Efsanevi yarış aracı tasarımcısı Profesor Gordon Murray, 2019 Queen’s New Year Honours’ta CBE (Commander of the British Empire) madalyasına layık goruldu. Eski Brabham ve McLaren tasarımcısı bu madalyaya, hayatı boyunca otomotiv sektorunde ve pistlerde harcadığı emek sayesinde ulaştı. 72 yaşındaki Murray, ‘’Queen’s New Year Honours’ta bir CBE almak cok mahcup edici. Coğu Birleşik Krallık’ta olmak uzere, 50 yıldan fazla sure boyunca sevdiğim işi yaptım, cok fazla sayıda yetenekli ve yaratıcı insanla calıştım.’’ ‘’Formula 1’in altın cağlarında mucadele ettim, dunyanın en hızlı super araclarını tasarladım ve bunların her saniyesinden keyif aldım. Bu onuru, gecmiş yıllarda birlikte calıştığım herkese adıyorum ve Gordon Murray Group’un geleceğine heyecanla bakıyorum.’’ 1967’de ilk aracını tasarlayan Guney Afrika doğumlu Murray, Brabham F1 takımına katılmak icin 1969’da Buyuk Britanya’ya taşındı. Daha sonra takımın teknik direktoru oldu ve 1981 ile 1983’te iki suruculer şampiyonluğu kazandı. Ve tabii ki 1978’deki BT46B ‘fan aracı’ gibi yenilikleri sayesinde dunya genelinde tanınır hale geldi. Daha sonra, 1988, 1989 ve 1990’da art arda uc şampiyonluk kazanacağı McLaren’e teknik direktor olarak katıldı. 50 Grand Prix galibiyeti elde eden Murray, sonradan McLaren Cars’ı kurdu ve buradaki ilk eseri olan McLaren F1 yol aracını uretti. Bu modelin ‘GTR’ yarış versiyonu, iki dunya seviyesi spor aracı şampiyonluğunun yanı sıra 1995 Le Mans 24 Saat’i de kazandı. Murray McLaren Cars’ta, zirve noktası Mercedes-Benz SLR McLaren programı olan diğer bircok başarılı projeye de rehberlik etti. Murray 2005’te; tasarımcılık, muhendislik, prototip oluşturma ve arac geliştirme amaclı Gordon Murray Design Limited adında yeni bir İngiliz şirketi kurdu. Surrey merkezli şirket, en iyi otomotiv tasarımı ekiplerinden biri olması ve iStream adındaki yenilikci ve guclu bir uretim teknolojisinden sorumlu olmasıyla global bir une sahip. Gunluk Gazeteler