eden “ Biz seni ancak alemlere rahmet olasın diye gonderdik” ayeti celilesidir.
Şahit, yani birinin işlemiş olduğu işi gozuyle goren kimseye denilmektedir. Peygamber mahşerde ilahi huzurda bizim yaptığımız amellere şahitlik edecektir. Oyle ise Peygamberin insanlarla gorulmeyen bir irtibatının olduğuna bu ayette belirtmektedir. Cok garipsememek gerekir bugun uydular vasıtası ile yer kure kontrol edilmektedir. Ve insanlar buna hayret etmektedirler. Halbuki Peygamber-i Ekrem hic bir beşerin ulaşamayacağı mirac olayını bin dortyuz yıl once bi’iznillah gercekleştirmiştir. Ve oradan insanlığın gecmiş ve geleceğine tanık olmuştur. Bugun ve yarında insanlığın amellerine tanıklık (şahitlik) yapmaktadır ve” ila yevmuddine” kadar da yapacaktır.
İkinci olarakta Peygamberin şahitliği genel bir ifadesiyle gecmişteki Peygamberlere ve ummetlerine de şahit olarak ilahi huzurda bulunacaktır.
“Ey Resulum! Her ummetten haklarında tanıklık edecek bir şahid (peygamber) celbettiğimizde ve seni de butun onlara şahit olarak getirdiğimizde, bakalım onların hali nice olacak.”
Ayet, kıyamet gununde oldukca geniş ve edebi bir sahne oluşturuyor. Resuli Ekrem (s.a.a) kendisinden onceki zamana (Hz.Adem’ den ta kendi zamanına), kendisinden sonra da ta kıyamete kadar tum insanlara ilahi huzurda şahitlik edecektir. Her Peygamber ummet ile ilahi huzura cağırıldığında yuce divanda amellerine şahitlik yapacak olan Hz.Muhammed’i (s.a.a) gorecekler. İlahi rahmet Peygamberi kendisinden onceki peygamberlerin vazifelerine, ummetlerinin de amellerine şahitlik edecektir.
__________________
İslami Vahdet
Dini Bilgiler0 Mesaj
●33 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- İslami Vahdet