Parlamenterler Spor Kulubu Derneği ile Ankara Otomobil Sporları Kulubu'nun, engelliler yararına ortaklaşa duzenlediği otomobil slalom yarışında birinciliği, erkeklerde AK Parti Bursa milletvekili Mehmet Tuncak, bayanlarda ise AK Parti Konya milletvekili Ayşe Turkmenoğlu kazandı.
Ataturk Kultur Merkezi'ndeki toren alanında hazırlanan pisteki yarışmada, 22 milletvekilinin yanı sıra TBMM Genel Sekreteri Sadettin Kalkan ile yardımcısı Sadık Yamac da mucadele etti. AK Parti Şanlıurfa milletvekili Cağla Aktemur Ozyavuz ile Konya milletvekili Ayşe Turkmenoğlu da yarışmaya katılan 2 bayan vekil olarak yer aldı. Antrenman turlarının startını Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf verirken, yarışmanın başlangıc bayrağını ise TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin kaldırdı. Yarışma oncesi AK Parti İstanbul milletvekili gorme engelli Lokman Ayva, Turkiye Otomobil Sporları Federasyonu eski başkanı Mazhar Demiralp ile sanatcı Metin Şenturk de FİYAPI Yonetim Kurulu Başkanı Fikret İnan ile birlikte gosteri suruşune katıldı. Yarışmanın startını veren Mehmet Ali Şahin, acıklamasında yarışmaya katılmayı arzu ettiğini, ancak TBMM Genel Kurulu nedeniyle vazgectiğini soyledi. ''Otomobil kullanmayı severim ama oyle fazla suratle bir şofor değilim'' diyen Şahin, şoyle konuştu: ''Parlamenterler Spor Kulubu'nu boylesine anlamlı faaliyeti nedeniyle tebrik ediyorum. Meclisin 90. yıl etkinliklerine renk katıyorlar. Daha once de değişik etkinlikler icinde yer almışlardı. 2010'un son gunlerinde boyle bir etkinlik bizleri memnun etti. Ayrıca engelli vatandaşlarımızı hatırlayarak, onlar adına koşuyor olmaları hepimizi sevindirmektedir. Ancak 90 civarında akulu tekerlekli sandalye verileceğini soylediler. Bunu ben biraz az buluyorum. Sponsorlarımıza cağrıda bulunuyorum. Bunu en az 150'ye cıkarsınlar. Bu kadar reklamın ve tanıtımın karşılığı 90 sandalye olmamalıdır diye duşunuyorum.'' Gazetecilerin ''Siz yarışsaydınız performansınız nasıl olurdu'' sorusuna Şahin, ''Bilemiyorum. Parkuru gordum. Engellerle ilgili deneyimim yok. Once biraz egzersiz, idman yapmak gerekirdi. Arabaya binseydim, birkac sefer gitseydim, herhalde ne yapacağımı soyleyebilirdim'' yanıtını verdi. ''Favoriniz var mı'' sorusuna ise Şahin, ''Gectiğimiz yıllarda yapılan yarışmalarda Zulfikar İzol bey dereceye girmiş. Diğer arkadaşlarımızın performansını bilmiyorum. Zulfikar, tekrar iddialıyım dedi. Ben de sizler gibi sonucu merakla bekliyorum'' diye cevaplandırdı. İki bayan milletvekilinin de yarışmada yer aldığını belirterek, ''Doğrusu onların dereceye girmelerini arzu ediyorum'' diyen Şahin, ''Biraz ayrımcılık'' denilmesi uzerine de ''Burada ayrımcılık olmaz. Onlar kendi ayrımcılıklarını kendileri yaparlar ama eşit şartlar altında tabi'' değerlendirmesinde bulundu. ''CENTİLMENCE YARIŞ'' Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf ise FİYAPI'nın sponsorluğunda 90 engelli vatandaşa akulu sandalye temin etmek icin TBMM ile ortaklaşa bir etkinlik gercekleştirildiğini belirterek, ''FİYAPI'nın sahibi Fikret İnan'a hassasiyetinden dolayı teşekkur ederim. Kendisinin ozurlulerin eğitimi noktasında da gecen yıl İstanbul'da temel atma torenine katılmıştık. Bir okul girişimleri olmuştu. Tabii ki engelli vekilimiz Lokman Ayva ve Metin Şenturk yarışmanın favorileri. Centilmence bir yarış olmasını temenni ediyorum'' diye konuştu. ''METİNLER NAL TOPLUYORDU'' ''Ben baktım onde kimse yok, arkaya baktım Metinler nal topluyorlar'' diye espri yapan gorme engelli milletvekili Lokman Ayva da şunları soyledi: ''Başta sayın bakanımız olmak uzere bu kadar milletvekilimiz, ozurlu vatandaşlarımızın hayatlarının daha iyi noktaya gelmesi ve ozursuz vatandaşlarımızın, butun milletimizin bu noktada dikkatini cekmek icin onemli katkıda bulundular. Hep beraber, aynı ortamlarda hayat daha guzel olacak. Bu hediye edilecek 90 akulu sandalye ile en az 90 kişinin hayatı daha iyiye gidecek. Ben butun ozurlu arkadaşlarıma şu mesajı vermek istiyorum. Gorduğunuz gibi TBMM, sanatcılar, iş adamları, sporcular, gazeteciler ozurluleri cok seviyor. Bizim hayatın icine girmemizi istiyorlar. Daha cok sokakta olmamız gerektiğini, daha cok eğitim ve iş hayatında olmamız gerektiğini, daha cok pikniklere, sinemalara, tiyatrolara gitmemiz gerektiğini soyluyorum. Evde 4 duvarın arasında hapis kalmak yerine, hayatın icine girmelerinin onemli olduğunu soylemek istiyorum.'' ''BU DENEYİM BANA BİRAZ AZ GELİYOR'' Sanatcı Metin Şenturk ise ''Bu deneyim bana biraz az geliyor. Duyarlılığı artırma adına guzel bir etkinlik. Umarım toplumdaki duyarlılık birazcık daha artar. Değerli dostlar, iş adamları, gonul insanlarını boyle konularda duyarlı olmaya davet etmek icin yapılmış bir iştir. Cok anlamlı buluyorum, onemsiyorum ve o yuzden de buradayım'' dedi. FİYAPI Yonetim Kurulu Başkanı Fikret İnan da TBMM'nin kuruluşunun 90. yılında boyle bir organizasyonun icinde yer almaktan gurur duyduklarını belirterek, ''Bizim engellilerle ilgili yaptığımız bir cok etkinlik var. Engellerinin daha cok bilinclendirilmesi, evde olanların sokağa cıkmasıyla ilgili yapılan organizasyonlarımız var. Bu organizasyon da onlardan birisi'' diye konuştu. Vekillerin zamana karşı gercekleştirdiği yarışmada, erkeklerde birinciliği 33.10 saniye ile AK Parti Bursa milletvekili Mehmet Tuncak, 33.54 ile ikinciliği Aydın milletvekili Mehmet Erdem ve ucunculuğu de 33.56'lık zamanıyla Samsun milletvekili Fatih Ozturk kazandı. Bayanlarda ise 43.64'luk derecesiyle Konya milletvekili Ayşe Turkmenoğlu birinci olurken, Şanlıurfa milletvekili Cağla Aktemur Ozyavuz da 45.17'lik zamanıyla ikinci sırada yer aldı. Yarışma sonrası butun milletvekillerine Mehmet Ali Şahin ve Antalya milletvekili Abdurrahman Arıcı tarafından madalya, dereceye girenlere ise kupaları verildi. YARIŞMADAN NOTLAR Otomobil slalom yarışmalarının gosteri suruşlerine yardımcı pilot olarak katılan Metin Şenturk ve Lokman Ayva arasında ilginc diyaloglar da yaşandı. Yarışma alanına doğru ilerlerken Metin Şenturk, ''Arkadaşlar asıl yarış şimdi başlıyor'' ifadesine karşılık Ayva, ''Metin copilot, ben asıl pilot'' yorumunda bulundu. Suruş sonrası ise direksiyon koltuğuna Şenturk gecince Ayva, ''Arkadaşlar kurtarın beni, bakanım beni de kurtar'' diye seslendi. Şenturk'un Bakan Kavaf'a ''Bakanım sizi de bindirelim'' demesi uzerine Kavaf ''Yok ben binmeyeyim'' diyerek espri yaptı. Metin Şenturk'un ''Bir asfalt, bir de Metin mi ağlıyordu'' diye sorusu uzerine Ayva gulerek, ''Bir asfalt, bir Metin, bir de asfaltın anası ağlıyordu'' diye cevap verdi. Bakan Kavaf'ın ''Gorme engellilerimizi araba kullanmaya teşvik eden birşey olmaması gerekir'' demesi uzerine Şenturk, ''Eğer butun gorme engelliler anahtar alırsa vay bu ulkenin haline'' diye esprili yanıt verdi. Gazetecilerin ''Deneyiminiz var mıydı'' sorusuna ise Ayva, ''Ara sıra kullanıyordum. Aslında dikkat ederseniz, hic bir trafik kazasını korler yapmamıştır. Ama ehliyet almaya gitsek, ehliyet vermezler'' diye cevaplandırdı. HABERTURK __________________