FIA Başkanı ve Michael'ın en buyuk dostu Jean Todt, 50. yaşına girmeye hazırlanan Michael Schumacher hakkında ozel acıklamalarda bulundu. Michael Schumacher, 1992 yılından 2006 yılına kadar her sezondan en az bir galibiyetle ayrılmayı başardı. Alman pilot sadece 1991'de ve 2010-12 yılları arasında yarış kazanamadı. 50. yaşına girmeye hazırlanan Michael Schumacher'i Luca di Montezemolo ve Ross Brawn'dan sonra Jean Todt da anlattı. FIA Başkanı Jean Todt, eline Michael Schumacher'in 2000 yılında Suzuka'da elde ettiği podyumun ardından cekilmiş bir fotoğrafı aldı ve sozlerine şoyle başladı: "Kariyerimin en iyi anı işte bu; 2000 Suzuka. Michael ve ben podyumdayken cekildi. Bu fotoğraf sadece evimde değil, aynı zamanda Cenevre ve Paris'teki ofislerimde de var. Michael'la olan zamanlarım, her zaman hayatımın en iyisi olarak hatırlanacak. Biz birbirimizi cok severiz cunku birlikte inanılmaz hikayeler yazdık. Birlikte cok zor zamanlardan gectik ama hep birlikte kaldık." "Bu fotoğraf benim icin cok ozel... Cunku Ferrari tarafından goreve getirilme sebebimi gosteriyor. Aynı zamanda neden Michael'ı takıma getirdiğimi de gosteriyor. 1996 yılında bu takıma katıldım... Yani ilk şampiyonluktan cok onceydi. 1997'de neredeyse başarıyorduk, 1998'de şampiyon olmak uzereydik. Fakat şans yuzumuze 2000 yılında guldu ve başardık. Suzuka'da bunu başardığımız zamanı gayet net hatırlıyorum. Michael'la podyuma doğru yuruyorduk ve ona 'Profesyonel hayatımız bir daha asla aynı olmayacak cunku insanların beklentisini karşıladık. Sadece İtalya'daki değil, dunya capındaki taraftarların beklentilerini karşıladık' dedim." Ferrari, tarihin en buyuk takımı olduğu icin takıma yonelik beklentiler de cok buyuk oluyor. Todt, "Evet, baskı cok yuksekti. Henuz şampiyon olmamıştık. Bana surekli olarak 'Ne zaman başaracaksın? Ne zaman tekrar şampiyon olacaksın?' diye sordular. 21 yıldır hicbir Ferrari pilotu dunya şampiyonu olamamıştı. Hayal edebilir musun? Sonrasında başarılar elde etmeye başladık ve birkac yıl sonra 'Ne zaman tekrar kaybedeceksin?' diye sormaya başladılar! Hepsi bizim dominasyonumuzdan bıktı ama tutku hic değişmedi. Duşunuyorduk ki, başarıya artık doymuştuk... Ama aslında spora o kadar bağlıydı ki, başarılar bizim aclığımızı hic bastırmıyordu." dedi. Todt, Schumacher'i Ferrari'ye getiren isimdi ve anlaşma 1995 yılının Temmuz ayında gercekleşmişti. "Spa'da bir oteldeydik ve birbirimizi pek tanımıyorduk. Sadece birkac kelime ettik, cok fazla değil. Sadece birkac kelimeden bahsediyorum. Sonrasında menajeri Willi Weber'le temasa gectim. Michael'la gercek anlamda 1995 Monte Carlo'da tanıştım. Sanırım Temmuz ayının sonuydu. Her şey, Hotel de Paris'teki otel odamda, Ferrari'nin avukatı Henry Peter'la başladı. Michael yanıma, Willi Weber'le birlikte geldi. Başka bir odada pazarlık yapmak istedik ve sonrasında Michael'ın Fonvieille'deki odasını kullandık." "Michael'ın kardeşi Ralf de oradaydı. Gece yarısına doğru goruşmeleri bitirdik ve kontratı imzaladık. Benim icin Ferrari'yi dunya şampiyonu yapabilecek tek surucu oydu." "Neden mi oyle duşundum? Cunku Michael muazzam bir yeteneğin, sadakatin ve bağlılığın birleşimiydi. O bir kıyas noktasıydı. Muhendisler ve mekanikerler icin de oyleydi. İşler kotuye gittiği zaman İtalyanlar birbirlerini suclarlar. Şasideki cocuklar, motordaki cocukları işaret ederler. Motor muhendisleri ise şasinin cok kotu olduğunu soylerler. Ya da doğru surucuye sahip olmadığımız soylenir. Hep bir bahane vardır. Michael geldiği zaman bu sorunlardan en az birini cozmuş oldum. Hic kimse bana onun iyi bir pilot olmadığını soyleyemezdi. İki kez dunya şampiyonu olmuştu, onemli bir pilottu. Michael, Ferrari icerisinde bahane ureten insan sayısını giderek azalttı. Takımdaki insanları motive etti. O, bir surucuden fazlasıydı." Schumacher sadece kendisini değil, aynı zamanda etrafındaki insanları koruduğu icin de efsane oldu. O isimlerden birisi de Jean Todt'tu. Todt, "Şampiyonluğu kacırdığımız ilk yıl zordu. Beklenildiği gibi değildik, birkac teknik sorunumuz vardı ve uzerimdeki baskı cok buyuktu. Beni neredeyse kovmak uzerelerdi. O zaman Michael'la ilişkim cok iyiydi, birbirimize saygı duyardık ama arkadaş değildik. Ne de olsa ben onun patronuydum. Bir gun Michael'a durum hakkında ne duşunduğu soruldu ve Michael cıkıp "Eğer Jean gitmek zorundaysa ben de giderim" dedi. Gercekten de oyleydi. Sozleşmesinde eğer Ferrari'yi bırakırsam, sozleşmesinin otomatik olarak fesh olacağına dair bir madde vardı. Bunu o koydurmuştu. Bu şekilde benim orada kalmama yardım etti." dedi. Ve Jean Todt da zor zamanlarında Schumacher'in en buyuk koruyucusuydu. "Jerez 1997'yi hepiniz hatırlıyor olmalısınız. Villeneuve ile temas yaşamıştı.Kendisini kaybetmişti. Ceza da cok ağırdı. Yarıştan ve şampiyonadan diskalifiye edildi. Bu yuzden bazı tartışmalarla mucadele etmemiz gerekiyordu. Elbette karşımda zayıflamış bir Michael Schumacher goruyordum... Yine de hep onun arkasında durdum. Duygularını, kokpitteki acısını paylaştım. Ona giderek daha yakın hale geldim. Ama kendisini toparlaması biraz zaman aldı. 1998 yılında şampiyonluğu kaybettik. Bence Spa'daki o aptal kaza yuzunden... Onu sakinleştirmeliydik, David Coulthard'a karşı fazla duygusal davrandı. 1999'da bacağını kırdı ama hic Ferrari'yi sucladığını duydunuz mu? Tum bunlar saygıdan, her şeyden ote dostluktan kaynaklanıyordu. Pek cok insan onun kibirli, sert veya kendini beğenmiş olduğunu soyledi. Ama Michael soylenenlerin aksine utangac bir cocuktu." dedi. 2006 yılında Formula 1'den emekli olan Schumacher, Ferrari ile ceşitli testler yaptı ve aynı zamanda motosiklet testi de gercekleştirdi. Schumacher, 2009 yılında talihsiz bir sakatlık geciren Felipe Massa'nın yerine Ferrari ile F1'e donecekti. Ama motosiklet kazası sonucu boynundan sakatlandı ve donuşu iptal edildi. Ancak tam hikaye bitti derken, 2010 yılında Mercedes'le Formula 1'e geri dondu. Beklediği sonucları alamasa da yaşına rağmen yeteneklerini gosterdi ve 2012 sonunda emekli oldu. Schumacher'in temellerini attığı o Mercedes, sonraki yıllarda sporu domine ederken, Alman pilot Alpler'de gecirdiği kazanın ardından başından ciddi şekilde yaralandı. Fakat Jean Todt yakın dostunu bir an olsun yalnız bırakmadı. Todt, "Ferrari'ye veda etmişti ve sonrasında motosikletlere merak saldı. Motosiklet surmesine ne kadar karşı olduğumu cok iyi hatırlıyorum. Bu kararına karşı cıkıyordum. Ama Michael cok hırslı bir adam. Kafasına bir şey koyduysa yapar. Bu yuzden Mercedes'le Formula 1'e donduğu icin cok mutlu oldum. Sonucta Formula 1 aracı cok guvenli ve Michael bu hayvani aracları kontrol edebilirdi. Ama motosikletle yarışmasını hic istemedim. Kadere bakın ki, onune cıkan bir taş onu duşurdu... Anlamakta zorlanıyorum." "Ailesiyle her zamankinden daha yakınım. Daha once Michael'la cok yakındım. Konuşamam, ama onun hakkındaki her şeyi biliyorum. Bugun Corinna ve cocuklarla cok yakın bir ilişkim var." dedi. Michael'ın oğlu Mick Schumacher, Avrupa Formula 3'te şampiyon oldu ve Formula 1 yolunda emin adımlarla ilerliyor. "Michael'ın, oğlu Mick'i gecmişte İtalya'ya getirdiğini cok iyi hatırlıyorum. Sonrasında coğunlukla evimde uyurdu. O zamanlar bahcem ve orada tavuklarım vardı. Mick onları eşim Michelle ile avlardı. Bugun yetişkin bir adam oldu. Bugun Michael'la temasım devam ediyor. Onu duzenli olarak goruyorum. Michael'la İsvicre'deki evinde, RTL kanalında Brezilya Grand Prix'sini izledik. Tum ailesiyle buyuk bir dostluk ve guven bağım var. "Mick'in, zevk aldığı ve onu mutlu eden şeyi yapması onemli. Aynı zamanda başarılı olması da onemli cunku uzerindeki baskı inanılmaz seviyelerde. İnsanlar ondan cok şey bekliyor. Ne olsa olsa o bir Schumacher. Bu yuzden beklentileri karşılaması beni mutlu ediyor. Şimdi Formula 2'de yarışacak. Onunde uzun bir yol var ve onu korumak gerekiyor." Gunluk Gazeteler