AngularJS nedir?


Client Uzerinde Bir Harikalar Diyarı
Genişletmek icin tıkla ...


AngularJS, Google tarafından ilk surumu sekiz yıl once 2010 yılında yayınlandı. İlk formu ile bir javascript kutuphanesi olarak yazıldı. Bir Google calışanı olan Misko Hevery tarafından 2008 yılında kişisel bir framework calışması olarak başladı. Angular, MVC (model-view-controller) prensiplerine bağlı kalınarak geliştirilmiştir. Angular Google tarafından desteklendiği ve geliştirildiği icin cok buyuk bir geliştirici topluluğuna sahiptir.


2016 yılında Angular 2.0 surumunun yayınlanması ile beraber, eski surum olan AngularJS ’e destek ve geliştirme durdurulmuştur. Ayrıca bu surumle ile birlikte Angular geliştirme dili JS ’ten TypeScript ’e gecmiştir. Angular modern internet tarayıcılar ve cross-platformlar uzerinde calışabilmektedir.


AngularJs, client uzerinde bircok işlemi gercekleştirerek projelerin calışma zamanı performansında son derece etkili faydalar sağlamıştır. Aynı zamanda bu durum, sayfanın işlemlerinde reload yapmadığı icin hem dinamik bir gorunum hemde ergonomiklik kazandırmıştır. Angular directive ’leri sayesinde HTML ’i geliştirebilirsiniz. Burda anlatılmak istenen tam olarak HTML ana yapısına etki edemesenizde kendi projenize uygun etiketler veya attribute ’ler eklemek mumkun.


Angular kutuphaneleri : ng ( temel modulleri icerir), ngRoute, ngAnimate, ngMock, ngSanitize, ngResource, ngCookies, ngTouch.


Angular, ilk surumunden farklı olarak şuan server kısmında kutuphane olarak NodeJS uzerine kurulmaktadır. Server Controller modulleri NodeJS entegesi ile calışmaktadır.


Angular proje mimarisi dort bolumden oluşmaktadır.


Standart olarak HTML yapısı ve dosyalarıdır. Modules: NgModule bir sınıf olarak tanımlanır. Metadata objelerini alan bir nevi decoratordur; declarations, exports, imports, providers… Components: Yani bileşenler. Bir bileşen , gorunum olarak adlandırılan ekranın bir kısmını kontrol eder. Sınıf, ozellik ve yontemlerin bir API'si aracılığıyla gorunumle etkileşime girer. Services.
Angular, cift yonlu değişiklik dineleme (two way binding) ozelliği kutuphanenin en onemli ozelliğidir. Yazımızın başından beri bahsettiğimiz MVC prensiplerinin en temel parcasıdır. Buna gore eğer temanız veya script uzerinde işlem yaparken herhangi bir alan değiştiğinde, bu değişken uzerinde yapılan değişiklikler otomatik olarak guncellenir. Bu ozellik sayesinde sayfalarınız canlı ve guncel kalıyor.