FRANSIZ L’Expres dergisinin sorularını cevaplandıran cağımızın en guclu uzay bilim adamı Hubert Reeves, kÂinattaki nesnelerin ve olayların mutlaka bir mÂnÂsı olması gerektiğini savundu.
“Bilim, değerler ortaya koymaz. Bu konu dinin sahasına girer” diyen Reeves şoyle konuştu:
“İnsanlar, nasıl yaşamak gerektiğini, hangi kararları almak gerektiğini, kendi kendilerine soruyorlar. Merak ediyorlar. Bir an bilminin ne yapıp, ne yapmamak gerektiğini soyleyebileceğine inanıldı. Fakat gorulmuştur ki bilim, insanların ne yapmaları ve ne yapmamaları konusunda bir değer ortaya koymak ve bir prensip getirmekten Âcizdir. Bilim sadece kÂinatta olup bitenleri anlatabilir. Fakat bilime şu soruları sorduğunuz zaman hicbir cevap alamazsınız:
Bu kÂinatın bir mÂnÂsı var mı? Hayatın bir mÂnÂsı var mı? Olumden sonra ne var? Evet bu sorular, bilimin cevaplandırabileceği veya onun sahasına giren sorular değildir. Gerci bu soruların aydınlatılmasında bilimin yardımı olur; fakat daha otesini cevaplandıramaz.”
Gunumuzde Allah anlayışının, kesin inanclar veya kesin kanaatlerle değil, sorulan sorularla geliştiğini soyleyen bilim adamı, “Gerceğin mÂnÂsı sorgulanınca akla Allah geliyor!” dedi.
Hubert Reeves, dinin, “Bu dunyada ne yapıyorum? KÂinatın gayesi ne? Hayatıma ne gibi bir yon vermeliyim?” gibi sorulara cevap verdiğini hatırlattı.
Prof. Reeves, “İnsan bir gun bunların cevabını bulacak mı?” sorusuna karşılık da, “Obur dunyada bir cevabı olacak bunların. Ben iyimserim. Ortadaki gerceklerin hicbir mÂnÂsı olmayacağı duşuncesini kesinlikle reddediyorum. Ben kavrayamasam bile, bunların bir hedefi vardır. Derinlemesine dalıp gittiğim bu gerceklere şuphesiz iman ediyorum” dedi.
http://www.zaferdergisi.com/article/?makale=1505
Cemal Aydın
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Bİlİm İman Etmeyİ Gerektİrİr