Uzun yıllardır Michael Schumacher'le calışan Sabine Kehm, Alman pilotla gecirdiği yıllarda yaşadıklarını ve efsane pilotu anlattı. Sabine Kehm, Michael Schumacher'in 50. doğum gununde verdiği roportajda, Alman pilotla ilgili yaşadıklarını anlattı. Başlangıcta bir gazeteci olan Kehm, efsane surucunun farklı olduğunu en başından anladığını soyluyor. Kehm, "1994 Almanya Grand Prix'si Schumacher'le tanıştığımız ilk zamandı. Bu buyuk bir yarıştı cunku sonunda bir Alman pilotun şampiyon olabileceği ilk yıldı. O zamanlar Almanya'da bunu duşunemezdik bile. Şef editorumuzun 'yarışa gitmeliyiz' dediğini hatırlıyorum. Ben de ona 'O zaman bırak da gideyim' dedim. Formula 1'in bir gazeteci icin farklı bir dunya olduğunu en başından hissetmiştim cunku cok farklı karakterler vardı. Michael ozel bir kişiydi. Bunu zaten en başından gorebiliyordunuz. Hemen onun guclu bir kişilik olduğu hissine kapılmıştım." dedi. 2000 yılında Kehm'e Schumacher'in PR ekibine katılmak isteyip istemediği soruldu. Başlangıcta pek hevesli değildi cunku teklifin Ralf Schumacher icin yapıldığını duşunmuştu. Kehm, "Gazeteciliği cok seviyordum, cok ilginc bir ortam vardı. Mesela Olimpiyat Oyunları'nı izliyordum ve zevk alıyordum." "Benim icin gergin bir yıldı. Perde arkasında gazetecilerin goremeyeceği cok fazla şey oluyordu ve nedenini bilmediğim şekilde bana Schumacherler'den bir teklif geldi." "Sonrasında Ralf icin geldiğini duşunduğum bu teklifin onur verici olduğunu ama bununla ilgilenmediğimi soyledim. Sonrasında menajerleri Willi Weber'le konuştum ve bana duşunmem gerektiğini soyledi. Ama o sıralar işimi cok seviyordum ve Willi'ye gercekten 'hayır' dediğim zaman, teklifin detaylarını acıklamaya başladı." "Bir noktada 'Soylediğiniz şeyler İngiliz ortamına (Ralf Schumacher-Williams) uymuyor. Daha cok İtalyan ortamına uyuyor. Siz gercekten Ralf hakkında mı konuşuyoruz yoksa Michael hakkında mı?' diye sordum. Sonucta Michael olsaydı hemen hayır diyemezdim. Bunu duşunmek isteyecektim." "Gercekten de Michael icindi. Sonrasında kabul ettim. Bir gazeteci olarak bu buyuleyici dunyanın perde arkasını gormek istersiniz. Bu yuzden cok meraklıydım. Uzun zaman bunu duşundum ve asla diğer yone gideceğimi duşunmedim." "Michael cok guclu bir karaktere sahipti, ancak onu anlamak ve guvenini kazanmak hic kolay olmadı. Sonrasında herkesin tanıdığı Schumacher'i ve onun ic dunyasındaki Michael'ı; yani iki farklı insanı keşfettim." "Bir tarafta her şeyden once taraftarları olan, performans gosterdiği bir savaşcı olmak istedi. Ama diğer tarafta ozel bir hayatı olsun istedi. Ozel hayatını hep korumak istedi ve bataryalarını doldurabilmesi icin ailesiyle ilgili mahremiyete ihtiyacı vardı. Michael yıllar boyunca ilgi odağı olmuştu ve cok fazla enerji harcamıştı." "Ozel hayatında Michael'la iletişim kurmak cok kolay. Her zaman eğleniyor, ailesiyle, arkadaşlarıyla vakit geciriyor." Schumcher, 1996'da katıldığı Ferrari'yle ilk şampiyonluğunu 2000 yılında almıştı. "Sanırım 2000 yılı onun icin bir donum noktası oldu. Baskı cok yuksek seviyelerdeydi ve şampiyonluğu kazanamasaydık neler olurdu gercekten bilmiyorum. Başaramasaydık neler olacağını bilmediğimiz bir yıldı. Ama o her şeyini, %100'unu ortaya koydu." "Ferrari'de yarıştığı yıllar, benim icin inanılmazdı, bu hatıraları kimse benden alamaz. Michael 2000 yılında Suzuka'da şampiyon olduğunda takım icerisinde buyuk bir duygu patlaması vardı. Boyle bir şeyi hayal edemezdim. Bitiş cizgisini gectiği zaman garajda olan insanların tamamı goz yaşlarına engel olamadı. Muhtemelen o an, bu şampiyonluğun onlar icin ne kadar onemli olduğunu anladım. Sonucta Ferrari uzun suredir şampiyon olamamıştı." "Takımda calışan, 25 yıldır orada olan insanlar bile ağladı. Aynı zamanda ağladıkları icin utanıyorlardı... Bu gercekten dokunaklıydı. Bunu asla unutamıyorum. Boyle bir şeyi daha once gormemiştim. Cok şaşırdım." "Michael oyle bir insandı ki, onlara hediye alabilmek icin tum personelin doğum gunlerini oğrenme konusunda beni gorevlendirmişti. Noel'de onlara hediyeler alınmasını isterdi, bu onun icin cok onemliydi. Her zaman insanlara hediye edeceği şeylerin son derece onemli olduğunu duşunuyordu. Onları odullendirmek istiyordu." "Genel anlamda Michael cok sıcak kalpli bir insandı. Ama dışarıdaki insanların bunu gormesini istemedi. Bunun bir şekilde rekabet ruhunu etkileyeceğini duşunuyordu." "Corinna ve Michael mukemmel bir ciftti. Ailesiyle ilgili bir mahremiyet ihtiyacı hissetti, ailesi onun icin her zaman bir şarj aleti gibiydi. Ailesi icin de durum aynıydı. Bugun ailesi ona yakın olmayı surduruyor. Ayrıca Michael cocukluğundan bu gune kadar cok fazla arkadaş edinmeyi başardı. Bu guzel bir şey. Her zaman etrafındalar. Bir suru yakın ve cok iyi dostu var." "Mcihael yarış dunyasında bile sıcak bir insandı fakat bunun gorulmesini asla istemedi. Kendisini iki farklı karaktere boldu. Spor tarafında tamamen akıl oyunları oynamak zorundasınız. Kendinizden emin ve guclu olmalısınız. Ama ozel hayatınızda farklı olursunuz." Kehm, Schumacher'in emekli olma sebebini ve 2010'daki geri donuşu hakkında da konuştu. "2006'daki emekliliği gercekten zordu cunku cok tutkuluydu ve cok başarılıydı. Ayrıca Ferrari onun icin bir arkadaş grubu gibiydi. Takımı o şekilde kurdu, herkes birbirine cok yakındı. Ama o gunlerde cok fazla iş vardı. Yarış yapıyorsunuz, teste cıkıyorsunuz, sonra yine yarış yapıyorsunuz. Michael cok fazla test yapardı, surekli olarak aractaydı cunku her şeyi net şekilde biliyor ve anlıyordu. Bu tahmin edeceğiniz gibi cok yorucuydu ve 2006'da artık bunu fark etmişti. O yıl neredeyse şampiyon oluyordu, ama fiziksel acıdan yıpranmıştı." "Bazen kimsenin bunu bilmesini istememesine rağmen boynu onun canını cok yakıyordu. Bunun şampiyonluk savaşını etkilemesinden korkuyordu. Oyle de oldu ve bu yuzden ayrılık vakti gelmişti." "Emekli oldu ve gercekten ozgurdu. 2007 sezonu esnasında bana geldi ve 'Onumuzdeki altı ay boyunca lutfen beni arama' dedi. Ailesiyle vakti gecirmek istiyordu ve her zaman yapmak istediği o farklı işleri yapmak istedi. Emeklilik hayatından memnundu ve geri donmeyecek gibiydi." "Ferrari ile 2009 yılında geri donme ihtimali doğdu ancak boynu yuzunden donemedi. Ama bir test yaptı ve geri donebileceği hissine kapıldı. Muhtemelen icerisindeki ateş, bu testle birlikte yeniden buyudu." "2010'da geri donme kararı alınca şaşırdım cunku geri donuş yapamayacağı neredeyse belli gibiydi. Sonrası beni aradı ve 'Artılar ve eksileri listelemek ister misin?' dedi. Ben de 'bu gerekli değil cunku kararın sesinden belli oluyor.' dedim. O 'Hayır, henuz değil' dedi. Hissedebiliyordunuz ancak cok şaşırmıştım." "Kısa sure sonra umduğu gibi sonuclanmayacağı ortaya cıktı. İlk yılda para kaynağı yoktu ve gelmeyeceği de belliydi. Michael doğru insanları daha fazla para yatırmaya ve bundan buyuk bir ekip kurmaya ikna etmek icin cok savaştı. Tarafsız olmayabilirim ama bence Michael şimdiki Mercedes’in temelini hazırladı. Michael onlara karşı acıktı: ‘’Eğer bunu yapacaksanız tam zamanlı yapacaksınız." "Onlar hala ust sıra takımı gibi değil de bir orta sıra takımı gibi calışıyordu. Bir yıl daha kalabilirdi ve eğer takımda kalsaydı dengesini geliştirebilirdi. Ancak daha fazla ailesinden ayrı kalmak istemedi ve bunu yapmadı.’’ Gunluk Gazeteler