HAR (http Archive Format) Nedir?

Kısa adı http archive format olan HAR, web tarayıcısı ile web sitesi arasındaki bilgileri izlemek icin kullanılan bir formattır. Bir HAR dosyası oncelikle yavaş yuklemeden kaynaklanan performans sorunlarını ve sayfa oluşturma sorunlarını tanımlamak icin kullanılır. HAR dosyası, tarayıcı tarafından yuklenen her kaynağın yanı sıra her kaynağın zamanlama bilgisini izler.

HAR dosyası bileşenleri nelerdir?
Genişletmek icin tıkla ...


HAR dosyası bilgileri daha kolay gorselleştirebilmek icin JSON biciminde saklar; bunun icin de HAR Viewer gibi araclar kullanır. HAR dosyasının icinde birkac zamanlama bileşeni vardır. Google ’ın Ağ Performansı makalesine dayanarak, aşağıda Google Chrome ’un geliştirici araclarından oluşturulan bir HAR dosyasında bulunabilecek her bir bileşene goz atalım.


Durma / Engelleme: İsteğin gonderilmeden once bekleyerek gecirdiği sure. Bu, kurulan bir bağlantının yeniden kullanım icin uygun hale gelmesini beklerken harcanan zamanı da icerir.


Proxy Negotiation: Proxy sunucusu bağlantısıyla goruşmek icin harcanan sure.


DNS Araması: DNS aramasını gercekleştirmek icin harcanan sure.


İlk Bağlantı / Bağlantı: Bağlantı kurmak icin gecen sure.


SSL: Bir SSL anlaşmasının tamamlanması icin harcanan zaman.


Gonderilen / Gonderilen İstek: Şebeke isteğinde bulunmak icin harcanan sure.


Bekleme (TTFB): İlk Bayt Suresi olarak da bilinen ilk yanıt icin harcanan sure.


İcerik İndirme / İndirme: Yanıt verilerini almak icin harcanan sure.


HAR Dosyalarını neden kullanmalıyız?
Genişletmek icin tıkla ...


Aslında bunu cok geniş yelpazede, cok amaclı olarak ele alabiliriz. Kullanıcıların web sitelerindeki performans problemlerini; verilerin aktarım hızının duşmesine neden olan bottleneck (darboğazlar), yavaş yuklenme ve işlemciye cok guc bindirmeye sebep olan sayfa render işlemleri şeklinde sıralayabiliriz. Tum bunlar site performanslarının verimliliğini olumsuz etkiler. Bu sorunları cozmek icin HAR dosyaları kontrol edilmelidir.


HAR Dosyası nasıl oluşturulur?
Genişletmek icin tıkla ...


Hangi tarayıcıyı kullandığınıza bağlı olarak, bir HAR dosyası oluşturmanın birkac yolu vardır. IE kullanıyorsanız, http İzleme ’yi indirmeniz gerekir. Kurduktan sonra, yakalamak istediğiniz davranışı kaydetmeniz ve ardından yakalamayı HAR formatına aktarmanız gerekir. Firefox kullanıyorsanız, Geliştirici Aracları'nı (Developer Tools) acıp Ağ sekmesini (Network Tab) secebilirsiniz. Buradan gecerli sekmenin HTTP oturumunun yakalanmasına izin verebilirsiniz. Cekiminizi yaptıktan sonra, “HAR” ı tıklayarak ve “Tumunu HAR olarak Kaydet” i (Save All As HAR) secerek HAR dosyasına aktarabilirsiniz. Google Chrome kullanıyorsanız, DevTools'u acıp Ağ sekmesini secebilirsiniz. Geliştirme aracları penceresinin sol ustundeki yuvarlak duğmenin kırmızı olduğundan emin olun ve Kayıtları Koru (Preserve Logs) seceneğini secin. Ne yakalamak istediğinizi yeniden oluşturduktan sonra, HAR dosyasını sağ tıkla “İcerikle HAR olarak kaydet” (Save as HAR with content) seceneğini secerek kaydedebilirsiniz.

HAR Dosyası nasıl analiz edilir?
Genişletmek icin tıkla ...


HAR dosyası, bileşenleri dahil olmak uzere bircok farklı şekilde goruntulenebilir;


Tarayıcı ile HAR Viewer kullanarak Web sitesi hız testi aracı kullanarak.

Bu yontemlerin tumu, her kaynağın yuklenmesi icin gecen surenin gorsel bir sunumunu sağlar. Bu bilgilerle sayfa yukleme darboğazlarını azaltma ve site hızını artırma potansiyelinin nerede olduğunu analiz edebiliriz. HAR dosyasını analiz ederken dikkat edilmesi gereken genel noktalar şunlardır:


1- Onbelleğe alınmayan kaynaklar: Statik oğelerin her sayfa yuklendiğinde yeniden yuklenmesi gerekmez. Her seferinde bunu yapmak, sayfa yukleme performansına etki edecektir.
2- En uzun yukleme suresine sahip kaynaklar: Kaynağın dosya turune bağlı olarak, kaynak sıkıştırarak ve / veya kullanılmayan oğeleri birleştirerek veya kaldırarak yukleme sureleri azaltılabilir.
3- Uzun DNS arama sureleri: DNS arama sureleri birkac faktore bağlı olarak değişir. Ancak, ucuncu taraf web sitelerinden cok fazla kaynak yukluyse, bu kaynakların DNS arama suresini artırabilir ve boylece sitenizin genel hızınının azalmasına neden olabilir. Bu durumda, onbellekte olmalarını tercih ediyorsanız, bu kaynakların bazılarını kaynak sunucunuza veya CDN ’ye taşımayı duşunebilirsiniz.