FIA Başkanı ve Michael Schumacher'in yakın arkadaşı Jean Todt, 50. doğum gunu onuruna Alman pilot hakkında acıklamalarda bulundu. Michael Schumacher, bugun 50. yaşına girerken, Ferrari'de kendisiyle pek cok şampiyonluk yaşayan Jean Todt, Alman pilot hakkında ozel bir roportaj daha verdi. "Michael, Ferrari ile inanılmaz şeyler başardı. Tıpkı bugun Mercedes ve Hamilton'ın yaptığı gibi. Onların yaptığı gibi sporu domine etmek kolay değil. Onlara şapka cıkartmak gerekiyor. 2000 yılından once insanlar bana 'Bay Todt, ne zaman şampiyon olacaksınız?' diye sorarlardı. 2003 yılında ise insanlar 'Artık yarışları izlemiyoruz cunku her zaman Michael kazanıyor' demişlerdi." "Michael'la gecirdiğim donemde hatırladığım en iyi şey 2000 Japonya GP'sini kazanmamızdı. Ferrari ile son olarak 1979'da Jody Scheckter şampiyon olmuştu ve o gunden sonraki ilk şampiyonluğu takıma getirmiştik." "Zor zamanlar daha fazlaydı. En zor zamanlardan birisi 1997 Jerez'di. Michael'ın Ferrari'ye gelmesinin ustunden sadece bir yıl gecmişti ve şampiyonluğa yakındı. Kazansak harika olacaktı ama olmadı. Sonrasında 1998 Spa'da Coulthard'la yağmur altında yaşadığı o olay vardı. 1999 Silverstone'da freni patladı ve duramadı. Doğrudan bariyerlere carpıp bacağını kırdı... En kotulerden birisi 2006 Japonya GP'di. Lider giderken motoru patladı ve şampiyonluğu kaybetti." Schumacher, 2006 sonunda emekli olmuştu ancak son derece rekabetciydi ve ertesi yıl kalması halinde belki de sekizinci şampiyonluğunu yakalayacaktı. Ama emekli olmayı secti. Kimilerine gore Kimi Raikkonen takıma geldiği icin zorla emekli edildi. Kimilerine gore ise Felipe Massa icin kendisi emekli oldu. Todt, "O donem cok sacma şeyler yazılıyordu veya soyleniyordu. Sozde ben Michael'ı tutmak istiyordum, Montezemolo ise Raikkonen'i takıma getirmek istiyordu. Bunlar doğru değildi. Michael kendi emekli olmak istedi. Belki de guvendiği ve sempati duyduğu Felipe Massa icin yer acmak icin bunu istedi. Artık tum bunları yerine getirmek adına ustunde oluşan bu baskısı hissetmek istemediğini soyledi. Biz de bunu duyunca Kimi'yi aradık. Bu pozisyon icin cok buyuk bir tutkusu olmasa bile onun isminden ve deneyiminden faydalanmak icin Michael'a danışmanlık rolu teklif ettik." "2009 yılında Massa kaza yapmıştı ve Montezemolo'nun ondan geri donmesini istediğini gayet iyi biliyordum. Aslında Michael da buna hazırdı. Ama motosiklet kazası yapmıştı ve o an Formula 1 aracını surmesi mumkun değildi. Bu yuzden teklifi kabul edemedi." "Sonrasında Mercedes'le goruştu. Bir karar alındığı acıktı. Ama ilişkimiz goz onune alındığında beni arayarak benden fikrimi soylemesini istedi. Ben de ona bir motosikletle yarışma fikrinden cok daha iyi bir secenek olduğunu soyledim." "Michael ile olan ilişkim zaman icerisinde giderek daha iyi hale geldi. Başlangıcta sadece profesyonel seviyedeydi, ama 1996 yılında insanlar benim gonderilmem gerektiğini soylediğinde eğer gidersem benimle geleceğini soyledi. Beni cok az tanıyordu ama doğru yolda olduğumuzu biliyordu. Zor zamanlarında ona yakındım. Corinna'yı daha iyi tanıyordum, mukemmel bir ilişkimiz vardı. Cocuklarıyla harika tatiller gecirdik ve harika bir dostluğumuz oluştu. Kaza gecirdiği zaman Bali'deydim ve hemen ucağa atlayıp Grenoble'a koştum." Jean Todt, Brezilya GP'yi Schumacher'le birlikte izlediğinin hatırlatılması uzerine, "Bu haber kotu şekilde servis edildi. Bilirsiniz, ozel hayatı hakkında her zaman ihtiyatlı davrandım. Bana bu yarışı nerede izlediğimi sordular ve ben de doğal olarak Michael'ın evinde izlediğimi soyledim. Onunla kazadan once ve sonra pek cok yarışa baktık. Birlikte pek cok yarış gorduk ve daha fazlasını goreceğiz. Ayrıca ayda birkac kez onu ziyaret ediyorum." yanıtını verdi. Todt, Schumacher'in sağlık durumuyla ilgili bilgi verilip verilmeyeceği sorusuna, "Beş yıl once bu korkunc kazayı gecirdiği biliniyor. Savaşıyor ve bunu yapmayı surdurecek. Kendisine yakın bir ekibi var; ailesi. Bu harika. Geriye kalan her şey ozel ve oyle de kalması gerekiyor." yanıtını verdi. Todt, 50. yaşına giren Alman pilotla ilgili, "Doğum gunlerini pek sevmem, şu anda Avrupa'da değilim. Ailesiyle telefonda konuşacağım. Geri donduğumde onu gormeye gideceğim. 50 yıl... Bu, zamanın korkutucu şekilde aktığını gosteriyor. Birlikte harika zamanlar gecirdiğimiz icin şanslıyız." dedi. Gunluk Gazeteler