Geleceğin iki şampiyonu, muhteşem ikizler Motorsport Turkiye'ye konuştu. Can ve Deniz Oncu, bilinmeyenlerini anlattı, zaferlerle, kariyerleriyle ve motor sporları ile ilgili ozel acıklamalar yaptı. Can ve Deniz Oncu, henuz 15 yaşında olmalarına rağmen Turkiye'ye şimdiden bircok başarı getirdi. En son Valencia'da Can birinci olduğunda en buyuk destekcisi Deniz Oncu'ydu. Birbirlerini de idol olarak gosteriyorlar. Yaşları kucuk ama ilgi buyuk. İkisi de gelecek sezon şampiyonluk hedefliyor. Daha once MotoGP'ye katılmak istediklerini soylediklerinde bu siteden duyurduk. İkiz kardeşler kariyerleri, sezon hakkında da bircok acıklama yaptılar. Peki gercekten motor ve motor sporları hakkında ne duşunuyorlar? Ozel bir roportaj yaptık ve sohbetimizi de bu konunun etrafında şekillendirdik. Tabii ulaşmak istedikleri noktayı konuşmayı da unutmadık. Kemal Şengul - Alperen Delibaş: Valencia'daki zafer ile başlamak istiyoruz. Genel goruşunu alırsak, yarışı kazandın. Rekorlar kırdın. Bir de son anlarda kucuk bir sıkıntı yaşadın ama toparladın. Goruşlerini alabilir miyiz? Can Oncu: Ben rekor icin yarışmadım. Hedefim podyumdu aslında ama sonradan hedefimin de ustunde bir başarıya imza attım. O rekorları kırdığımı oğrenince de mutlu oldum. Rekorlar da değerli elbette ama insanlara neler yapabileceğimi gostermek daha onemliydi. Aslında hızımı yavaşlattığım icin işler biraz sarpa sardı. Cizgim bozuldu ve denge kaybı yaşadım. Hem şans hem de denge meselesiydi biraz. Bittiğinde kazandığım icin cok mutluydum. Hedef gelecek sene tabii ki şampiyon olmak. Ama elimden geldiğince cok calışıp bu seviyede bir şampiyonluk yaşamak istiyorum. Gelecek sezon olmadı daha sonraki sezon, daha buyuk hedeflerime daha cabuk ulaşmak istiyorum. Ben Asia Talent Cup’ta motosiklet surmeyi, Rookies Cup’ta ise rekabeti ve savaşmayı oğrendim. Bana her şeyi baştan oğrettiler. Oradaki şampiyonluk bana hem gurur hem de guven verdi. Rookies Cup’tan cok şampiyon cıktığını ve şimdi bazılarının MotoGP'de olduğunu da biliyorum. Bu da beni ayrıca motive etmişti. Kemal Şengul - Alperen Delibaş: Deniz sen bu sezon biraz zorlansan da umut verici performanslar sergiledin. Sen ne duşunuyorsun gelecek sezon ile ilgili? Deniz Oncu: Daha once hic tecrubem olmadığı icin biraz zorlayıcıydı. Orada motosikletler de, sistem de, takım da farklı. Alışık olmadığım teknolojiler vardı. O klasmanda biraz daha stratejik yarışmak gerekiyor, cıta yuksek. O yuzden bu sezona bir tecrube gozuyle baktık. Onumuzdeki sene ise şampiyonluğu hedefliyorum. Can Oncu: Elbette en buyuk hedefim her zaman MotoGP. Hem Red Bull, hem de KTM Moto2 ve Moto3’te cok guclu. Onlara katıldığım icin cok mutluyum. Kemal Şengul: Dışarıdan bakıldığında karakterleriniz biraz daha farklı gibi duruyor. Yani Can biraz daha sert gozukuyor, Deniz ise daha enerjik. Bu suruş tarzlarınıza da yansıyor mu? Can Oncu: Direkt fark ediyor. Ben daha agresif olduğum icin, sert motor kullanıyorum. Deniz ise akıllı bir şekilde yarıştığı icin daha yumuşak oluyor. Aynı zamanda da yarışlarda da farkı oluyor. O biraz daha akılla yarışırken ben hızlı olmak istiyorum, daha gozukara yarışıyorum. Deniz Oncu: Aslında ikimizin motorlarının farklı olmasının ana sebebi stilimiz. Ben kardeşime gore motoru cok farklı kullanıyorum. Kilolarımız bile farklı. Benim kendime has bir stilim var. Can'ın da oyle. Onun fren, amortisor ayarları ona gore olması gerekiyor, benim de bana gore. Bence karakterler burada ortaya cıkıyor ve boyle yansıyor. Kemal Şengul: Peki uzun ve kısa boylu olmak sizlere gore nasıl etkiliyor? Mesela MotoGP'de Dani Pedrosa'nın kısa olduğu icin daha iyi surduğu soyleniyor. Sizce gercekten oyle mi? Uzun boylu olmak bu kadar etkiliyor mu? Ya da kısa boylu olmak daha mı iyi? Can Oncu: Uzun boylu olmak ilk bakışta biraz daha dezavantajlıymış gibi gorunuyor. Doğal olarak aerodinamik vs farklılaşıyor. Ama tabii ki avantajları da var. Mesela yağmurlu havalarda uzun boylu olmak bir avantajdır. Hızlı pistlerde de aynı şekilde. Cunku daha cok efor gerekiyor ve sen daha guclu olabiliyorsun. Ama bence kısa boylu olmak da iyi bir şey. Baktığınız zaman kısa boylu biri daha hızlı olabiliyor cunku daha aerodinamik yarışıyor. Hızlı gidebiliyor. Ve buyuk yarışcıların motorları biraz daha buyuk olduğu icin aerodinamiğe cok giremiyor, az da olsa ara acılıyor. Kısa yarışcılarda ayrıca biraz daha hafif oldukları icin ağırlık takılıyor motora. Bu dezavantaj. Ağırlık takıldığı zaman da virajda, frende, sağdan sola donerken motorun yonunu değiştirme konusunda sıkıntı yaşayabiliyorlar. Uzun boylular da o konuda sıkıntı cekmiyor. Yani avantajları da var, dezavantajları da. Deniz Oncu: Ben de Can'a katılıyorum işte. (gulerek) Kısa boylular daha hafif oluyor ve limite gore ağırlık takılıyor. Kemal Şengul: Peki dengeni etkiliyor mu ağırlık? Yani ağırlık takılmadan daha iyi mi hissediyorsun? Deniz Oncu: Daha once ağırlık takılmadan hic yarışmadım motorla. Ama eminim ki daha iyi olur. Cunku şoyle duşunun, 100 kiloluk motoru 50 kilo bir kişi mi daha rahat kullanır, yoksa 80 kilo motoru 60 kilo olan bir insan mı? (yine gulerek) Kemal Şengul: İkinizin de MotoGP hedeflediğini hepimiz biliyoruz. Peki orada takip ettiğiniz, idol olarak gorduğunuz ya da suruş tarzlarınızı benzettiğiniz bir isim var mı? Can Oncu: Ben idol olarak kardeşimi goruyorum. İdolum yok. Ama sevdiğim pilot var. Marc Marquez'in suruş tarzını seviyorum. Ama mesela Rossi'nin de tarzı iyi. MotoGP'de yarışan bir ismin tarzı kotu olamaz. Kemal Şengul: Sizce Marquez'in bu kadar başarılı olmasındaki etken nedir? Yani surekli duşuyor ama kalkıyor, cok hızlı ve hırslı. Can Oncu: Marc Marquez biraz daha agresif kullanıyor motoru. Onun en onemli ozelliği de bu. Tıpkı benim gibi. Bu da yarışlara cok heyecan katıyor ve Marquez'i de ozel bir sporcu yapıyor. Lorenzo da cok akıcı surduğu icin ayrı bir heyecan katıyor. Ama yine de Honda'da gecen haftaki testlerde cok yakınlardı. Deniz Oncu: Oncelikle benim de bir idolum yok ama beğendiğim iki surucu var. Marquez ve Lorenzo. Cunku Marquez mesela bazen hic duşunmeden karar veriyor ve cesur. Coğunlukla da duşuyor zaten. Değişik bir tarzı var ve bu da beni etkiliyor. Kemal Şengul: Rossi hakkında ne duşunuyorsunuz? 40 yaşına yaklaştı ama hÂl yarışıyor ve istekli. Yaşın etkilediğini duşunuyor musunuz? Can Oncu: Rossi'nin gecmiş yarışlarını izlediyseniz şu andan farklı olduğunu gorebilirsiniz. Cok agresifti, artık eskisi kadar değil. Yaşlı olduğunuzda yavaşlarsınız ve o da şu an o durumda. Ama bence tam bir efsane. MotoGP'yi insanların izleme sebeplerinden bir tanesi de o. Cunku o olmasa seyirci oranı da duşecek. İnsanlar başka tarafa kayacaklar. Bence Rossi MotoGP'nin ana yapı taşlarından biri. Deniz Oncu: Rossi 30 yaşını gecmiş, hÂl hızlı, hÂl cok iyi bir surucu. Tam bir efsane. Kemal Şengul: Sizce şampiyon olabilir mi? Deniz Oncu: Bu yaştan sonra zor ama neden olmasın? Can Oncu: Motor sporlarında her şey mumkun. Kemal Şengul: Bu yıl MotoGP yarışlarını izlediniz diye tahmin ediyoruz. Sizce Pedrosa'nın geride kalmasının sebeplerinden bir tanesi neydi? Can Oncu: Bence Pedrosa'nın yeterince motivasyonu yoktu bu sene. Deniz Oncu: Mental olarak zayıfladı. Yaşlandıkca her şey değişir. Onda da bu oldu. Kemal Şengul: En sevdiğiniz pistler hangisi? Can Oncu: Assen, Malezya ve Katar benim. Deniz Oncu: Sachsenring, Tayland, Misano'yu cok seviyorum. Jerez, Aragon da var. (gulerek). Pistler bence şoyle fark ediyor. Coğu pistte eğimli, akıcı virajlar var. Kimisinde de dumduz pist olmasına karşın sert virajlar var. Hepsi birbirinden farklı pistler. Kemal Şengul: MotoGP'de Ducati motorlarını kimse kullanamıyor gibi bir algı var. Casey Stoner'dan sonra şampiyon cıkmadı. Lorenzo da sıkıntı yaşadı. Motosikleti kullanması daha mı zor sizce? Can Oncu: Daha once Ducati kullanmadığım icin pek bir fikrim yok acıkcası ama bence her motor Dunya Şampiyonu olabilir. Onemli olan pilot. Her şey kafada bitiyor. Ducati şampiyon olacağına inansa şampiyon olur. Bence inanmıyorlar. Lorenzo Ducati'de kalsaydı gelecek sene daha farklı olabilirdi. Deniz Oncu: Dovizioso bu sene cok iyi bir yıl gecirdi, ama bence ondan onceki yıl daha iyiydi. Agresifti. Ben 2019'da yine iyi olacağını ama Petrucci'nin onu kesinlikle gecemeyeceğini duşunuyorum. Can Oncu: Bence Petrucci iyi bir pilot. Dovizioso kadar tecrubesi yok. Biraz daha zamanı lazım. Kemal Şengul: Yağmur mu, kuru zemin mi? Hangisini daha cok seviyorsunuz? Can Oncu: Tabii ki kuru. Cunku kuru zeminde gercekten savaşıyorsunuz. Ama yağmurda da yetenek ortaya cıkıyor. Kim yetenekli, kim değil belli oluyor. Yağmurda yarış bitirmek daha zor. Kuru zemine gore belki de 3-4 kat yoruluyorsunuz. Deniz Oncu: Ben de kuru zemini tercih ederim. Yağmurlu yarışlar bitmez bir turlu. Mesela normalde iki dakikada turu tamamlıyorsanız yağmurda 2.30'a cıkıyor sureler. Ve daha dikkatli olmanız gerekiyor. Dikkatli olmazsanız duşebilirsiniz. Kemal Şengul: Ne tarz virajlardan hoşlanıyorsunuz? Sert, eğimli, hızlı? Can Oncu: Ben tum virajlardan hoşlanıyorum. Donebildiğim tum virajlardan. (gulerek) Butun virajlar guzeldir. Bir tanesine kotu derim ve sonra şansızlık yaşarım. O yuzden bence hepsi guzel! Deniz Oncu: Fark etmez. Son viraj olsun da. Ben hepsini severim. Kemal Şengul: Gunluk nasıl antrenmanlar yapıyorsunuz? Can Oncu: Koşu antrenmanı yapıyoruz. Beyin antrenmanı yapıyoruz bir de okulda. 9 saat boyunca (gulerek). Orada iyice beynimizi yoruyoruz. Sonra BMX bisikleti ile aramız iyidir. Tum vaktimizi sporla değerlendiriyoruz. Kemal Şengul: MotoGP eSpor oynuyor musunuz? Can Oncu: Evet cok oynarız ama Deniz oynamayı bilmiyor. (Gulerek) Onun dışında GTA V oynuyoruz. Bir de bu aralar PUBG hoşuma gidiyor. Deniz Oncu: Kardeşim MotoGP'de benden daha iyi. Cunku genelde beni duşuruyor. Can Oncu: Agresif suruş tarzı bu demek işte Deniz. Kemal Şengul: Motosiklet dışında takip ettiğiniz bir spor dalı var mı? Mesela Formula 1. Can Oncu: Ben arabalı sporları sevmiyorum. Ralliyi severim ama Formula 1'i sevmiyorum. Ama Motokros MotoGP'den sonra en cok takip ettiğim organizasyon. Cunku oradan geldik ve oradan başladık. Duşuyorsun, kalkıyorsun, biri ustune duşuyor ama yarışa devam ediyorsun. Hem heyecanlı hem de buyuk saygı duyulacak bir spor. Deniz Oncu: Ben Formula 1'i yine biraz takip ediyorum. Bir de MXGP cok ilgimi cekiyor. Kemal Şengul: Normal hayata donecek olursak, ehliyet aldığınız zaman ilk once hangi motosikleti almayı planlıyorsunuz? Can Oncu: Ben ehliyet alma taraftarı değilim ama alacağım mecbur. Buyuk ihtimalle KTM alırım. Cunku Rookies Cup'ı kazandığımda hediye ettiler. Caktırmayın. (Gulerek) Benden cok Deniz kullanır motor. O daha cok surer. Deniz Oncu: KTM olsun da ne olursa olsun.