FIA GT Uluslar Kupası'nda Turkiye'yi temsil eden isimlerden olan Ayhancan Guven, yarış hafta sonunu Motorsport Turkiye icin değerlendirdi. Bu sene ilk defa duzenlenen ve Bahreyn'de gercekleştirilen etkinlikte Ayhancan Guven ve Salih Yoluc, Turkiye takımı adına yarıştılar. İlk sıralama yarışında 2., 2. sıralama yarışında ise 1. olarak pole pozisyonunu kazanan ekibimiz ana yarışta surekli olarak galibiyet potasında yer aldı. Salih Yoluc, yarışın başında lastiklerini koruyup aracı Ayhancan'a 3. sırada verirken, Ayhancan hızlı suruşle once Rusya'yı, ardından 9 sn onunde olan İngiltere'yi gecerek zafere uzandı. Bu yarışın ardından Ayhancan Guven, yarış oncesinde ve yarış hafta sonunda yaşananları aynı zamanda gelecek planlarını Motorsport Turkiye'ye anlattı. "Benim icin cok fazla yeniliğin olduğu bir hafta sonuydu. İlk defa AMG aracını kullandım. Bahreyn pistinde ilk defa yarıştım. Salih abiyle ilk defa takım arkadaşı olduk. Yarış oncesinde Salih abi ile hem telefonda hem de yuz yuze goruşerek gerekli hazırlıkları yaptık. Detayları konuştuk. Neler yapmalıyız, neleri yapabiliriz, neleri hesaba katmalıyız gibi bircok şeye kafa patlattık." "Yarış tarihi yaklaştıkca duşunceler ve konuşmalar arttı. Salih abi pisti biliyordu ve onceki haftalarda yarışlara katıldığı icin yoğundu. Ancak benim zamanım vardı. Fransa şampiyonu olduktan sonra simulatorde bu piste hazırlanmak icin calışmaya icin zaman bulabildim. Simulasyonda yaklaşık 100 tur atmışımdır. Bu sayede piste alıştım ve oraya giderken pisti kafamda otutturmuştum." "Ancak arac ile nasıl bir alışma sureci gecireceğimi merak ediyordum. İlk antrenmanda, araca biner binmez ilk virajdan itibaren rahat hissettim. İlk başta % 100 hissetmiyordum ancak aracta istediğim ayarları yaptırdıktan sonra ilerlemeye başladık. Tempomu yukseltmeye calıştım. Salih abi ile takım arkadaşı olmak benim acımdan cok iyi oldu. O, bu arabayı iyi biliyor, bu tarz yarışları iyi biliyor. pilot değişikliği konusunda ben cok zorlandım. 24-25 sn icerisinde pilot değişikliğini tamamlamamız gerekiyordu. Bu surecte Salih abi iniyor, ben kendi koltuğumu koyup biniyorum. O kadar kolay değildi. Hatalar yaptım. En başta 25 sn civarında olması gereken değişimi 50 sn civarında yaptık. Bunun icin surekli calışmalar yaptık. Colun ortasında bunu tulum ve kask giyilmiş bir şekilde 4-5 defa deneyince zaten kan ter icerisinde kalıyorsunuz. Salih abi sağolsun hic uşenmeden, 'Hadi bir daha deneyelim' diyerek calışmamızı sağladı. Nasıl olması gerektiğini hem oğretti, hem de benimle denedi." "İlk yarıştaki değişimde hata yaptık ve 10 sn kaybettik. Kemerle ilgili bir hata yaptım. Ancak ondan sonraki 2 yarışta bu konuyu cozduk. Bir daha hata olmadı. Pitleri minimum zamanda yaptık. Onun dışında Salih abi 3 yarışın ikisinde start aldı ve ikisinde de cok iyi iş cıkardı. Birisinde temiz bir kalkışla buyuk bir kazadan kurtuldu ve arabayı bana sanırım 2 ya da 3. sırada verdi. Ben de 2. pozisyonda yarışı tamamladım. İkinci yarışta ben iyi bir start aldım. Ondan sonra Salih abi, guvenlik aracından sonra iyi kontrol etti yarışı. O yarışı kazanarak final yarışına en onde başlama hakkını elde ettik." "İlk 2 yarıştaki start hakları kurallarda belirlenmişti. Son yarışta, yani ana yarışta ise kimin yarışa başlayacağı konusunda serbesttik. İstediğimiz stratejiyi yapabilirdik. Biz, takım olarak Salih abinin başlamasını tercih ettik. Herkes bunda hemfikirdi. Bayağı bir duşunsek de sonunda herkes bu konuda hemfikir oldu." "Yarışa birinci başladık. Yine iyi kalktı ve tehlikeli olabilecek ilk virajdan iyi sıyrıldı. Liderdik ancak Salih abinin işi cok zordu cunku İngiltere'nin pilotu cok hızlıydı. İkisi de cok zorladı. Salih abi ile arasında cok sert ikili mucadele oldu. İngiliz pilot tum riski aldı. Salih abi cok iyi defans yaptı aslında. Son ana kadar sertliğini korusa da durması gerektiği yerde artık durmak zorundaydı. Bir yerde artık pes etmesi gerekiyordu cunku araca hasar verebilirdi. Bir noktada surtme nedeniyle aractan duman cıktı. Tek şanssızlığımız o andı. İngiltere iceriden cok zorlayınca, Rusya da araya girdi. Bu kotu oldu cunku Salih abi o aractan cok daha hızlıydı ama bir turlu gecemedi. Rus pilot bizi cok arkasında tuttu. Surekli defans yaptı ve cok zaman kaybettik. Ancak Salih abi lastikleri cok iyi korumayı başardı. Aracı bana verdiğinde lastikler cok iyi durumdaydı. Salih abinin boyle bir şey yaptığını tahmin ediyordum." "Araca gectikten sonra takımdan kimse bana bir şey soylemedi, ben de sormadım. Sadece turlara odaklandım. Her turum sıralama turu gibiydi. Atabildiğim en hızlı turları attım. O saatten sonra kaybedecek bir şey yoktu. Onumdeki pilot lastiklerde sorun yaşıyordu cunku en başta cok zorlamışlardı. onu yakaladıkca daha fazla yıprandı cunku aynasından ne kadar hızlı geldiğimi goruyordu. Psikolojik olarak daha fazla etkilendi. Yanına geldiğimde bunu daha fazla gormeye başladım cunku artık aracı yolda tutamıyordu. Sonunda İngiltere'yi de gectim ancak acıkcası Rusya'yı gecmek daha zordu. Hem gecmeliydim, hem de hızlı olup ondekiyle farkı kapatmalıydım. 3-4 tur mucadelemiz surdu ancak onu da gectim. Sonunda liderliğe yukseldiğimde benim de lastiklerim artık ısınmıştı ancak guvende olmak icin 1-2 tur daha zorlayarak farkı actım ve sonrasında daha fazla zorlamadım. Son iki tur normal surdum. Araca hasar vermeden finişe gitmeye calıştım." "Gelecek seneye gelirsek... Bu sene cok iyi bir sezon gecirdim. Carrera Fransa'yı kazandım, Benelux'te şampiyon oldum. Uluslar Kupası'nı kazandık. Girdiğim 3 şampiyonada da şampiyon oldum. Benim icin 2018 sezonu ruya gibi gecti. Sezon başında planımız iki şampiyonada yarışmaktı ve ikisini kazandık. Sonra 3. bir mucadele cıktı ve ona girip onu da kazandım. Beklentimin cok ustunde bir sezondu. Sezon icerisinde kendimi cok geliştirdiğimi duşunuyorum. Yarıştan yarışa kendime hep bir şeyler kattığımı duşunuyorum." "Sadece biraz tecrube konusunda eksik kaldığımı duşunuyorum. Seneye adımlarım konusunda temkinli olacağım, cok riskli adımlar atmayacağım diye duşunuyorum. Ancak henuz seneye ne yapacağıma dair bir karar vermedim. Goruşmeler devam ediyor. Goruştuğum takımlar var ancak hangi seride, nasıl, kimle, ne şartlar altında yarışacağımı henuz bilmiyorum. Kendim icin en iyi olanı secmeye calışacağım. Onumuze gelen tum plan ve teklifleri ust uste koyacağız. En iyi sonucu alabileceğim, en onemlisi kendimi en cok geliştirebileceğim yerde yarışmak istiyorum. Amacım uzun vadeli bu işi yapmak. Bir, iki sene başarılı olup sonra duşmektense gercekten kendimi geliştirebileceğim yerde olmak istiyorum. Aslında bunu da cok iyi gosterdik. İki senedir mucadelenin cok yoğun olduğu Fransa Carrera Cup'ta ve Benelux'te yarıştık. Bu iki senede ne kadar piştiğimi Uluslar Kupası'nda diğer serilerden gelen pilotlar karşısında gordum. Gercekten ikili mucadelelerde hep daha rahat olduğumu hissettim. İki senedir Fransa'daki serilerde cok boğuştuk. Uluslar Kupası'nda bunun ekmeğini yediğimi soyleyebilirim." "İnşallah seneye daha sert bir ortamda, guzel mucadelelerin olduğu bir ortamda olabilirim. Bu sayede kendimi biraz daha geliştirebilirim. 2018 sezonu şampiyonluklarla gecti ancak 2019 sezonu daha cok adaptasyon ve tecrube odaklı gecebilir ancak tekrar soylemem gerekirse henuz nerede, ne şartlarda yarışacağımı bilmiyorum. Oluşan şartlara gore daha net bir plan hazırlamaya calışacağız. Onumuzdeki bir, bir bucuk ay icerisinde yani yıl sonuna kadar ya da gelecek senenin başında ne yapacağımıza karar vermeliyiz ki onun icin de hazırlıklara başlayalım." Gunluk Gazeteler
- ReadBull.net
- TV, Sinema, Sanat ve Spor
- Spor
- Spor Haberleri
- Ayhancan Guven ile Ozel Roportaj