Jolly Tur Onursal Başkanı Sinan Vardar, Turkiye'nin yeni pazarlara ihtiyacı olduğunu, bu ihtiyacın da Cin ve Hindistan ile karşılanabileceğini belirtti. Vardar, Alman TUI benzeri bir yapıyla THY ve bir kamu bankasının ortak olmasını oneriyor.
Jolly Tur Onursal Başkanı Sinan Vardar, Turk turizmine Cin'in ivme kazandıracağını belirtti. Vardar, "THY ve bir kamu bankasının ortak olacağı Alman TUI benzeri bir yapı oluşturmalıyız" diyerek yeni bir model onerdi.
Sabah gazetesinden Feride Cem, Sinan Vardar ile goruşerek yeni onerisi hakkında bilgi aldı. Vardar, Turkiye'de turizmcilerin deniz-kum-guneş uclemesiyle belli bir noktada tıkandığını ve yeni acılımlar peşinde olduğunu ve Turkiye'nin sıcrama yapması icin yeni pazarlara acılmasının şart olduğunu belirtti. Jolly Tur Onursal Başkanı, eskiden yılda uc kez seyahat eden Almanlar'ın bu sayıyı bire duşurduğunu, sıcramanın Avrupalılar yerine Cin ve Hindistan gibi yeni pazarlar aracılığıyla yapılması gerektiğini belirtti. Bu yeni pazarlarda ise; THY, kamu bankası ve turizmcilerin de dahil olduğu bir yapı oluşturmalıyız diyerek onerisini acıkladı.
İşte roportajın devamı:
Turkiye turizmi hangi noktada?
Ulkemiz turizm potansiyelini tam kullanamıyor. Bunun en buyuk nedeni Turk tur operatorlerinin birer birer kapanması. Almanya'da 200'e yakın tur operatorumuz varken, şimdi hic kalmadı. Bu nedenle yabancılar fiyatlara hakim oldu. Fiyatları artırmamak icin buyuk caba gosteriyorlar. Cunku Alman tur operatorlerinin coğunun İspanya'da buyuk yatırımları var. Kriz yıllarında doğal olarak once kendilerini duşunup, oraları dolduruyorlar.
DEVLET BANKASI OLMALI
Acilen yeni Turk tur şirketlerinin faaliyete gecmesi ve bunların kendi ulkelerini pazarlaması lazım. Uzerinde calıştığım cok guzel bir proje var. Hedefimiz Cin ve ardından Hindistan pazarı olmalı. Dunya ekonomisinin yıldızı Cin, bizim icin cok buyuk bir potansiyel demek. Gecen yıl bu ulkeden 150 milyon kişi seyahat etmiş. Bize gelen ise sadece 45 bin Cinli.
Turk Hava Yolları'nın (THY) gelişmesi takdire şayan, inanılmaz bir şekilde buyuyor. Cin'de bir tur operatoru kurup, buradan Turkiye'ye turist gelmesini sağlamalıyız. THY Yonetim Kurulu Başkanı Hamdi Topcu'yla uc kez goruştum. Kendisi bu konuya inanılmaz ilgi duyuyor. Ancak bu iş devlet desteği olmadan olmaz. Cok buyuk bir olay. Benim onerim THY ve bir devlet bankasının da ortak olacağı Alman TUI benzeri bir yapı oluşturmak. Boylece yeni bir hava koprusu kurma imkÂnı buluruz. Ancak bunu bir tur operatoru tek başına yapamaz. Bundan sonra sektordeki yuzde 2-3'luk artışlar bizi kurtarmaz. Bunlar bizim arzımızı karşılayacak oranlar değil. Sıcrama yapacaksak ancak bu şekilde yapabiliriz. Ben bu konuda bir rapor oluşturup Hamdi Topcu'ya sundum. Amacım Turk turizmine katkıda bulunmak.
THYsomut adım atacak mı?
Evet Sayın Topcu cok sıcak bakıyor. Burada en buyuk rol THY'ye duşuyor. Kendisi istediğimiz kadar ucak desteği sağlayacağı yonunde teminat verdi.
Cinli turist neye geliyor?
Etrafı okyanus olduğu icin deniz turizmine gelmezler. Onlara İstanbul'u pazarlamamız lazım. Ardına da birkac gunluk Kapadokya ve Efes gibi kultur turları eklemek şart. Onlara uzak kaldıkları Anadolu tarihini satabiliriz
SOMA'NIN YOLUNU ESKİDEN BİLMEZDİM
Somaspor'a da başkan oldunuz...
Maden kazasından sonra "cizmelerimi cıkarayım mı" diyen adam beni cok etkiledi. Bunu ancak bir Turk insanı yapar. Bolgesel Amator Lig'de oynuyoruz. Futbolda altyapıya onem veriyorum. İlcenin genclerini spora yonlendiriyorum. Eskiden Soma'nın yolunu bilmezdim şimdi haftada 2-3 gun gidiyorum. Bu takım şehre bir umit oldu. 7-8 bin kişi geliyor. Tek amacım yaraları sarmak.
BAVUL DA TAŞIDIM BULAŞIKCILIK DA YAPTIM
50 yıldır turizmin icinde olan ve sektorun duayenlerinden kabul edilen Sinan Vardar, Oger, Moss Travel ve Jolly'nin kuruluşunda yer aldı. "İşe başladığımda Bodrum'da 3, Antalya'da 2 otel vardı" diyen Vardar, yolculuğunu şoyle ozetledi: "Otobuslerde rehberlik, otellerde bulaşıkcılık yaptım, bavul taşıdım. Hem futbol oynadım, hem de otellerde calıştım. Kısa surede bir firmaya genel mudur oldum. Vural Oger'le Jolly Tur'u birlikte kurduk. 13 yıl once ayrıldık. Şimdi 2 oğlum şirketin başında. 'Cantadan yetişme' turizmciyim. Muşterinin ne istediğini cok iyi biliyorum. Bizde şikÂyet yok denilecek kadar az."
ROMA'YI COK SEVERİM
Seyahat etmek keyif mi, yoksa iş mi?
Seyahatten buyuk keyif alırım. Bugune kadar muthiş geziler yaptım. Sadece Guney Amerika'da bazı ulkelere gitmedim, bir de Hindistan'ı gormedim. Bavullarımı genellikle eşim hazırlar. Ben kabin boyu bavulla seyahate gitmeyi severim. Roma'yı cok severim, yılda 2-3 kez giderim. Sicilya da benim icin ozeldir. Soma'dan once 2-3 haftada bir seyahate giderdim. Yunan adalarına seyahat ederim. Yemekleri mukemmeldir...
İŞADAMLARI BİRER BİRER TURİZMCİ OLMAYA BAŞLADI
İşadamlarımızın coğu turizmci oldu. Herkes bir şehir ya da butik otel yapma derdinde... Evet son yıllarda turizm yatırımlarında ciddi artış var. Bizim işadamları kim nereye yatırım yapıyorsa oraya yonelmeyi sever. Şimdi turizm sektoru gozde. İstanbul'da her yer otel oldu. Bu olumlu bir şey ama kimse pazarlamayı duşunmuyor. Oysa turizmde pazarlama ve yatırım birbirinden bağımsız değil. Tarifeli seferlerle muşteri bulmak cok zor. Mutlaka charter seferleri lazım. Yeni tur operatorlerinin cıkması şart. Ancak bu faiz oranlarıyla kimse buna teşebbus bile edemiyor. Bu iş sadece fuarlara katılarak olmaz.
3'UNCU HAVALİMANI BUYUK AVANTAJ
Boyle buyuk bir yatırım, ulkemize ve turizme buyuk bir ivme kazandırır. Buna karşı olan zihniyeti anlamakta gucluk cekiyorum. Ulkemizde her şey var, şimdi 3'uncu Havalimanı yapılıyor. Bu en buyuk avantajımız olacak.
Evet cok ciddi bir artış soz konusu. Erken rezarvasyon kasıma kadar cekildi. Bu ciddi bir fiyat avantajı sağlıyor.Bankalarla ozel anlaşmalar yapıyoruz. Yılda 9 ay taksitle tatil imkÂnı sunuyoruz. Bu da ilgiyi artırıyor. Ayda 150 lira veren iyi bir tatil yapıyor. Son yıllarda ic turizmde de buyuk bir hamle var. Ozellikle kultur turlarına ilgi artıyor. Turkler yurtdışında Paris, Roma ve Prag gibi başkentleri tercih ediyor. Zaten bir kez seyahat eden kişide bu alışkanlık gelişiyor. Ukrayna'da onemli bir miktar azalma oldu. Cunku ulke yarı savaş halinde ve buyuk bir ekonomik kriz var. Rusya'da Turk tur operatorleri hayli aktif. Turist sayısı azalmıyor.Dunyada buyuk bir kriz var. Turk ekonomisi buna cok iyi dayandı. Almanlar eskiden yılda 3 kez seyahate cıkardı. Şimdi bu sayı bire duştu. Artık kabul edelim Avrupa'dan daha fazla turist gel-me-ye-cek. Kendimize yeni pazarlar bulmamız lazım.
kaynak : http://www.turizmguncel.com/haber/du...iz-h20985.html
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Gündemdeki Konular - Haberler
- Turizm ve Tatil
- Duayen turizmci acıkladı: Cinli turtisti Turkiye'ye nasıl cekeriz?