Drupal nedir?

Dunya uzerinde internet ağının yaygınlaşmasına paralel olarak internet kullanımı da hızla artıyor. Bunun sonuncunda şirketler ya da kişisel kullanıcılar da bircok işlemi internet uzerinden yapmaya başladı. Bunların başında internet uzerinden alışverişler, kurumsal ve şahsi sosyal medya hesapları geliyor elbette. Haliyle web sitesi oluşturmak, kullanmak gibi işlemler onemli bir yer teşkil ediyor artık. Oluşturulan bir web sitesini kullanırken hitap edilen kitle icin yapılan duzenlemelerin hızlı ve kolay bir sistemden yapılması buyuk onem taşımakla birlikte bunun icin geliştirilen sistemler ile kullanıcıların web sitelerini hızlı ve kolay bir şekilde duzenlemeleri hedeflenmiş durumda. İşte tam da bu noktada drupal devreye giriyor. Drupal genel anlamıyla, bir web sitesi oluşturmak ve oluşturulan bu web sitesi uzerinde birtakım duzenlemeler, icerik ekleme ya da cıkarmalar yapmanızı sağlayan bir İcerik Yonetim Sistemi; diğer bir adıyla CMS = Content Manager System. Ancak Drupal, oluşturulan icerik yonetim sistemleri icinde en geniş kapsamlı olan uygulama. Yazının devamında Drupal ’i diğer icerik yonetim sistemlerinden ayıran onemli avantajları ve nasıl kullanıldığı hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Drupal ’i Diğer icerik Yonetim Sistemlerinden Ayıran Ozellikler
Genişletmek icin tıkla ...


Sunduğu fonksiyonlar ve yeniden oluşturulabilme ozellikleri ile daha esnek bir yapıya sahip ve daha istikrarlı bir uygulama. İcerikleri kategorize etme, icerikleri gorme ve ayırma, tema secenekleri gibi alanlarda diğer uygulamalara gore daha geniş secenekler ile daha fazla opsiyona sahip olması. Kişisel kullanım ve profesyonel kullanım amacıyla (urun satış, teknik destek vb.) oluşturulmuş siteler ya da resmi kurumlara ait web siteleri gibi hangi amacla acılmış olursa olsun hepsinin uzerinde işlem yapabileceğiniz bir uygulama. Bunyesinde barındırdığı bircok eklenti ile başka hicbir eklentiye ihtiyac duymadan butun işlemlerinizi gercekleştirmeniz mumkun. Ayrıca bircok eklentiyi ucret odemeden kullanmanıza olanak sağlıyor. Tabi ki istediğiniz bazı ucretli eklentilere de sahip olmanıza olanak sağlıyor. Ayrıca gelişmiş yapısı sayesinde eklenti kullanmanıza bile ihtiyacınız kalmıyor. Drupal uygulaması, guvenlik acısından da bircok fayda sağlıyor. Kendi yapısında bulundurduğu Drush uygulaması ile yapmanız gereken bircok gorevi sadece bir komutla gercekleştirmiş olursunuz. Sadece bir kurulum ile birden fazla web sitesi oluşturabilirsiniz.
Drupal Kurulumu Nasıl Olur?
Genişletmek icin tıkla ...


Drupal.org adresine girerek en guncel surumu indirebilirsiniz. Fakat yukleme yapacağınız surumler konusunda dikkat etmeniz gereken bir husus var, o da sitede bulunan yeşil renk ile gosterilmiş surumlerin nihai surumler olması; yani butun guncellemelere sahip surumler. Kırmızı renkli surumler ise beta aşamasında olan surumlerdir (daha tam olarak tamamlanmamış surumler). İndirdiğiniz nihai surumu acarak ceviri klasoru icinde bulunan dosyaları, drupal klasoru icinde bulunan dosyaların yanına; daha sonra da oluşan tum iceriği web sitenizin kok dizinine kopyalayın.


Drupal 7 ve Drupal 6 versiyonlarında, sites/default/default.settings.php ayar dosyası mevcut. Drupal 8 versiyonunda ise ek olarak sites/default/default.services.yml dosyası var. Kurulum aşamasına başlamadan once “default.settings.php” adlı dosyayı kopyalayıp adını “settings.php” olarak guncelleyerek bir kopyasını daha eklemelisiniz. Eğer Drupal 8 versiyonunda yukleme işlemi yapacaksanız ek olarak “default.services.yml” dosyasının da kopyalanmasını sağlayarak adını “services.yml” olarak guncellemelisiniz. Yukleme yapmak icin Drupal uygulaması iki dosyaya da ihtiyac duyuyor. Bu yuzden sadece bu dosyaların adını guncellemeniz, yukleme aşamasına gecemeyeceğiniz anlamına gelir. Dosyalara ait kopyaları da ekledikten sonra eklediğiniz bu kopyaların isimlerini değiştirmeli ve son olarak da dosyaların CHMOD ’larını (yazım izinleri) 644 olarak guncellemelisiniz. Bu adımları tamamladıktan sonra Drupal hangi dizindeyse o dizini de yazarak install.php dosyasını acabilirsiniz. Burada acılacak sayfada Drupal'ın kurulum yardımcısı acılacaktır. Bu adımda gerekli bilgileri doldurarak ve tercihlerinizi yaparak uygulamayı kendiniz icin hazır hale getirebilirsiniz.

Drupal Kullanımı Sırasında Karşılaşacağınız Terimler
Genişletmek icin tıkla ...


Web sitenizi drupal uygulamasından yararlanarak oluştururken bazı başlıklardan yararlanırsınız. İşte druppal kullanımı icin işinize yarayacak başlıca terimler:


Duğum: Web sitenizde yer alan her bir iceriği tanımlamak icin kullanılır.


Varlık turleri: Benzer icerikleri sınıflandırmak icin kullanılır.


Kullanıcı: Web sitesini kullanan kişiyi ifade eder. Ayrıca buradan kişisel sosyal medya hesaplarınıza ait linkleri sitenize eklemeniz de mumkun.


Yorum: İcerikleriniz icin yorum eklentisini kurarak, yorumlara izin verdiğiniz takdirde iceriklerinize eklenen yorumları gorebileceğiniz kısımdır.


Sınıflandırma: Web sitenizde daha duzenli bir sayfa istiyorsanız bu kısımdan benzer icerikleri sınıflandırabilirsiniz.


Eklenti: Yeni ozellikler ekleyerek web sitenizi genişletmek icin yardım alabileceğiniz uygulamalardır. Eklentileri 3 farklı kategoride acıklamak mumkun.


Cekirdek: Drupal yuklemesi ile birlikte gelen eklentilerdir.


Cekirdek dışı: Sistemde olmayan, ayrıca satın alabileceğiniz ya da ucretsiz olarak indirebileceğiniz yeni eklentilerdir. Ozelleştirilmiş eklentiler: Kendi ihtiyaclarınız doğrultusunda ekleyebileceğiniz eklentilerdir.


Bolgeler ve Bloklar: Web sitenizde bulunan icerikleri turune gore ayırdığınız sınırları ifade eder.


Menuler: Web sitenizi yonetirken kullanabileceğiniz secenekleri gosteren başlıklardır.


Tema: Web sitenizi ziyaret edecek olan kullanıcılar icin hazırlanan gorsel duzenlemelerdir.


Gosterimler: Sitenizi ziyaret edecek kullanıcıların sitenizde yer alan başlıkları tercihlerine gore gruplandırmasını ifade eder.


Veri tabanı: Web sitenizde bulunan iceriklerin saklanmasını ifade eder.


Yol: Web sitenizden paylaştığınız bir başka web adresi icin kendi sitenizden yapılan yonlendirme olarak acıklanabilir.


On yukleyici: Drupal uygulamasının calışmasını sağlayan kısımdır. Uygulama icinde verilen komutların işlendiği birime denir.