Selamun Aleykum
Bu konu cok dikkatimi cekti ve cok hoşuma gitti.
Konuyu nereye acacağımı bilmediğimden buraya actım.Kusura bakmayın.
SalÂt u SelÂm Neden Onemli ?
Efendimize salÂt ve selÂm getirmenin onemini vurgulayan pek cok hadis-i şerif rivayet edilmiştir. Bu hadisleri okuduğunuzda Allah Resulu’ne salÂt u selam getirmenin ne kadar onemli olduğunu anlayınca belki de cok şaşıracaksınız.
Şimdi onemine binaen bu hadislerden bazılarını madde madde verelim:
“Kim bana bir defa salÂt getirirse, Allah (c.c) da ona on salÂt getirir ve on gunahını affeder; on derece yukseltir.”(Nesei Sehv, 55)Yeryuzunde Allah’ın (c.c) seyyah melekleri vardır. Onlar ummetimin selÂmını (anında) bana ulaştırırlar.” (Nesei, Sehv, 46) “Kim bana tek bir defa salÂt u selÂm getirirse, Allah (c.c.) da ona on defa salÂt eder.” (DÂvud, Vitr, 26; DÂrimi, RikÂk, 58) “Kıyamet gunu bana insanların en yakını, bana en cok salavat edendir.” Gercek cimri, yanında anıldığım halde bana salavat etmeyendir.” (Tirmizi, DaavÂt, 110) Bir gun Resûlulluh sevincli olarak geldi. Kendisine: “Sizi sevincli goruyoruz!” denilince, şoyle buyurmuşlardır: “Bana melek geldi ve şu mujdeyi verdi: “Ey Muhammed! Rabb”in diyor ki: “Sana salÂt eden herkese benim on rahmette bulunmam, selÂm eden herkese de benim on selÂm etmem sana (ikram olarak) yetmez mi?” (Nesei, Sehv, 55) “Allah (c.c.) benim icin iki melek gorevlendirmiştir. Ben bir Musluman’ın yanında anıldım da bana salavat getirdimi, mutlaka o iki melek ona : “Allah seni bağışlasın” derler. Allah TeÂl ve diğer melekleri de o iki meleğe cevap olarak: “Amin” derler. Bir Musluman’ın yanında adım zikrolunduğunda da bana salavat getirmedi mi, mutlaka o iki melek: “Allah seni bağışlamasın” der. Yuce Allah ve oteki melekler de o iki meleğe cevaben: “Amin” derler.” (Heysemi, Mecmeu’z-ZevÂid, 10/164166) buyurmuşlardır. Salavat Ornekleri ve Anlamları :
Aleyhisselam
Manası: Allahın selamı, onun uzerine olsun.
Aleyhissalatu vesselam
Manası: Allahın salatu selamı onun uzerine olsun.
Sallallahu aleyhi ve sellem
Manası: Allahu Teala, Ona salatu selam etsin.
Allahumme salli ala Muhammedin ve ala ali Muhammed
Manası: Allahım! (peygamberimiz) Hz.Muhammed'e ve aline (evladu iyaline) rahmet eyle.
Allahumme salli ala seyyidina Muhammedin ve ala alihi ve sahbihi ve sellim
Manası: Ey Allahım ! Efendimiz, buyuğumuz Muhammed'e, evladu iyaline, ashabına salatu selam eyle.(Rahmet et, selametlik ver.)
Allahumme salli ala Muhammedin ve enzilhul'muk'adel'mukarrabe indeke yevmel'kıyameti.
Manası:Ey Allah'ım! Hz. Muhammed'e Salatu selam et, ve onu kıyamet gununde sana yakın bir yere(makam-ı Mahmut'a) indir.
Allahumme salli ala seyyidina Muhammedin tıbbil'kulubi ve devaiha ve afiyetil, abdani ve şifaiha ve nuril'ebsari ve ziyaiha ve ala alihi ve sahbihi ve sellim.
Manası: Ey Allahım ! kalblerin doktoru ve devası, vucutların şifası, gozlerin nuru ve ziyası olan Muhammed'e (S.A.V.) aline ve ashabına salatu selam eyle.
EssalÂtu vesselÂmu aleyke YÂ RasûlallÂh
Manası:Tum Mu' minlerin şefeatcisi ol yaa Resulallah....
Elfu elfi salatin ve elfu elfi selamin aleyke Ya Resulallah
Manası:Sana binlerce salÂt u selam olsun Ey Allah’ın Resûlu
Elfu elfi salatin ve elfu elfi selamun aleyke Ya Habiballah
Manası:Binlerce salat u selam Sana ey Allah’ın Sevgilisi
Elfu elfi salatin ve elfu elfi selamin aleyke ya Emîne vahyillah
Manası:Sana binlerce salat u selam olsun ey Allah’ın vahyinin emîn temsilcisi
ALINTIDIR.
- ReadBull.net
- Kültür & Yaþam & Danýþman
- Eðitim Öðretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Peygamber Efendimiz'e SalÂt u SelÂm getirmenin ONEMİ.!