XML nedir?

İnternet teknolojisi, coğu kullanıcı icin sosyal medya uygulamaları, online alışveriş ve oyunlardan ibaret. İnternet kullanıcıları, yararlandıkları bu sitelerin arkasında nelerin işlediğini fark edemiyor. Bu haliyle, internet ortamı mukemmel dizayn edilmiş bir ortam gibi gorunuyor. İlk bakışta boyle basit gorunse de, internetin arkasında oldukca karmaşık sistemler işliyor. Ustelik bu sistemler surekli değişiyor ve gelişiyor. Veri alışverişinde devrim yaparak insanlık tarihinde ciddi bir sıcramaya neden olan internet, gunumuzde de hızla donuşmeye devam ediyor.


Bu donuşumun odak noktalarından birini ise veri alışverişi oluşturuyor. Başlangıcta manuel ayarlara bağlı olduğu icin cok zor şartlarda gercekleşen veri alışverişi icin artık daha kolay şartlar soz konusu. Yazılımcılar ve programcılar acısından, ortaya cıktığı donemden bu yana buyuk kolaylıklar sağlayan, bu sayede veri teknolojilerinde devrim yaratan XML teknolojisi bu anlamda onemli bir pozisyona sahip. Bu yazıda, veri alışverişinde cığır acarak gunumuzdeki hızlı ve kolay internetin temellerini atan XML teknolojisi hakkında temel bilgilere ulaşabilirsiniz.


“İnternetin Omurgası” XML
Genişletmek icin tıkla ...


Yazılımcılar ve programcılar icin veri alışverişi, yaptıkları tum faaliyetler arasında en temel işlemlerden biridir. Aslında internetin kendisi, buyuk olcekte veri alışverişini sağlayan, kolaylaştıran ve en nihayetinde hızlandıran bir arac olarak tanımlanır. Gunumuzde, veri alışverişinin kolay ve hızlı gercekleşebilmesi icin, kullandığımız web sitelerinin arkasında işleyen sistemlerde bazı diller kullanılıyor. XML de onlardan biri.


XML dili, internet tabanlı veri alışverişi gercekleştiren platformlar – arası iletişimi standardize eden bir işaretleme dili olarak biliniyor. İsmi, İngilizce bir kalıp olan eXtensible Markum Language ifadesinden alınan harflerle oluşuyor. Turkce karşılığı olarak ise Turk Dil Kurumu, Genişletilebilir İşaretleme Dili ifadesini oneriyor. Ancak Turkiye ’de bircok kişi bu dili XML olarak adlandırmayı tercih ediyor.


XML ’i ortaya cıkaran ekibin başında bulunan Tim Berners Lee aynı zamanda bir başka unlu internet teknolojisi olan HTML ’nin de yaratıcısı. Uluslararası bağımsız bir organizasyon olarak bilinen World Wide Web Consortium – W3C ’nin tasarladığı XML ’in kullanım ve geliştirme hakları, herhangi bir ulke veya kuruluşun tekelinde bulunmuyor. Bu, XML ’in geniş ve ozgur bir alanda yayılmasını sağlayan ozelliklerden biri olarak one cıkarıyor. Boylece, kullanıcılar herhangi bir kısıtlama yapamadan bu alanda geliştirmeler yapabiliyor. Bu dil vasıtasıyla insanlar hem daha etkili programlama yapabiliyor hem de karmaşık verileri standardize edebilecekleri bir meta alana kavuşuyor.


Birbirinden cok farklılaşan kategorilerdeki verileri, kendi formatlarını muhafaza ederek tek bir alanda tutabilen XML dili ile, artık internet uzerinde ceşitli alanlardaki ve kategorilerdeki verilere daha kolay ve daha hızlı ulaşabiliyoruz. Bu acıdan XML ’i gunumuzde veri alışverişinin zirvesi haline gelen internetin omurgalarından biri olarak gostersek abartmış olmayız.


Neden XML ’e İhtiyac Var?
Genişletmek icin tıkla ...


İnternet ortamında veri alışverişine konu olan oğelerin %90 ’a yakını, kendi formatları dışına cıktıklarında veri ozellikleri koruyamıyor. Tek başına bu durum dahi, veri alışverişinin hızını kesen, tabiri caizse elini kolunu bağlayan bir olgu. Orneğin gunluk hayatta sıkca kullandığımız bir kategorinin, bir PDF belgesinin iceriği, normal şartlarda başka bir formata cevrildiğinde icindeki veri ozelliklerini yeni ortama taşıyamaz. Benzer şeyler gorsel, ses, elektronik tablo cıktısı vb. icin de gecerli. İşte XML, bu duruma karşı ortak bir meta alan oluşturarak veri alışverişi icin imkan sağlıyor. Boylece veriler hızlı sorgulanıyor, veri transferi cok daha kolay ve hızlı bir hale geliyor.


XML ortaya cıkmadan once yukarıda bahsedilen engel sebebiyle, bir veri tabanından başka bir veri tabanına ya da platforma transfer gercekleştirilirken cok sayıda sorun baş gosteriyordu. Programcılar, kaynak veri tabanındaki iceriği hedef platforma uygun hale getirmek icin bolca zaman harcıyordu. Boylece veri alışverişinin hızı bugunkuyle kıyaslanmayacak bicimde duşuk seyrediyordu. Meta alanda standart belirleyen XML ile bu can sıkıcı engel ortadan kalkmış oldu.


XML ’in Ozellikleri
Genişletmek icin tıkla ...


XML, HTML diline benzer bicimde, hiyerarşi temelli işaretleme dillerinden biri. Ancak burada kullandığımız etiketler, HTML ’den ayrı olarak, manuel olarak belirleniyor. İsimlendirme konusunda programcılara bu acıdan buyuk bir ozgurluk sağlıyor. Bununla birlikte XML ’in diğer işleyiş alanlarında aynı ozgurluk gecerli değil. Yine de bu, XML ’in doldurduğu boşluğu, faydalarını, yarattığı devrimi ortadan kaldırmıyor.


Hiyerarşik yapıdaki XML dilinde actığınız etiketleri mutlaka kapatmalısınız. Oluşturduğunuz etiketlere nitelikler atayarak işinizi kolaylaştırabilirsiniz.