İnternet teknolojileri geliştikce her gecen gun yeni kavramlarla tanışıyoruz. Programlar, uygulamalar, oyunlar, yazılımlar… Aslında internette kullandığımız bircok hizmetin arkasında belli yazılımlar bulunuyor. Acık kaynaklı yazılımlar gittikce gelişiyor ve yaygınlaşıyor. Onlardan ikisi Litespeed ve NGINX. Birbirine rakip gibi gorunen Litespeed ve NGINX benzer hizmetleri sunuyor.
NGINX ’in Gelişimi
Genişletmek icin tıkla ...
Acık kaynaklı yazılım deyince ilk akla gelenlerden biri hic kuşkusuz NGINX yazılımı oluyor. Ters proxy, web sunumu, onbellek, yukun dengelenmesi, medya akışının sağlanması ve daha bircok konuda cozumler ureten bu yazılım Igor Sysoev isimli bir Rus yazılımcı tarafından geliştirildi. Bircok eşzamanlı bağlantı uzerinde (C) yine cok sayıda kullanım icin yaşanan zorluklara yonelik geliştirdiği bu yazılımı Sysoev 1999 yılında tamamladı. Olay odaklı geliştirilen yapısı ile NGINX, internette kullandığımız sunucuların cok yuksek performanslı bağlamlarda calışabilmesine bir olcude katkı sağladı. Gunumuzde NGINX ve onun Premium versiyonu olan NGINX Plus, yuz binlerce bağlantıyı eş zamanlı olarak yonetebilme becerisine sahip. Ayrıca, web dunyasında yer alan en yoğun sitelerin yarısından fazlasına aynı anda guc sağlayabiliyor.
Litespeed-NGINX ’in Ortak Ozellikleri
Genişletmek icin tıkla ...
NGIIX ile temelde aynı hizmetleri sunan Litespeed coğu zaman NGINX ile kıyaslara konu oluyor. Oncelikle, NGINX yazılımının daha populer olduğunu soyleyebiliriz. 1999 ’dan bu yana gozlenen gelişim sureci dikkate alındığında daha etkili bir gelişim ivmesi yakaladığı goruluyor. Gunumuzde iki sistem de Apache uygulamasına benzer bicimde web server hizmeti veriyor. Bu acıdan NGINX Apache ’yek oranla daha iyi performans gosteriyor. Bilgisayarı kullanma izni hosting şirketlerinde Apache icin yuzde 20 seviyesinde iken NGINX yazılımında bu yuzde 10 ’a kadar duşuyor. Litespeed icin de benzer bir rakam soz konusu ancak NGINX ’in bir adım onde olduğu acık. Bu durumun en onemli sebebi NGIIX ve Litespeed ’in web servera ait sunucuları cok buyuk olcude hızlandırabilmeleri. Linux işletim sistemi dahilinde kullanılan bu web serverlar bulunduğunuz web siteye buyuk fayda getiriyor ve sonucta cok daha iyi performans gozlemlemenizi sağlıyor.
Litespeed ve NGINX Karşılaştırması
Genişletmek icin tıkla ...
NGINX yazılımının ana hedefi, cevresinde cok hızlı bir web sunucusu oluşturarak mukemmel performansa ulaşmak. NGINX programı Litespeed ’e nispeten web sunucusu performansında acık bir ustunluğe sahip durumda. Ustelik bu ustunluk Apache icin de gecerli. Ancak NGINX bu ustunluğe başından beri sahip değildi. Gunumuzde kullandığımız siteler basit HTML ’den dinamik bircok yonluluğe geliştiğinde NGINX de aynı şekilde gelişim gosterdi. Artık Web Socket, HTTP2, coklu video formatları gibi alanlarda, yani modern anlamda internetin bileşenlerini oluşturan tum alanlarda destekleyebiliyor. Benzer yetenek şu anda kullandığımız Litespeed surumunde de mevcut. Ancak Litespeed ve NGINX ’ten oncelikli beklentimizin bilgisayarı kullanma oranı ve mukemmele yakın performans olduğu goz onune alınırsa NGINX ’in acık ustunluğu anlamlı hale geliyor.
NGINX ’in ustunluğu yalnızca performansta kalmıyor. Sahip olduğu bir ozellik tum diğer konuları onemsizleştirebilecek duzeyde. Evet, Litespeed ’in ucretli oluşu, buna karşın NGINX ’in ucretsiz bir surume sahip olması oldukca belirleyici bir parametre. NGINX Plus adıyla ucretli bir surum var. Ancak bunun dışında, hizmetten ucretsiz yararlanmak isteyenler icin NGINX secenek sunuyor. 4 GB buyukluğundeki RAM ’e kadar aylık 13 dolar civarı bir ucret talep eden Litespeed, bu anlamda bircok kullanıcının kendisinden kacmasına sebep oluyor. Bircok alanda olduğu gibi burada da internet kullanıcıları bir hizmeti almaya karar vermeden once ucretsiz secenekleri araştırıyor. Bu durumda, NGINX ’in ucretsiz surumu bir adım one cıkıyor.
Sonuc: Onceliklerinize Gore Karar Verin
Genişletmek icin tıkla ...
Son olarak bu karşılaştırmada NGINX ’in karnesinin tamamen pekiyi olduğunu soylemek mumkun değil. Her ne kadar daha iyi performans gosterse ve ucretsiz secenek sunsa da NGINX ’e ilişkin son zamanlarda bazı guvenlik endişeleri yukseliyor. Bunun dışında, NGINX ’in Litespeed ’e gore kullanımda bir olcude bilgi ve tecrube gerektirmesi de bazı kullanıcıların Litespeed yonune donmesine sebep olabiliyor.
Genel anlamda bir karşılaştırma yapıldığında NGINX ’in temel kullanıcı beklentilerini daha iyi karşıladığı soylenebilir. Ancak arada cok da buyuk bir fark olmadığını belirtmeliyiz. Aradaki farkın seciminizi etkileyip etkilemeyeceği onceliklerinize gore değişecektir. Eğer bir uygulamanın daha iyi performans gostermesi ve ucretsiz olması guvenlik endişelerinizi goz ardı etmenize yetiyorsa gonul rahatlığıyla NGINX ’i tercih edebilirsiniz.
Litespeed mi NGINX mi? Litespeed ve NGINX Farkları
Acemi Webmaster0 Mesaj
●7 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Webmaster Kütüphanesi
- Webmaster Genel Konular - Sorunlar
- Acemi Webmaster
- Litespeed mi NGINX mi? Litespeed ve NGINX Farkları
-
06-09-2022, 06:46:32