‘Ecclestone Turkiye’den vazgecmem’ diyor[PDT®]
Spor Haberleri0 Mesaj
●15 Görüntüleme
- ReadBull.net
- TV, Sinema, Sanat ve Spor
- Spor
- Spor Haberleri
- ‘Ecclestone Turkiye’den vazgecmem’ diyor[PDT®]
-
17-10-2019, 20:44:02Turkiye'nin uluslararası otomobil rallilerindeki ilk şampiyonu İskender Arıoba, Formula 1 yarışlarından Turkiye'nin cıkarılması nedeniyle Otomobil Sporları Federasyonu Başkanı Mumtaz Tahincioğlu ve yonetim kurulunu istifaya cağırdı. Arıoba, Genclik ve Spor Bakanı Suat Kılıc'ın da Formula 1'in hesabını sorması gerektiğini belirtti. Formula 1'in patronu Bernie Ecclestone tarafından Turkiye'nin 26 milyon dolar vermemesi uzerine 2012 yarış takviminden cıkarılarak yerine Bahreyn'in dahil edildiğini acıklamasının ardından, İskender Arıoba, DHA'ya değerlendirmelerde bulundu. 23-25 Eylul 2011 tarihleri arasında Singapur'da duzenlenen Formula'nın gece yarışını izleyen ve burada Bernie Ecclestone ile goruşen Arıoba, Turkiye'nin takvimden cıkarılmasından Otomobil Sporları Federasyonu Başkanı Mumtaz Tahincoğlu'nu sorumlu tuttu. Turkiye'de duzenlenen Formula 1 yarışlarında seyirci krizi yaşanmasına, Turk yarışcı yetiştirilmemesi ve Otomobil Sporları Federasyonu Başkanı Mumtaz Tahincioğlu'nun kişisel kaprisi nedeniyle oğlunu yarıştırmak istemesinin neden olduğunu ileri suren Arıoba, Tahincioğlu ve yonetimini istifaya davet etti. Arıoba, "Eğer ulkenizde Formula 1 duzenleniyorsa ve bunun nimetlerinden yararlanamıyorsanız ya beceriksiz ya da kotu niyetlisiniz demektir. Cunku Tahincioğlu GP 2'de (Formula 1'in bir alt kategorisi aynı gun yapılan bir yarış) sırf kişisel kaprisi nedeniyle kendi oğlunu son iki yıl ust uste ustelik Turk milli takımına bir de İtalyan pilot alarak yarıştırdı ve Jason Tahincioğlu ne yazık ki son iki yılda yapılan iki yarışta sonuncu oldu. Turk otomobil tutkunları pistte yarışan Turk pilot olmayınca bu yarışı izlemekten vazgecti, seyirci kacırıldı. Bu nedenle Federasyon başkanı ve yonetim kurulu, Formula ve otomobil sporlarına daha fazla zarar vermek istemiyorsa acilen istifa etmeli" dedi. BAKAN KILIC BUNUN HESABINI SORMALI Arıoba, Genclik ve Spor Bakanı Suat Kılıc'ın federasyon yetkilileri tarafından yanlış bilgilerle donatıldığını savundu. Arıoba, "Bu nedenle Sayın Spor Bakanı Suat Kılıc, 'Formula 1'i elimizden nasıl kacırdık? bu ulke ne kadar maddi ve manevi zarara uğratıldı?' sorularını ve nedenleri mutlaka araştırmalı, hesabını sormalı. Sayın bakan medyada yaptığı acıklamalarda Formula'nın şartlarını soyluyor. Bunlar zaten sozleşmelerde olan maddeler. Bakanımız fena halde yanıltılıyor, yanlış yonlendiriliyor. Sayın Kılıc 'dev tanıtım organize edelim' diyor. Dev tanıtım organize etmeniz icin once Turk pilotunuz olması gerekir. Bakın voleybolda, basketbolda Turkiye'de seyirci sıkıntısı cekiliyor mu? Cekilmiyor cunku Turk sporcularımız başarılı. Ama siz illede tanıtımı on plana cıkartacaksanız, Turk pilotu yetiştirmek zorundasınız. Turk sporcusunun olmadığı bir yarışa Turk seyircisini cekemezsiniz. Turkiye'de Formula'da ve bir alt kategorisinde yarışacak yeni genc yetenekli pilotlarımız var. Yeter ki bunlara olanak tanıyalım, onlerini acalım. Formula 1'de soz sahibi olmak ve tribunleri doldurmak istiyorsak devlet olarak Turk pilot yetiştirmeli, yetişmeye hazır Turk pilotlarına fırsat vermeliyiz" dedi. SİNGAPUR'DA TURK ŞİRKET Formula'nın Singapur'da duzenlediği gece yarışı hakkında da bilgi veren Arıoba, 4 milyon nufuslu kentte gece duzenlenen yarışta elektrik acısından bir sorun yaşanmaması icin uc gun boyunca elektriğin jenerator zincirinden temin edildiğini ve bunu yonetim kurulu başkanlığını Mujdat Uslu'nun yaptığı merkezi Ankara'da bulunan Genpower şirketinin ustlendiğini soyledi. Arıoba "Formula 1'in 14. turu ve tek gece yarışı olan Singapur Grand Prix'nin tum elektrik enerjisini jeneratorleriyle dunyanın bir ucunda bir Turk şirketi temin ediyorsa ve siz o yarışta bir Turk pilot yarıştıramıyorsanız bunun ayıbı hepimizin olmalı. Dunyanın en unlu pilotlarının sahneye cıktığı yarışmada Genpower şirketinin jeneratorlerini ve Turk bayrağını gormek oraya gelen tum Turkleri gururlandırdı. İşadamlarımızın gosterdiği başarıyı Formula 1'de fırsat verilirse pilotlarımızında gostereceğinden eminim. Yeter ki kişisel cıkarları menfaatleri bir kenara bırakalım" dedi. BİR YARIŞ 280 MİLYON DOLAR KAZANDIRDI Singapur'un Formula 1 sayesinde bir haftada tam 280 milyon dolar kazandığını belirten Arıoba, "Ancak biz ne yaptık? 300 milyon dolar vererek yaptığımız pistte 26 milyon dolar ve seyirci bulamadığımız icin, kısacası İstanbul Ticaret Odası ve Otomobil Sporları Federasyonu'nun beceriksizliği ve başkanların kişisel kaprisleri nedeniyle bu yarışmayı Bahreyn'e kaptırdık, milyonlarca dolar gelirden olduk. O pisti Tarkan konseri vermek icin değil genc yetenekli Turk pilotlarını yarıştırmak, Turk bayrağını dalgalandırmak icin yaptık. ECCLESTON TURKİYE'DEN VAZGECMİYOR 1965 yılında Turkiye'nin urettiği Anadol marka otomobil ile Guney Fransa'da ilk otomobil pist yarışında birinci olarak adını duyuran, 1968 yılında Avrupa-Afrika ve Asya'yı kapsayan ve dunyanın en uzun yarışı olan 35 bin millik yarışta Renault 12 marka otomobili ile Avustralya'nın Sydney kentine birinci olan Arıoba, "Bugune kadar 40'a yakın uluslararası başarı sağlayan otomobil sporcusu yetiştirdim. Turkiye'de uluslararası yarışta ulkesinin gururla en cok temsil eden benim. bu nedenle Formula 1'den şutlanmak cok ağrıma gitti. Singapur'da Bernie Ecclestone ile goruştum ve uzuntulerimi dile getirerek, yeniden Formula 1'i alabileceğimizi soyledim. Ecclestone bana 'Turkiye'deki Formula 1'den de ulkenizden de kolay kolay vazgecmem. Birlikte calışalım şartları yerine getirelim. Turkiye gozden cıkarabileceğimiz bir ulke değil' dedi. Bu nedenle Singapur'dan dondum ve onumuzdeki gunlerde Sayın bakanımız Suat Kılıc ile goruşup Formula 1'in patronu ile bir araya gelmeleri icin elimden gelen gayreti gostereceğim. Formula 1'i 2013'te yeniden İstanbul'da gorebiliriz" dedi. Hurriyet __________________