Rixos Otelleri Yonetim Kurulu Başkanı ve Uluslararası Antalya Universitesi Mutevelli Heyet Başkanı Fettah Tamince, Antalya Uluslararası Universitesi Genc CEO Kulubu tarafından duzenlenen ”Gencler,Sırrını Genclere Anlatıyor” etkinliği kapsamında iş hayatındaki başarısının puf noktalarını oğrencilere anlattı. Kendi hayatından ornekler veren Tamince, Turkiye’de fert başına en az gelişmiş, en soğuk ve eğitim duzeyinin en duşuk olduğu Van’ın Caldıran koyunde doğduğunu, bugun sahip olduğu mal varlığının ailesinden kalmadığını belirtti.
Babasının ilcede manifaturacı dukkanı olduğunu, 12-13 yaşındayken babasına yardım etmeye başladığını anlatan Tamince, ”Babamın işleri kotuydu,dukkanda satış olmuyordu. Kuzenimle arabayla koy koy gezerek, kumaşları satmaya karar verdik. Koylere gittik, ama koylerdeki halkın da parası yoktu. Kumaşları hayvanlarla, tereyağlarıyla, peynirle takas ettik. Ancak bu kez de babam beni eve sokmadı, ertesi gun hayvanları satınca, daha fazla kar elde edince babamın cok sevdiği oğlu oldum” dedi.
Bu tecrubenin kendisine buyuk cesaret kazandırdığını vurgulayan Tamince, bir kuzeninin Antalya’dan fotoğraf gondermesiyle Antalya’ya gelme kararı aldığını kaydetti.
Antalya akrabasının halı mağazasında tezgahtar olarak calışmaya başladığını bildiren Tamince, ”Mağazaya ozellikle yurt dışından muşteriler geliyordu. Hatta arkadaşlarım onlarla ’Vanca mı konuşacaksın?’ diye dalga gecmişlerdi. Ama ticarette mantık aynı dedim, 6 ay sonra mağazanın en başarılı tezgahtarı oldum” diye konuştu.
Surekli kendisini yenilediğini, diyaloğunu geliştirdiğini dile getiren Tamince, oğrencilere bu yonde mesajlar verdi. Tamince, ”Sahip olduğunuz cevre sizi ileriye taşıyacak bir cevre değilse bunu değiştireceksiniz. Artık sosyal medya var, istediğiniz insanla arkadaş olabiliyorsunuz, konuşabiliyorsunuz, cevrenizi genişletebiliyorsunuz. Kendinizi bardağın boş tarafına koyacaksınız, karşınızdaki insanlar da bardağın dolu tarafında insanlar olacak ki başarılı olabilesiniz. Sizlerden bir şeyler alıp goturen değil, size katkıda bulunanlarla diyalog kurun” diye konuştu.
Tamince, 18 yaşına geldiğinde kendisini daha da geliştirmek istediğini, daha zengin muşterilere halı satma kararı aldığını belirterek, bir arabaya 19 halı alıp, Almanya’ya gittiğini soyledi. Oradaki insanlara halı satmaya geleceğini soyleyince randevu vermediklerini, ama ”Turkiye’den hediye getirdik” deyince randevuları almaya başardığını dile getiren Tamince, hediye olarak bir kilo elma cayı ile evlere girdiklerini, bu şekilde halıları satmaya başladıklarını kaydetti.Almanya’da otomobil satan zengin bir kişiye halı satışı anısını anlatan Tamince, şunları soyledi:
”Muşteriye gittik, araba almak istediğimi soyledim. Oysaki yanımda araba alacak para yok. Arabayı beğendik, 43 bin 500 mark fiyat soyledi. Ben de nakit para olmadığını, ama halılarımın olduğunu soyledim. Benim derdim bizzat evine gitmekti. Halıları eşine gostermek istediğimi soyledim. Eve gittik ve halıları devasa eve doşedik. Sonra muşterim bana iki otomobil vermeyi teklif etti. Ama ben bir otomobil aldım ve uzerine para alıp, ulkeme dondum.”
Halıdan sonra mucevher işine girdiğini ifade eden Tamince, yurt dışındaki muşterilerine halı ve mucevher satmaya başladığını bildirdi. Koyde başladığı kumaş hikayesinin kendisine iyi bir tecrube kazandırdığını vurgulayan Tamince, ”En onemlisi surdurulebilirliği sağlamak, bisikleti surmediğiniz takdirde duşersiniz” dedi.
CEO’yu bir geminin kaptanına benzeten Tamince, bu kaptanın geminin her şeyinden sorumlu olduğunu, gelecek riskleri onceden tahmin ederek tedbirlerini almadığı takdirde o geminin batacağına dikkat cekti. İyi bir CEO’nun başarılı olabilmesi, hedeflerini gercekleştirebilmesi icin cok iyi donanıma sahip olması gerektiğine işaret eden Tamince, karşıdan bakıldığında CEO’nun, piramitin başındaki bir adam gibi gozuktuğunu, ama ters cevrildiğinde o piramidin butun sorumluluğunu yuklenen insan olduğunu vurguladı.
Oğrencilere hayata erken atılmalarını oneren Tamince, şoyle dedi:
”Gencler, universite doneminde hayatınızın rotasını belirlemelisiniz, başarılı gorduğunuz insanlardan ders cıkarmalısınız, tecrubelerden faydalanmalısınız. Başarılı olmak istiyorsanız her zaman lider olmayı tercih edin, farkındalık yaratın. Ben birkac kişiyle buluşmaya gittiğimde kendimi gosterebilmek icin ya soru sorardım, ya soruları yanıtlardım ya da cay dokerdim. Ama şimdi yapmıyorum. Keşfedilmeyi beklemeyin, siz kendinizi gosterin.”
Vizyonu gorgu ve bilginin birleşkesi olarak değerlendiren Tamince, bugun insanların istediği zaman istediği bilgiye ulaşabildiğini kaydetti. Gorguye doğru ulaşımla ulaşılabildiğini dile getiren Tamince, kendisinin Turkiye’nin en ucra koşesinden cıkıp, bugun onemli potansiyele ulaşan iş adamı olduğunu dile getirdi.
Oğrencilere sahip oldukları imkanları sonuna kadar kullanmalarını tavsiye eden Tamince, hayatlarında disipline de onem vermeleri gerektiğini belirtti. Oğrencilerin hayatlarında daima durust, acık ve calışkan olmalarını isteyen Tamince, ”Mal varlığımı ya da cevremdeki insanları babamdan satın almadım, hazır da almadım. İlişkilerimi sağlamlaştırmak icin kendim calıştım, fedakarlık yaptım.Boyle yapmaya da devam ediyorum. En buyuk servetlerimden birisi bu” diye konuştu

Kaynak