Selamlar
Kovulmuş şeytanın şerrinden Yuce Allah'a sığınırım.
Kur'an-ı Kerim, kovulmuş şeytanın şerrinden Yuce Allah'a sığınırım.
(2) Bakara 282
Ey Âmenû olanlar! Birbirinize belirli bir sureye kadar borc verdiğiniz zaman onu yazın (senet yapın). Aranızda bir kÂtip onu adaletle yazsın. Ve kÂtip, Allah'ın kendisine oğrettiği gibi yazmaktan cekinmesin, aynı şekilde yazsın. İzerinde hak bulunan (borclu) da yazdırsın. Ve Rabbi olan Allah'a karşı takva sahibi olsun (ve emirlerinden sakınsın) ve ondan bir şey eksiltmesin. Fakat, eğer uzerinde hak olan (borclu) olan kişi, sefih (aklı ermeyen) veya zayıf (kucuk, gucsuz) ise veya kendisi onu (soyleyip) yazdıramayacak bir durumda ise o taktirde velisi onu adaletle yazdırsın. Ve erkeklerinizden iki kişiyi şahit tutun. Fakat eğer iki erkek bulunamıyorsa, o zaman şahitlerden razı olacağınız bir erkek ve iki kadını (şahit) tutun ki ikisinden biri unutursa o taktirde, diğeri ona hatırlatır. Şahitler cağrıldıkları zaman (şahitlikten) kacınmasınlar. Borc buyuk olsun, kucuk olsun vadesine kadar onu yazmaktan usanmayın. İşte bu, Allah'ın katında en adil ve şahitlik icin en sağlam, şuphe etmemeniz icin en yakın olandır. Ancak aranızda devretmeye hazır olan peşin bir ticaret (alım-satım) ise, o zaman bunu yazmamanızdan dolayı sizin uzerinize bir gunah yoktur. alım-satım yaptığınız zaman da şahit tutun. KÂtibe (yazıcıya) ve şahitlere bir zarar verilmesin. eğer bunu yaparsanız (bir zarar verirseniz) bundan sonra o mutlaka sizin icin bir fısk olur. Allah'a karşı takva sahibi olun. Allah size oğretiyor. Ve Allah, herşeyi en iyi bilendir.
Kur'an-ı Kerimde bir ayette gorduğumuz uzere bir kişinin, bir diğerinden borc alması ve birkatibin bunu kayıt altına alması, buna da belirli sayıda bir şahit'in bulunmasıisteniyor ayette ve biz bunu yeterine getirmek isteyemeyebiliriz de ancakemredilmiştir bu iyi duşunmekte fayda var bizler ayete uymak adına yapıp esgecmemeliyiz ki emri yok sayanlardan olmayalım sonra acıcekmeyelim. Emirleri uygulamak farzdır/mecburidir ertelenemez ben boyleinanıyorum yoksa ayetlerden işine gelmeyenleri kafalarına gore yok sayanlardanne farkımız olur?
Kişiler burada diyor ki bayanlar eksik insan sayılıyor diyor nedenbir erkek şahide karşılık iki bayan isteniyor bu haksızlık deniyor.Bu durumlarbeni ancak duşundurur ama asla vazgecirmez Yuce Allah'ın izni ile. Endoğrusunu Yuce Allah bilir. O bize yazmayı oğretti ve duşun emrini verdi. YuceAllah'ın izni ile bunu iki sene once kadar duşunduğumde bulamamıştım amabir hayır olduğunu hepsi Rabbimizdendir demiştim ayet emri gereği şimdibulduğumu duşunuyorum ateistler ile guzel soz ile diyalog kurma emriniuygularken, tebliğ yapmaya calışırken soru gordum oğrenmeme vesile oldu.
Kur'an-ıKerim'de her şey mantıktır. Mantıksız, doğru olmayan, celişkili bir şey yoktur.Bende buna inanarak elime kalemi aldım ve Yuce Allah'tan yardım diledim ve birdenklem cizmiş oldum ayetlerde denenleri kağıda işledim.Yuce Allah'ın en zordurumu nasıl kolaylaştırdığını gordum eğer emredilenleri yaparsak..
Bizdurumun en zorunu duşuneceğiz, hic erkek şahit yok! Dolayısı ile iki erkekyerine şimdi dort bayan şahit gerekiyor.Şimdi en azından iki katı insan"şahit" lazım diye siz mantığınızdan zan etmiş olabilirsiniz hayırbence oyle değil eğer oyle olmadığını ıspatlarsak bu demek olur ki kadınve erkek eşittir. Mantık olarak. Ve birazda ayetteki o detaylı acıklama sizişaşırttı "Birbirlerine unutursa hatırlatsınlar" diyen kısım halbukiduşunursek, erkek unutursa bir erkek iki kadın sisteminde kadınlar erkeğe dehatırlatıcıdır o yuzden o an uc şahit bulunur demiştir Yuce Allahayetlerinde kimilerini yanıltıyor kimilerini de yoluna iletiyor ne guzel diyorKur'an-ı Kerim.
Hicerkek şahit yok, şahitlikliğin gercekleşebilmesi icin dort unsur gereklidirayetten anladığımız kadarı ile bunlar; şahit , borc alan , borc veren ,katip(yazıcıkişi) . Bu dort unsurda yer alan insanların hepsi bayan olsa dahi 4adet şahit yapar, onlar bu olayın zaten farkındadırlar dolayısıile mantıken oyle bir uygulamaya da gecilmemiş olacaktır (erkek aramak)aynı durumu erkeklerle duşunelim gene bir sıkıntı yok.Kişiler emir gereğiadaletin şahitleridir zaten bu her zamanı kapsayan bir emirlerdenbirisidir. Ya da sadece bir erkek olsun hic sıkıntı değil. Oyleysesorun kimde? Kur'an-ı Kerim'de mi yoksa gokyuzunde kusur arayan o yorgungozlerde mi? Selam ve sevgilerimle.
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- İşin aslına biz "şahit" olalım.